#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přijde pán do lékárny…


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 6, s. 8

Lékovým chybám se v časopise věnujeme už delší dobu. Zde několik příběhů z lékáren, které jsme zaznamenali na sociálních sítích.

Pacientka s receptem na Kalnormin 1 g. Při výdeji se pacientka divila, že krabička vypadá jinak. Dosud užívala Kalium chloratum 500 mg. Předpis od zastupující lékařky, jež pacientku nezná, neproběhly odběry ani změna medikace. Málem došlo k dvojnásobnému (!) navýšení dávky draslíku.

Přijde pán do lékárny, v mobilu 3 SMS s eRecepty, opisuji 12místné kódy, u každého eRp se optám, zda-li jsou vystaveny na jeho jméno, odpověď vždy kladná. Jeden z léků – oční kapky na zánět pro něj ale nejsou. Žádné oční obtíže nemá, velmi se diví. Očnímu lékaři o léky nevolal.

Doktorka mi předepsala lék na záda + Vy už neberete warfarin? – Beru. To ten lék na záda nesmím? + Pozvala si vás na quick? – Ne. + Tak to fakt radši ne. – Já vím, proč chodím jen k vám! Odměna za výdej: marže + 16 Kč. Odměna za nevydání: pacient bez následků, dobrý pocit + 0 Kč.

Pacientka s receptem na Sortis. Už málem odchází, ale já ­naslouchám a po chvíli interakce se dozvídám, že paní před chvílí vyzvedla Atoris a byla poslána k lékaři, aby pořešil nedostupný předepsaný urapidil. Lékař nepochopil a napsal Sortis. Jak tohle zachytí zásilkový výdej?

Dnes stálý pacient v ruce Amitriptilin, že ho dostal jinde a neví, že by ho měl brát. Od psychiatra má léky, řekl jaké. Dohodli jsme se, že přijde s občankou a zjistíme, jestli ho měl předepsaný a od koho. Podle našich záznamů ho zatím nebral. Uvidíme, co bude na záznamu.

Význam osobního kontaktu s lékárníkem? Dnes pacient: Na průvodce eRp (papír) předepsáno calcium/D3 – prevence osteoporozy. V počítači – stacyl – ředění krve. Po telefonické konzultaci s lékařem recept opraven (skutečně měl být Ca/D3) a vystaven recept na Triplixam, který lékař neposlal.

Ha. Dnes nový level: naše doktorka pacientce dala neprodejný vzorek přírodního léku na úzkost s tím, že se mě má jít zeptat do lékárny, zda ho smí užívat se svým lékem na ředění krve. A tak to má být. Spolupráce lékaře a lékárníka ve prospěch pacienta. Fakt mě to potěšilo.       

Zdroj: Twitter


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#