#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Glosa prezidenta


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 6, s. 5-6


Ještě ani nestihnul pořádně uschnout inkoust na poslední gratulaci ke jmenování ministra zdravotnictví a už máme nového. Tedy spíše staronového. Co platilo včera, dnes je jinak. Co bude zítra, zatím nevíme, ale už víme, že jsme ve sněmovně přetlačili ministra v tom nejpodstatnějším. 
Zavedení Rx on-line se zatím nekoná, 
a to je výborná zpráva. Děkuji všem, kteří se na tom podíleli.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Že dojde k další změně ve vedení ministerstva si štěbetali vrabci na mnoha střechách už nějakou dobu, po oznámení nástupce „realitního makléře“, jak pojmenoval předchozího ministra jeden kamarád, zůstaly i vrabčí zobáčky otevřené dokořán v němém úžasu. A nebyly samy. Zdánlivá idylka klidu posledních let mezi Komorou a vedením ministerstva vzala definitivně za své v okamžiku, kdy se předkladatel pozměňovacího návrhu na zásilkový prodej léčiv znovu stal ministrem zdravotnictví.

Z uplynulých měsíců je všem orientovaným celkem jasné, že jsou některé legislativní návrhy pro drtivou většinu lékárnické obce naprosto nepřijatelné. Stejně jako je nepřijatelná dlouholetá rezignace ministerstva zdravotnictví na řešení zásadních potřeb lékárenství. V osobě staronového ministra se obě věci spojily.

Z jeho překvapení v době po zveřejnění, před celou odbornou veřejností dlouho a pečlivě utajovaného, návrhu na zavedení zásilkového prodeje léčiv bylo zřejmé, že nečekal tak razantní a rozsáhlou reakci nejen od lékárníků, ale ani ode mne osobně. Obhajoba jeho návrhu na mém facebookovém profilu byla, eufemisticky řečeno, pozoruhodná. Díky všem, kteří se zapojili, a nejen tam. Nemlčela ani prezidentka Šinová z Komory veterinárních lékařů, nemlčel ani prezident Kubek z České lékařské komory.

Kromě toho, že bývalý a budoucí ministr, v té chvíli poslanec a předkladatel návrhu, zcela evidentně nepochopil nepřekročitelnost některých linií pro udržitelnost korektního jednání a vzájemné úcty a ve způsobu předložení návrhu mu ani v nejmenším nevadila a nedošla vlastní arogance a pocit nadřazenosti vůči celé řadě odborníků a jejich organizacím, je nutné připomenout, že při jeho předchozím angažmá v roli ministra zdravotnictví zůstalo pouze u vymýšlení emergentního systému a zanedbané letní přípravy na očkování a podzimní vlnu epidemie. Emergentní systém ještě (a snad navždy) leží neprojednaný ve sněmovně a důsledky špatné přípravy očkovací strategie pocítili z nás všech asi nejvíce nemocniční lékárníci. Jaká je to vizitka ministra, si může odpovědět každý sám.

Jakákoliv jednání, která budeme muset s ministerstvem absolvovat ještě před volbami, například o odměnách zdravotníkům, o podobě kompenzační vyhlášky nebo v případě neúspěchu v dohodovacím řízení, mohou být z jeho pozice zatížena pachutí konfliktu posledních měsíců. Konfliktu jím vyprovokovaného, námi podstoupeného pro zachování vlastní integrity a existence. Jen se panu ministrovi evidentně nelíbil.

A tak začal úřadovat. Co vše může následovat, není jednoduché odhadnout a první odvetné kroky nastaly hned po jeho nástupu do funkce. Pohotoví novináři si všimli selektivního vyřazení zástupců dvou zdravotnických komor z Rady poskytovatelů po jeho návratu. Přesto nezpochybnitelně platí, že jsme se zachovali naprosto správně. Ministři přicházejí a odcházejí, někteří rozumní úředníci však zůstávají a ví, že musíme udržet vzájemnou rozumnou spolupráci. To řešitelné je. V celé věci se znovu ukázala důležitost a potřeba silné a nezávislé profesní samosprávy.

Do voleb je relativně blízko. To nejhorší jsme v posledních těžkých týdnech společně zvládli. Děkuji Vám, byli jste v obraně vlastního stavu a povolání skvělí. Je mi velkou ctí být u toho s Vámi. Je správné s arogancí moci nesmlouvavě jednat a bojovat. Tvrdě, ale slušně, bez vulgarit, byť jste je mnozí měli na jazyku. Svědčí to o Vaší síle.

Přeji Vám, aby bylo léto jen tak horké, jak se o to zaslouží počasí, abyste si dokázali odpočinout a načerpat dostatek sil do dalšího období.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#