#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 9, s. 8-9

Na konci července začala komora zveřejňovat seznamy léků, které nejsou pacientům dostupné, případně je nelze jednoduše objednat. Hned první takový seznam obsahoval 170 léčivých přípravků, z nichž některé byly zcela nedostupné, jiné pak dostupné ve speciálním dodavatelském režimu, případně jen pro některé lékárny.

V oficiálních sděleních Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví byl celý problém nedostatku léčiv bagatelizován a lékárníkům bylo doporučeno nedostatkové léky nahradit jinými, které dostupné jsou. Seznam skutečně nedostupných léčiv byl redukován na pouhých čtrnáct. Pro státní instituce zřejmě není problém, aby pacienti hledali lékárnu, ve které ještě mají skladem léky ve výpadku, případně takovou, která má k vyhrazeným dodávkám přístup. Někteří pacienti se podle státní správy mají smířit s tím, že místo jedné tablety budou opakovaně polykat i více než deset jiných.

Opakovaný nedostatek léčiv se ministerstvo chystá řešit novelou zákona o léčivech a zavedením takzvaného emergenčního systému objednávání. Ministerstvo záměr představilo nejprve v médiích a následně jej, v prvním velmi horkém srpnovém týdnu, přišel na jednání představenstva ČLnK obhajovat jeho autor, náměstek ministra zdravotnictví Filip ­Vrubel. Samotné návštěvě předchá­zelo setkání náměstka s představiteli komory na půdě Ministerstva zdravotnictví 1. 8. 2018.

V mezidobí komora upozornila tiskovou zprávou na administrativní a ekonomickou náročnost chystaného ověřování léčivých přípravků při výdeji v lékárnách. Zavedení protipadělkové směrnice pacientům nepřinese lepší ochranu před padělky a falešnými léky, protože jejich zdrojem a distribuční cestou nejsou lékárny, ale především internetový prodej. Ten i nadále zůstane bez účinné kontroly. Bezpečná distribuční cesta z lékáren se ale zpomalí a zkomplikuje další časově náročnou ověřovací procedurou. Ta bude nejenom drahé, ale už teď se hovoří o zhruba 1 % falešných poplachů, které zkomplikují provoz lékáren a zcela ­nelogicky znevěrohodní výdej v lékárnách. Komora dále vyzvala ministra zdravotnictví, aby zajistil financování této nově zaváděné povinnosti.

Avizovaná návštěva ministerského náměstka se uskutečnila 7. 8. 2018 na jednání představenstva ČLnK, které ovšem nebylo pro nedostatek členů usnášeníschopné a nemohlo tak dát ministerstvu jakoukoliv závazné vyjádření. Spíše v důsledku velkých veder než pro sílu předkládaného návrhu navíc zkolaboval jeden z členů představenstva. To ovšem nebránilo ministerstvu zdravotnictví v dalších dnech prezentovat návrh jako projednaný a podporovaný (sic!) s Českou lékárnickou komorou.

Komora se proti tomuto tvrzení ohradila v následné tiskové zprávě. Předložené teze ministerstva zatím neudávají jasná pravidla, za jakých okolností budou léky objednávány v běžném režimu dodávek, a kdy budou moci být přesunuty do emergenčního režimu. Lékárníci jednoznačně upřednostňují distribuci léčivých přípravků tak, aby byly léčivé přípravky k dispozici pro výdej už v okamžiku předložení receptu v lékárně, ideálně s nulovým doplatkem nebo stejně nízkým ve všech lékárnách. Standardní systém objednávání léčiv musí lékárníkovi umožnit, aby svému pacientovi zajistil léčivý přípravek s předstihem, tj. k výdeji v lékárně v okamžiku předložení receptu pacientem. Zavedení emergenčního systému slibuje pouze dodání léků do dvou dní při jeho nedostatku v distribuční síti, neřeší ale celkový problém. Podle komory je účinnou a zcela dostatečnou regulací reexportu stanovení kompetence pro držitele registrace (výrobce), aby mohl vývoz svých přípravků z České republiky zakázat.

Komora ve stejném období odeslala připomínky ke stejné novele zákona o léči­vech, především ale k návrhu lékového záznamu. Celý dokument s připomínkami a odůvodněním ČLnK je k dispozici na komorovém webu.

Argumentace ministerstva o podpoře emergenčního výdeje léčiv vyvolala živelnou odezvu i v lékárnickém terénu a po svolání mimořádného představenstva komory bylo rozhodnuto o svolání pokračování přerušeného sjezdu delegátů ČLnK. Pokračování sjezdu bylo naplánováno v termínu podzimní porady předsedů OSL a jako hosté jsou na něj zváni i předsedová OSL, kteří nejsou zvolenými delegáty. Představenstvo předpokládá, že účast předsedů v roli hostů sjezdu delegáti odsouhlasí.

V první školní den, 3. září, uvedl SÚKL do provozu vylepšení eReceptu zasílaného pacientům v podobě SMS zprávy. Novinka umožnila v chytrých telefonech s připojením k internetu stáhnout identifikátor v grafické podobě QR kódu. SÚKL novinku uvedl jako usnadnění práce pro lékárníky. Nepočítal přitom s relativně dlouhou dobou potřebnou ke stažení kódu z jednotlivých zpráv a také nevzal do úvahy, že velká část lékáren zatím není vybavena čtečkami QR kódů. Hned první den provozu se také ukázalo, že systém doručuje QR kódy, které odkazují na úplně jiné recepty a lékárníci museli řešit problémy s chybně vydanými léčivými přípravky. Lékárníkům by možná víc pomohlo, kdyby jim SÚKL tolik nepomáhal a věnoval se tomu, co o svém poslání uvádí na své vlastní úřední desce.

Posláním Státního ústavu pro kontrolu léčiv je v zájmu ochrany zdraví občanů zajistit, aby se v praxi a při klinickém hodnocení používala pouze farmaceuticky jakostní, účinná a bezpečná léčiva, jakostní a bezpečné suroviny pro výrobu a přípravu léčiv a bezpečné a funkční zdravotnické prostředky s informacemi popisujícími jejich objektivně zjištěné vlastnosti a aby údaje z výzkumu léčiv, ­surovin a prostředků byly věrohodné a byly získávány eticky.“

Chyba v rozesílání neodpovídajících QR kódů byla sice odstraněna hned další den, ale údajný simulovaný hackerský útok při testování systému způsobil půlhodinový výpadek úložiště elektronických receptů v nejexponovanějším čase.

Na obě situace reagovala komora tiskovou zprávou, která měla masivní mediální odezvu. Při té příležitosti komora představila inovaci vlastní aplikace „­Lékárny v ČR“, která byla vyvíjena od konce června a nově umí zpracovat identifikátor eReceptu z SMS zprávy do podoby čárového kódu. Oproti řešení, které zvolil SÚKL, převádí na standardní čárový kód a funguje i bez připojení k internetu. Také zůstává v historii aplikace a lékárník může snadno načíst i více kódů. Pacient si může navíc ke každému eReceptu udělat v aplikaci vlastní poznámku.

Druhá zářijová sobota je tradičně ­věnována Světovému dni první ­pomoci a komora se již podruhé přidala ke ­kampani „Nebojte se zachránit život“. Do kampaně se v období 3. až 9. září ­zapojili lékárníci z celé republiky. Ve vybraných lékárnách si mohli zájemci osvojit základy první pomoci při jejím poskytování dospělým i dětem.

 (sha)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2018 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#