#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

OTEVŘENÝ DOPIS adresovaný Sdružení místních samospráv ČR


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 9, s. 10

Jsem velmi rád, vážené dámy a vážení pánové, že jste se už před časem začali té­ma­tikou lékárenství jako součástí zdravotní péče o občany zabývat. Česká lékárnická komora na tuto situaci upozorňuje již mnoho let, ale vždy byla umlčena politickými (populistickými) argumenty. Situace v lékárenství se od roku 2006 neustále zhoršuje a vyhrocuje a v současné době je deset minut po dvanácté situaci řešit.

V našem vsetínském okrese je nejméně polovina lékáren existenčně ohrožena, a to zejména v malých obcích, kde akutně hrozí zánik lékárenské péče. Největším negativním vlivem, jak jste správně pochopili, je tzv. léková turistika, způsobená nejednotnými doplatky na léky, a agresivní, v mnoha případech klamavou reklamou řetězců. Důsledkem bude zánik lékáren zejména v menších obcích, stejně jako jsme toho svědky v jiných odvětvích (prodejny potravin apod.). Už nyní je zde nedostatek lékařů primární péče (stomatologů a praktických), stejně se vyvíjí situace v lékárenské péči.

Uvedenou situaci nepochopitelně velmi podceňují představitelé velkých obcí a menších měst, kde nehrozí nedostatek lékáren, ale jejich počet naopak neustále stoupá. Problém je do budoucna v umístění těchto nově vznikajících lékáren, jejich vlastnictví a s ním související postupný zánik lékáren stávajících.

Tento vývoj se pro obce bude projevovat v několika rovinách:

Sociální – lékárny budou pouze v nákupních centrech a zaniknou v místě ordinací lékařů a ostatní primární péče.

Urbanistická – města se potýkají s vylidňováním center měst a tento trend se snaží všemožně zvrátit, mnohdy za cenu nemalých finančních nákladů.

Ekonomická – nově vznikající lékárny patří mezi řetězcové, mají tedy sídlo mimo obec působnosti, a tudíž daně končí mimo obec (vlastníci řetězců: Dr.Max – Penta, BENU – Phoenix).

Naopak představitelé větších obcí a měst vznik nových řetězcových lékáren kvitují jako „rozšíření služeb občanům“ a nevidí nebo nechtějí vidět důsledky. I kdyby však tyto souvislosti představitelé municipalit viděli, za stávající situace (legislativní) nemají možnost jakýmkoli způsobem tento proces ovlivnit.

Současný systém lékárenské péče neumožňuje dodržovat princip rovnosti všech občanů podle Ústavy ČR, aby byla poskytnuta zdravotní péče všem občanům za stejných podmínek.

Změny, které by vedly ke stabilizaci a zlepšení situace:

Opatření ke stabilizaci lékárenství jako nedílné součásti primární zdravotní peče a zajištění rovného přístupu všech občanů ČR.

  • transparentní, jednotný, předvídatelný systém doplatků
  • zajištění sítě lékáren – stejné dostupnosti lékárenské péče pro všechny občany
  • změna systému odměňování lékárenské péče jako zdravotnického zařízení

Těchto cílů lze dosáhnout pouze jednotným společným postupem a tlakem zejména od obcí (občanů) na Ministerstvo zdravotnictví. Ze strany České lékárnické komory je vyvíjen tlak trvale, ale do této doby bohužel bez výraznějších úspěchů.

S pozdravem

Mgr. Tomáš Krejčí, lékárník a místopředseda Okresního sdružení lékárníků,zastupitel a radní ve Valašském Meziříčí, předseda zdravotně-sociálního výboru



Náš stát nezbohatne, pokud jeho obce zchudnou!“

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitickou organizací s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentace a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráce v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR.

Základní cíle sdružení jsou:

  • a) hájení společných zájmů práv obcí a měst, sdružených ve Sdružení, podle principů a pravidel, jejichž ochranu Sdružení zajišťuje,
  • b) poskytnutí platformy obcím a městům pro řešení problémů a otázek, které se dotýkají samospráv, a pro spolupráci s nevládním (neziskovým) sektorem.

Podle elektronického newsletteru Mo­derní obec z 12. 9. 2018 hlavní myšlenkou XVI. mimořádného sněmu měst a obcí, konaného 7. září na Pražském hradě bylo: Stát musí dávat více peněz na boj proti vylidňování území.

Jak na sněmu uvedl předseda SMO ČR Franti­šek Lukl, starosta Kyjova, pro svaz už není pod­statné téma vylidňování území mediálně zviditel­nit, ale spolu s vládou a parlamentem nabídnout ­řešení, jak služby a jejich příjemce, tedy obyva­tele, v území udržet. František Lukl v té souvis­losti zdůraznil: „Základem pro udržení oby­vatel na venkově či v oblastech, kterým hrozí vysídlení, jsou dvě věci – dopravní infrastruktura a dostup­nost služeb.“


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2018 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#