#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výměny a odměny. Tužby a služby


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 6, s. 4


Výměny.

„Tak nám zabili Ferdinanda,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi. „Kerýho Ferdinanda, paní Müllerová?“ otázal se Švejk. Tak nám vyměnili ministra. Kterýho ministra? Od posledního Sjezdu Komory máme již pátého. Místo docenta Blatného nastoupil na měsíc profesor Arenberger. Mysleli jsme, že úřad povede až do podzimních voleb. Nestalo se. Máme emeritního ministra. Emeritní se používá ve významech vysloužilý, bývalý, zasloužilý, ve výslužbě, čestný. Ne každé české přídavné jméno platí, ale místo profesora máme staronového ministra Adama Vojtěcha.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.

Reforma lékárenství je tak stále v mlze. Jakmile navážeme kontakty s týmem nového ministra, je tento vyměněn i s celým týmem. Nový ministr si tvoří nový tým. V rámci této přestavby byl také rychle odvolán prezident České lékárnické komory z Rady poskytovatelů (poradní orgán ministra). Do voleb se žádnou pozitivní změnou nepočítejme. Vše podstatné pro budoucnost našeho oboru se bude dít až po volbách. Tedy až na snahy o rozbití lékárenství, které jsou stále aktuální. Teď se soustředíme především na přílepek k zásilkovému výdeji léků na recept, který byl v třetím čtení odmítnut Poslaneckou Sněmovnou.

Odměny.

Na konci května jsme prostřednictvím webu a e-mailu informovali o způsobech výplaty odměn zdravotníkům v ambulantní sféře. Údaje o zaměstnancích měly být čerpány z Národního registru zdravotnických zaměstnanců. Zdravotní pojišťovny do něho ovšem nemají přístup, proto obdržely data z Ministerstva zdravotnictví. Způsob výplaty kompenzací mimořádných odměn zdravotníkům byl určen vyhláškou, která nedávala na mnoho otázek uspokojivé odpovědi. O vyjádření jsme požádali Ministerstvo zdravotnictví a jeho stanoviska k našim dotazů jsme zveřejnili na webu Komory. Odpovědi jsou připraveny tak, aby se v praxi při rozdělování kompenzací na mimořádné odměny předešlo situacím, ve kterých by např. někteří zaměstnanci odměnu nedostali ani od bývalého ani od stávajícího zaměstnavatele a jiní ji naopak dostali od obou. Problémů různého rázu se objevilo mnoho, o čemž svědčí desítky dotazů, které jste poslali nebo telefonovali vedení Komory.

Mimo jiné to opět ukazuje důležitost Komory pro lékárníky. Ať už to bylo na jaře 2020 při zajišťování ochranných pomůcek nebo právě nyní při problémech spojených s odměnami. Komora je důležitá i pro budoucnost lékárníků.

Tužby.

Lékárníci poctivě pracovali i v době covidových zákazů a uzavírek, proto si zaslouží odměnu stejně jako jiní zdravotníci. Ale troufám si říct, že ještě raději bychom měli klid na ­práci s pacienty. Méně administrativy, méně skenování, méně ohlašovacích povinností, méně zbytečných diskusí s pacienty na téma výše doplatků, které devalvují naše vzdělání. Již delší dobu lze pozorovat, že samotný výdej léčiv pacientům lékárnu neuživí. Ceny léků a zisk z jejich výdeje klesají, ačkoliv povinností spojených s výdejem přibývá. Dalším zásekem do ztrouchnivělého kmene, na kterém drží ekonomika mnoha lékáren, je i dnešní situace s covid-19. Nemoc prodělaly miliony lidí, tak si lékárny pěkně pomohly – to si myslí mnoho lidí mimo náš obor. My víme, že je to jinak a je třeba to lidem umět vysvětlit.

Ano, lékárny nemusely zavírat, ale tím pádem také neměly nárok na žádný dotační program. Lidé chodí méně k lékařům, tím pádem i méně do lékáren. Děti nebyly ve školkách a ve školách a obecně došlo ke snížení kontaktů mezi lidmi na pracovištích i v rámci volnočasových aktivit. Prodej vitamínu D, roušek, respirátorů a dezinfekce za pár korun nemohl nahradit ztráty spojené s poklesem běžné preskripce. Nejsme v tom sami. Podobné problémy řeší i lékárny v jiných zemích EU.

Služby.

V osvícenějších zemích, a nikoliv pouze na západ od nás, se rozvíjejí nové služby lékáren. V ČR vládne obchodnický pohled na lékárenství a mění se velmi pomalu. Někdy mi to připadá, že čím více se Komora snaží ukazovat lékárníka jako odborníka, tím více se objevují reklamy některých provozovatelů na největší slevy v dějinách. Ačkoliv by zdraví mělo být to nejcennější, co máme, vyvolává se falešný dojem, že si ho lze koupit v akci 2 roky + 1 zdarma. Naše práce by proto neměla ustrnout pouze u výdeje léků, ale měla by být rozšířena o širší spektrum služeb. A aby to dávalo smysl, měly by takové služby mít i potenciál pro ozdravení ekonomiky lékáren. Rozhodně nepočítám mezi takové služby nelegální reexporty nebo baťůžkaření, k čemuž se stále někteří provozovatelé lékáren uchylují a prochází jim to jen díky neschopnosti (neochotě) SÚKL.

Česká lékárnická komora již několik let pořádá Garantované kurzy, jejichž témata mohou aktivní lékárníky inspirovat k rozšíření spektra služeb poskytovaných pacientům. I Komora se často inspirovala v zahraničí. Právě proto se letošní den lékáren nesl ve znamení spolupráce lékárníků a lékařů. Tvorba multidisciplinárních týmů pro péči o ambulantního pacienta je trend, který lze pozorovat například ve Velké Británii. U nás ale stále narážíme na nepochopení role lékárny a lékárníků v novém tisíciletí. A nejde jenom o nepochopení u části lékařů nebo úředníků ministerstva zdravotnictví či pojišťoven. Často se setkáváme i s nepochopením mezi lékárníky. Typickým příkladem jsou diskuse o očkování lékárníkem. Smyslem není zavést pro každého lékárníka povinnost očkovat, ale otevřít možnost očkovat těm, kteří si troufnou, absolvují potřebná školení a budou mít časové a prostorové možnosti. A podobně by to mělo být i u dalších možných služeb. Rád bych proto na stránkách časopisu otevřel diskusi na téma nové služby v lékárnách. Pokud máte zájem a budoucnost lékárenství vám není lhostejná, ozvěte se!


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#