#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

WHO spustila studii SOLIDARITY – klinické hodnocení 4 nadějných možností léčby COVID-19 u hospitalizovaných pacientů

2. 4. 2020

Cílem velké mezinárodní studie SOLIDARITY je získat co nejrychleji robustní a vysoce kvalitní informace o možnostech léčby onemocnění COVID-19. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil spuštění studie v pátek 27. března 2020. Hodnoceny jsou 4 starší i novější možnosti léčby: remdesivir, chlorochin a hydroxychlorochin, lopinavir + ritonavir a interferon beta.

Design studie

Do studie SOLIDARITY mohou být zařazeni pacienti starší 18 let s potvrzenou infekcí COVID-19 hospitalizovaní v zapojených nemocnicích, kteří dosud žádný z hodnocených léků neužívali. Po udělení souhlasu budou randomizováni k obvyklé péči nebo obvyklé péči plus jedné ze 4 hodnocených možností léčby. Každý pacient bude dostávat vždy pouze jednu z uvedených modalit. Pacienti budou sledováni po celou dobu hospitalizace.

Hlavním sledovaným parametrem pro posouzení účinnosti léčby bude úmrtí z jakýchkoliv příčin. Hodnocena bude také délka hospitalizace a doba do nutné ventilační podpory nebo intenzivní péče. Během studie bude možné z hodnocení některou z léčebných možností vyřadit nebo do něj zařadit novou modalitu.

Hodnocené možnosti léčby

Remdesivir je antivirotikum, které vyvíjela společnosti Gilead Sciences k léčbě eboly. Studie in vitro naznačila, že by mohl být účinný proti SARS-CoV-2. V současné době se experimentálně používá u pacientů s nejzávažnějším průběhem COVID-19, kterým byl poskytnut ve specifickém léčebném programu (včetně jednoho pacienta léčeného v pražské Všeobecné fakultní nemocnici). Mechanismem účinku remdesiviru je inhibice RNA polymerázy, která umožňuje replikaci viru.

V několika předběžných studiích byly v léčbě COVID-19 hodnoceny také chlorochin a hydroxychlorochin používané již několik desítek let jako antimalarika. Jejich potenciální antivirové účinky spočívají ve 2 mechanismech. Jedním je blokáda syntézy části receptorů na buňkách, které SARS-CoV-2 rozpoznává. Druhým je zvýšení intracelulárního pH, jež brání průniku viru uchyceného na povrchu buňky do jejího nitra. SARS-CoV-2 totiž proniká do buňky v membránovém kompartmentu, což je proces vyžadující snížení pH. Tato antimalarika tedy mohou být potenciálně účinná v profylaxi nebo léčbě COVID-19.

Ritonavir + lopiramir je kombinace antivirotik používaná k léčbě infekce HIV. V lednu 2020 byla v časopisu Lancet publikovaná práce, která ukázala, že tato kombinace léků cílí na molekulu, která umožňuje HIV i koronavirům replikaci. Práce publikovaná v březnu 2020 v New England Journal of Medicine ale neprokázala přínos ritonaviru + lopinaviru u pacientů s těžkým průběhem COVID-19. Možné je nicméně, že důvodem bylo příliš pozdní nasazení.

Jako látka posilující účinnost kombinace ritonavir + lopinavir je hodnocen interferon beta (IFN-β), používaný v léčbě roztroušené sklerózy. Hypotézou pro použití IFN-β u COVID-19 je, že tato molekula může v plicích pomoci snížit závažnost infekce zejména u osob se sníženou imunitní odpovědí. Britská farmaceutická společnost zkouší IFN-β v léčbě COVID-19 v monoterapii (nezávisle na WHO).

Všechny léky hodnocené ve studii SOLIDARITY prokázaly odpovídající bezpečnost a všechny kromě remdesiviru se již běžně používají k léčbě jiných onemocnění.

Závěrečné informace

Studie SOLIDARITY bude probíhat od března 2020 do března 2021. Řídí a hradí ji WHO.

(zza)

Zdroje:
1. Cohut M., Sherrell Z. WHO launch trial testing 4 potential COVID-19 treatments. Medical News Today, 2020 Mar 26. Dostupné na: www.medicalnewstoday.com/articles/who-launch-trial-testing-4-potential-covid-19-treatments 
2. ISRCTN Registry. Public health emergency SOLIDARITY trial of treatments for COVID-19 infection in hospitalized patients. ISRCTN83971151. Dostupné na: https://doi.org/10.1186/ISRCTN83971151
3. Balfour H. Researchers to trial SNG001 therapeutic in COVID-19 patients. European Pharmaceutical Review, 2020 Mar 23. Dostupné na: www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/115657/researchers-to-trial-sng001-therapeutic-in-covid-19-patients



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#