#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – díl dvacátý šestý, bulíkový


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 6, s. 5-6


Třešeň na zahradě nám rozkvetla dlouho po prvním Máji. Na truc jsme se i tak políbili. V květnu nemá nikdo zůstat nepolíben. Snad jen prací. Jenže to vůbec nepadalo v úvahu. Měsíc se nesl ve znamení 3 H. 1. Hodně. 2. Hektický. 3. … Považte sami.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Kompenzace mimořádných odměn plynoucí z mimořádně komplikovaného matematického vzorečku v jinak mimořádně skoupé vyhlášce. Takže si pojišťovny lámou hlavu, jak ty miliardy poskytovatelům vyplatit, a přitom se nenechat zavřít. ÚZIS si láme hlavu, jak odolávat žádostem na změny a doplnění údajů od poskytovatelů, kteří zjistili chyby až po 12. 5. 2021. Mnozí zaměstnanci si lámou hlavu, proč nemají dostat odměny jen proto, že jejich zaměstnavatel z října až listopadu mezitím přestal být zaměstnavatelem. Všichni si lámou hlavu, jak tohle jenom dopadne.

V poslanecké sněmovně se děly věci. Zdravotní výbor se na poslední chvíli posunul o den, začal pozdě odpoledne a důležité body se odsunuly až na konec, takže na jejich projednání zbylo posledních 13 poslanců a někteří ještě jen on-line a s mizerným připojením. Hlasování se odezíralo ze rtů a nepohodlné návrhy tak padaly pod stůl. Včetně třeba již dříve schválené dispenzační taxy. Snad jen ten Rx online se trvale těší kýžené nepřízni většiny poslanců, což ovšem v závěru měsíce dostalo zcela nový rozměr, jak se ještě zmíním dále. Takže to vypadá, že budeme i nadále při jednáních o změně odměňování lékárenské péče čelit argumentu – nedávejte nám čísla, když ani nemáte v zákoně mechanismus, jakým by vám mohla být odměna vyplácena jinak. A když ten mechanismus navrhujeme, v podobě dispenzační taxy, v tu ránu čelíme požadavku – kde máte čísla, abychom si to mohli spočítat. Takhle vám to neschválíme. A takhle to jde kolem dokola, až je vlastně úplně jasné, o co JIM jde. O to, nezměnit vůbec nic. A protože nemají tu páteř říct narovinu, že žádnou změnu nechtějí, říkají, že chtějí a mluví a mluví, až každý pokus zamluví do mrtva. Je to stejné jako s uzákoněním lékárenského znaku. Kdykoliv jsme navrhli, aby se o něj novelizoval zákon, řekli, že to není na zákon, ale na vyhlášku. A kdykoliv jsme tedy navrhli změnu vyhlášky, řekli, že je to na zákon. Takhle to vypadá, když se nechce, ale říct to, že se nechce, se nechce taky. Takže se věší bulíky a tahají fusekle.

K dovršení všech radostí se pod časovým presem zdravotní pojišťovny přinutily prozradit, že navýšení úhrady za SiV se v roce 2022 konat nebude. Pouštění kompenzační žilou bylo až dost. A abychom se netěšili ani na to, že by v rámci kompenzací à la 2021 byl SiV navýšen alespoň pro letošní druhé pololetí. Jako loni na 19 Kč. Nebude. Jak cynicky pak vyznívá, když se kdokoliv z politické reprezentace otírá o lékárny za prodej doplňků stravy, když sám stát kalkuluje s tím, že jím podměrečně hrazená lékárenská péče je vyrovnávána právě z něj.

Do toho se celý měsíc dozvídáme, jak se opravdově vydělává na chléb. To stačí mít barák na venkově a podepsat sám se sebou smlouvu, že si v něm nemocnice zřídí archív. Za pár šupů samozřejmě. Nebo si jednoduše odklonit nějaké ty klinické studie do privátu. Jeden se jen diví, že se s tím někdo nespokojí a z touhy po křesle ministra má teď z ostudy kabát, který si možná přibalí do výkonu trestu. Nu což, každému, co jeho jest. Kdyby ovšem turbulentní zvraty nevrátily do hry e-Shopmana. Jestlipak teď některým těm pozměňovacím návrhům ve sněmovně nezaduje do plachet čerstvý vítr. Jedno je jisté. Rx online rozdal karty jasně a srozumitelně. Víme, kdo za koho kope, a už není třeba věřit slibům, které zaznívaly a zůstalo z nich jen dunění vzdálených ozvěn.

Uvnitř Komory se nás dosti velká skupina potýkala s vrcholícím dokončováním vývoje aplikace nové členské evidence. 31. 5. ji zhotovitel nasadil do akceptačního testování. Jak to dopadlo, se dozvíte odjinud anebo až příště. Každopádně jsme nechtěli být odkázáni na případná překvapení a celé jaro jsme každodenně testovali postupně nasazované zkušební verze. A ačkoliv jsme očekávali rostoucí kvalitu a ubývající počet nedostatků, nedočkali jsme se. Do akceptačního testování jsme proto vstoupili s obavami z výsledku. Ten už patří červnovým dnům.

Představenstvo se v květnu sešlo dvakrát a většina jeho členů se nemusela prokazovat negativním testem, protože už byla očkovaná. Ze stejného důvodu se pomalu rozjíždí plánování prezenčních vzdělávacích akcí a blíží se i čas, kdy se budou moci bez větších omezení konat okresní shromáždění lékárníků. A na podzim bezprecedentně o rok odložený XXX. sjezd delegátů. Epidemie je na ústupu, stoupají hladiny podzemních vod a brzy bude svítit slunce. Do toho jsme se dočkali krásné nové právní úpravy zdravotnických prostředků, kterou do komentářů zvukových i písemných zpracoval pan viceprezident. A brněnští kolegové se zhostili velkého úkolu edukační tabulky se zásadami správné preskripce, kterou dostanou lékaři od lékárníků jako dárek ke Dni lékárníků. A každý lékař už pak bude vědět, že na listinný recept o dvou položkách lékárník nesmí vydat nic. A už nikdy nebude pacientovi tvrdit, že mu nemusí dát identifikátor eReceptu, protože mu stačí občanka. Nevěříte? Upřímně, já také moc ne. Ale aspoň tu tabulku předám každému doktorovi, na kterého narazím.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#