#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 6, s. 32

Agaricus subrufescens Peck

žampion mandlový

(Agaricaceae – pečárkovité)

Houba známá již v 19. století v USA, později pěstovaná v Brazílii a Japonsku. Výskyt byl po­tvrzen i v Evropě.

Synonyma: Agaricus blazei, A. brasiliensis, A. rufotegulis.

Obecný název: Almond Mushroom (angl.), Cogumelo do Sol (portug.), Himematsutake (jap.).

Sbíraná část: basidiocarp.

Droga: Agaricus subrufescens basidiocarp.

Obsahové látky: v sušině 48 % bílkovin, 18 % sacharidů, pouze 0,5 % lipidů. V polysacharidní frakci jsou zastoupeny rozvětvenými glukany, základní řetězce tvoří glukózové jednotky s vazbou α-1,3 i 1,4 a β-1,3 i 1,4, s 1,6- bočně vázanými glukózovými molekulami, heteropolysacharidy ri­boglukanového a glukomannanového typu i proteoglykany (lektin), dále steroly ergosterol a blaze­in, hydrazinový derivát agaritin (až 0,04 %), pyroglutamát sodný a minerály Ca, K, Mg, P a Zn.

Účinky a použití: v místech výskytu běžná potravinářská houba, v tradiční medicíně při virových onemocněních, alergiích, diabetu II., jaterních poruchách, k aktivaci imunitního systému a zhoubných nádorech různého typu.

Odborné studie. Vodné extrakty vykazují významné antioxidační účinky (blokace peroxidáz) a schopnost zhášet volné radikály (superoxidový aniont O2-). Po podání extraktů byla zjištěna re­dukce růstu tumorů, účinky antibakteriální, antivirové, anti­alergické, imunomodulační a imunosti­mulační. Rovněž bylo zaznamenáno snížení hladiny cholesterolu a triacylglycerolů v séru a ome­zení vzniku aterosklerózy a diabetu II. Extrakty z plodnice stimulují produkci cytokinů interleuki­nu-12 a interferonu-c i NK buněk. Frakce s obsahem β-glukanů významně zvyšuje odolnost proti infekci baktérií Streptococcus pneumoniae. Extrakt s obsahem β-1,3-glukanů inhibuje růst buněk rakoviny prostaty ­aktivací apoptózy prostřednictvím kaspázy 3 a omezením novotvorby cév vy­živujících tumor. Komplex β-glukanů s proteiny má in vivo antitumorózní účinek v případě myší­ho sarkomu 180.



Pyroglutamát sodný vykazuje imunomodulační vlastnosti, inhibuje novotvorbu cév (antiangi­ogeneze), tím omezuje růst tumorů a vznik metastáz. Rovněž lektin má antitumorózní aktivitu. Také agaritin inhibuje in vitro růst leukemických buněk. Sterol blazein snižuje in vitro růst bu­něčných linií lidské rakoviny plic LU99 a sterol ergosterol omezuje novotvorbu cévního zásobení Lewisova plicního karcinomu.

Plodnice obsahují i řadu toxických látek, proto se nedoporučuje jejich konzumace za syrova. Ob­dobně jako u dalších druhů žampionů se jedná o hydrazinový derivát agaritin, u něhož byla zjiště­na in vitro potencionální mutagenita a kancerogenita. Tepelnou úpravou jeho obsah klesá a pěstované plodnice mají nižší koncentraci než přirozeně rostlé.

V literatuře bývá termín agaritin občas nevhodně zaměňován za agaricin, který je ale derivátem kyseliny citrónové a blokuje Krebsův cyklus v mitochondriích. Pochází z choroše Pycnoporellus fulgens.

Dávkování: denně: 3x 500 mg definovaného extraktu.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a lak­tace, nepodávat malým dětem. Nekonzumovat syrové plodnice a větší množství v přírodě rostlých plodnic, vzhledem k potencionální kancerogenitě agaritinu.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers ­Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: ­Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; ­PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Alan Rockefeller (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#