#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárník v roli trainee


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 3, s. 25

Jak se stane, že již na startu své profesní dráhy v lékárně se nejeden absolvent farmaceutické fakulty ocitne na programu jednání Revizní komise lékárnické komory? Kéž by to nemuselo být. Podněty tohoto typu přicházejí ze sekretariátu po zjištění, že dle data podání přihlášky do Komory dotyčný kolega již nějakou dobu v lékárně pracuje. Někdy týden, jindy dva měsíce i déle.

Legislativa je v tomto neúprosná. Pro zacházení s léčivy v lékárně vyžaduje zákon odbornou způsobilost (rozlišuje kompetence lékárníka, farmaceutického asistenta a sanitáře) a vyjmenovává činnosti spadající pod pojem zacházení s léčivy: výdej, příprava, kontrola, výzkum, výroba, distribuce, skladování a uchovávání atd. Nevyjímá ani zásilkový výdej léčivých přípravků. Už i nabízení léčivých přípravků za účelem jejich zásilkového výdeje a přijímání objednávek je považováno za součást zásilkového výdeje (§ 84 Zákona o léčivech).

A protože dozor nad výkonem povolání lékárníka v lékárně svěřil stát České lékárnické komoře se zákonným stanovením povinného členství, je výkon povolání bez členství porušením zákona. Analogicky jako výkon povolání lékaře bez členství v lékařské komoře.

Opomenutí absolventa fakulty? Jistě, neznalost zákona neomlouvá. Ale co provozovatel lékárny, odborný zástupce či vedoucí lékárník? Vždyť je tak jednoduché předejít nepříjemnému disciplinárnímu řízení upozorněním začínajícího lékárníka a pracovní poměr uzavřít až s členstvím v Komoře. Vyřízení on-line podané přihlášky je dnes při splnění náležitostí záležitost několika dnů.

Upozornit na tento problém v profesním časopise není ale jediný důvod napsání tohoto příspěvku. Jsou jím také pokusy o obcházení zákona, se kterými se v Revizní komisi setkáváme. Zákon může být porušen prostým opomenutím. Smůla, ale budiž, přiznání může být před Čestnou radou polehčující okolnost. Horší je, že oba největší lékárenské řetězce si k tomu vytvořily vlastní vnitřní systémy na obcházení zákona, a tak se v zaslaných vyjádřeních pravidelně setkáváme s výmluvami typu „v rámci výkonu práce v lékárně se pouze seznamoval s předpisy a lékárenským softwarem“, „účtoval recepty zdravotním pojišťovnám, „odváděl tržbu do banky“ apod. Není příliš velký luxus platit (i několik měsíců) takového pracovníka za vykonávání neodborných činností? Nepříliš důvěryhodně působí už názvy pracovních pozic. U jednoho řetězce je to „Administrativní pracovník – LA“. Druhý má pro absolventy farmaceutické fakulty v lékárně bez členství v Komoře pracovní zařazení „Trainee E-commerce Business development manager specialista“. Dle pracovní náplně se podílí na on-line poradně, on-line rezervaci receptů a poukazů, zodpovídá za projekt Online rezervací receptů a zásilkový výdej e-poukazů, komunikuje a vyvíjí služby Rx rezervace z pohledu lékáren i zákazníků atd. Po přijetí do ČLnK se mu pracovní smlouva mění na „E-commerce Business development Rx specialista“. Slovo lékárník se v pracovních smlouvách těchto kolegů vůbec nevyskytuje. Sama si osobně nedovedu představit, že bych jako novopečený lékárník po absolvování fakulty chtěla pracovat dle pracovní náplně popsané výše. Ne, chtěla bych expedovat, přímo hovořit s pacienty, získávat co nejvíce zkušeností z živého provozu lékárny. Myslím si, že pokud někdo nechce komunikovat s lidmi, o práci v lékárně by se ucházet neměl.

Nabízí se otázka, proč vůbec nějaký „Trainee“? Pro zakrytí skutečné práce lékárníka a případné tvrzení s právníkem za zády, že neexpedoval, jenom vyvíjel služby Rx rezervace apod.? Má být snad normální, když zaměstnavatel systematicky navádí ke lhaní vůči profesní komoře? Jediným, kdo mluví pravdu, bývá sám absolvent, který v žádosti o přijetí do Komory uvede skutečné pracovní zařazení, a tím se celá věc dostane před Revizní komisi. Proč stojí za to zaměstnavatelům a začínajícím lékárníkům čelit podezření z porušování zákona? Proč se vyhýbají slovu lékárník v pracovních smlouvách? Pokud by bylo vše v pořádku, proč není nový pracovník lékárny, který ve skutečnosti vykonává farmaceutické povolání, členem naší Komory?

PharmDr. Jarmila Skopová,
členka Revizní komise ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#