#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Examination of selected quality parameters of the parenteral nutrition AIO – a pilot study


Authors: M. Janů 1;  M. Vecko 2;  R. Masteiková 3
Authors place of work: Všeobecná fakultní nemocnice Praha, Nemocniční lékárna 1;  Univerzita Karlova v Praze, 1. LF UK a VFN, IV. interní klinika 2;  Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků 3
Published in the journal: Čes. slov. Farm., 2009; 58, 241-244
Category: Krátká sdělení

Summary

Preparation of the parenteral nutrition AIO is one of the basic operations in the pharmacies of the higher type. In these parenteral preparations it is primarily necessary to continuously monitor a number of quality parameters so that they may comply with the valid normative requirements and give the maximal benefit to the patient. These multi-component systems include even more than 50 components, which may undergo many chemical and physical changes in the longitudinal axis (phosphate compounds, vitamins, catalytic effects of microelements). In order to preserve the quality parameters, no precipitates are allowed to develop and no chemical reactions between individual components of the mixture are allowed to take place. The unambiguously most susceptible component of the system is the fat emulsion, where the dimensions of fat particles must be unchangeable and comply with the prescribed size distribution. A set of 18 routinely used prescriptions was experimentally examined, in which stability of the fat component, sublimit amounts of particles larger than 5 μm, and absence of precipitates were demonstrated. The statistical methods used indicate the importance of using the calculation CAN and the influence of osmolarity on the stability of AIO mixtures.

Key words:
parenteral nutrition AIO – fat emulsion – stability


Zdroje

1. Zadák, Z.: Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada 2008; 322.

2. Allwood, M. C., Kearney, M. C. J.: Nutrition, 1998; 14(9), 697–706.

3. Driscoll, D. F. et al.: Clin. Nutr., 2008; 27, 497–503.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 5-6

2009 Číslo 5-6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#