#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opium nenáviděné i žádané


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 9, s. 29

Aby se opium stalo žádanou obchodní­ ­komoditou a nenáviděným artiklem ničícím životy a osudy miliónů lidí, museli jsme počkat do 18. století nového věku. Vedly se kvůli němu války a ze zisků za opium jsou vedeny i války v současnosti.

První anglické lodě připluly do čínských přístavů v roce 1626 a Britové na následujících 200 let ovládli veškerý čínský zahraniční obchod. Ten byl císařem omezen na přístav Kanton a jedinou platbou za Angličany žádané zboží, čaj a hedvábí, se stalo stříbro. Tradiční britský vývozní artikl, vlněné látky, pro Číňany nebyl dostatečně atraktivní.

Po vyčerpání britských zásob stříbra hrozilo, že angličtí lordi přijdou o novou tradici čaje o páté. Řešením se stalo právě opium, jehož produkci v Bengálsku a v Biháru již monopolně ovládala britská Východoindická společnost. Droga se stala v Číně velmi oblíbenou a v průběhu necelého století se z tisíců závislých staly miliony (podle některých až desítky miliónů).

Rozvoj obchodu s opiem úplně rozvrátil peněžní systém a zemědělskou produkci v Číně. Devadesát procent čínských rolníků se věnovalo pěstování máku. Na konci 18. století proto císař Ťia-Čching zakázal pěstování máku v Číně i dovoz opia. To vedlo k rozvoji pašování opia a v dalších letech dosahoval objem černého trhu s opiem pětinásobku dřívějšího legálního obchodu.

Neúspěšný boj čínských správců proti pašování vyvrcholil v červenci 1839 zahájením tzv. První opiové války. Technicky vyspělejší britské loďstvo se za tři roky probilo až před brány Nankingu, kde byly zahájeny mírové rozhovory. V průběhu války Čína zakázala veškerý obchod s Británií a do hry v obchodování s čajem a hedvábím se dostali také Američané.

Po uzavření mírových dohod se sice ­Britové dočkali válečných reparací i obnovení obchodu, ale legalizovat obchod s opiem se jim v mírových jednáních nepodařilo. To se povedlo až po ukončení druhé opiové války v roce 1860. Mezitím se ovšem do nelegálního obchodu zapojily americké, francouzské i ruské lodě.

Plody exportní opiové politiky sklízí svět dodnes.

(SHA)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2018 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#