#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 9, s. 19

 Bixa orellana L. – oreláník barvířský, (Bixaceae – oreláníkovité)  

Asi 4 až 10 metrů vysoký keř nebo strom. Plodem je červený váček s 40 až 50 semeny. Každé semeno je kryto červeným míškem. Rostlina je původní ve Střední i Jižní Americe, rozšířena je i do Asie a Afriky.

Synonyma: Bixa orellana var. urucurana (Willd.) Kuntze ex Pilg.

Obecný název: Achiote (chívar.), Annatto (chivar.), Urucum (portugal.).

Sbíraná část: folium, semen.

Droga: Bixae folium, B. semen.


Obsahové látky: v listu flavonoidní aglykony apigenin, hypoaletin, kosmosiin a jejich glykosidy, diterpen geranylgeraniol, steroly, saponiny, třísloviny, alkaloidy, silice. V semeni červené karotenoidy bixin a ve vodě rozpustný norbixin, dále žlutý lutein a zeaxanthin, apokarotenoid methylbixin, diterpen geranylgeraniol, deriváty flavonoidů apigeninu, hypoaletinu a kosmosiinu, estery nenasycených mastných kyselin, anthrachinony.

Účinky a použití: již staří Mayové používali extrakt ze semen k barvení svých těl, potravin a tkanin. V tradiční medicíně jsou aplikovány odvary z listů jako analgetikum, antipyretikum, expektorans, diuretikum a desinficiens močových cest, střevní anthelmintikum, proti těhotenskému zvracení a dyzentérii, k léčbě kapavky. Vodný macerát z čerstvých výhonů k výplachům při očních zánětech. Přípravky ze semen jako expektorans, anthelmintikum, emmenagogum a afrodiziakum, odvar z kořenů jako antitussikum. Pasta ze semen máčených ve vodě je běžným dochucovadlem pokrmů. Celosvětově je bixin a olej ze semen využíván jako potravinářské barvivo a v kosmetice častá součást přípravků k ochraně před UV zářením. V Evropské unii jsou annato, bixin a norbixin uvedeny jako uznané potravinové aditivum pod kódem E 160 b.

Odborné studie prokázaly antimikrobiální účinky listů i semen. Methanolový extrakt z listu silně inhiboval růst mikrobů Salmonella typhi, Acinetobacter sp., Trichophyton mentagrophytes a T. rubrum, slaběji druhy Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus fecalis, Escherichia coli, Serratia marcescens a houby Aspergillus niger a Candida utilis. U myší inhiboval extrakt (aktivitou diterpenu geranylgeraniolu) obě životní stadia prvoka Leishmania amazonensis a olej ze semen působil insekticidně na jihoamerickou bodavou mouchu Lutzomyia longipalpis, přenašeče leishmanií a antimalaricky (Plasmodium berghei). Preventivně podaný extrakt z listů významně potlačuje alergickou reakci, při níž histamin zvyšuje propustnost cévního endotelu. Přesto způsobuje u myší bixin (nikoliv norbixin) kontaktní sensibilizaci. Vodný extrakt z listu inhibuje syntézu prostaglandinů a hojí otok potkaní tlapky vyvolaný experimentálně serotoninem a snižuje uvolňování oxidu dusnatého. U myší byly prokázány antikonvulzivní a analgetické účinky extraktu z listů, zrychlení nástupu spánku i jeho trvání, snížení střevní motility při průjmu i inhibice původce dyzentérie, druhu Shigella dysenteriae. Vodný extrakt ze semen normalizuje experimentálně vyvolanou hypertriglyceridemii. Izolovaný norbixin významně snižuje glykemii u myší i potkanů, ale izolovaný trans-bixin způsobuje u psů hyperglykemii! Norbixin chrání epitelialni buňky v sítnici oka a fotoreceptory před N-retinyliden-N-retinylethanolaminem, který je projevem makulární degenerace. Bixin v srdečním svalu omezuje fibrotické změny, zánět i oxidační stres. Extrakt z listu a kmene vykazoval účinnost proti hemoragii u myší, vyvolané hadím jedem.


Dávkování: denní dávka: 2x1-2 g práškovaného listu (cps, tbl) nebo odvar z 10 listů v 1 litru vody, rozdělit do 3 dávek.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (kontrakce dělohy) a laktace, nepodávat malým dětem a diabetikům.

Interakce: antidiabetika.

Literatura u autora. Díky doc. RNDr. Václavu Zelenému, CSc., za poskytnutí obrázku matečné rostliny. Vzorce: autor

PharmDr. Miloš POTUŽÁK   


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2018 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#