#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co určitě stojí za přečtení...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 3, s. 33
Kategorie: Co určitě stojí za přečtení...

Kouba, M.: Opioidní léčba onkologicky nemocných v roce 2023
Onkologie č. 5/2023

Opioidy jsou základem léčby středně silné (4–7/10 na numerické škále bolesti) a silné bolesti (nad 7/10 na numerické škále) spojené s nádorovým onemocněním. U části pacientů účinkují opioidy rychle a uspokojivě. U některých pacientů je však nutné hledat optimální režim. Opioidy zůstávají nadále nejúčinnějšími léky v terapii nádorové bolesti. Lékař by neměl považovat opioid za všelék. Terapie bolesti je celým komplexem opatření a používají se i jiná léčiva – neopiátová analgetika a ko­­anal­getika ze skupin antidepresiv, antikonvulziv, steroidů, dále ketamin, kanabinoidy, psychedelika. Používají se i invazivní procedury (intrathekální a epidurální analgézie, anestetické bloky, neurochirurgické výkony na míše a mozku, radioterapie, fyzioterapie), dále komplementární metody integrativní medicíny (akupunktura, jóga, hypnóza, muzikoterapie). Častým problémem léčby je tzv. opiofobie u lékařů – tím, že se opiáty často zneužívají a pod tímto dojmem o jejich nebezpečnosti někteří lékaři nejsou ochotni tato léčiva předepsat. Někdy jsou skeptičtí a ustrašení i sami pacienti. Řada z nich opiáty odmítá i přes nesnesitelnou bolest, někdy léky odmítá i pečující osoba. Vliv má i řada zkreslených informací o tzv. opioidové epidemii v USA, kde zemřelo za rok 2021 80 tisíc lidí na předávkování opiáty. V případě selhávajícího účinku léčby nebo nežádoucích účinků se využije rotace opioidů, úspěch se dostavuje až u 2/3 pacientů. Článek je doplněn řadou tabulek: relativní účinnost jednotlivých opioidů, ekvianalgetické dávky jednotlivých léčiv, nežádoucí účinky srovnané podle četnosti a závažnosti a tabulka slabých (kodein, dihydrokodein, tramadol) a silných opioidů (morfin, hydromorfon, fentanyl, sufentanil, remifentanil, oxykodon, tapentadol, piritramid, petidin, nalbufin a metadon). Je zde i výčet antagonistů (naloxon, naltrexon, metylnaltrexon). Závěr tvoří některé praktické poznámky z praxe kon­zi­liárního paliatra, kterým autor přehledového článku je.

 

Turcsányi,P., Kriegová, E., Papajík, T.: Kardiovaskulární nežádoucí účinky inhibitorů signálních drah v terapii chronické lymfocytární leukémie
Onkologie č. 5/2023

Léčba chronické lymfocytární leukémie (CLL) se díky inhibitorům signálních drah stává výrazně účinnější. Přestože se u řady pacientů dosahuje excelentní léčebné odpovědi, není cílenost terapie na maligní buňku absolutní. Zavedením inhibitorů Brutonových kináz (BTK) první generace vzrostly obavy z rizika kardiovaskulárních NÚL – fibrilace síní, arteriální hypertenze, srdeční selhání. U 2. a 3. generace BTK je výskyt kardiovaskulárních NÚL nižší. Obtížnější je vždy situace, kdy pacient s leukémií má již existující kardiovaskulární onemocnění. Ibrutinib je nejdéle používaný BTK, ovlivňuje však i jiné kinázy a způsobuje tím kardiovaskulární NÚL – fibrilace síní s predispozicí ve vyšším věku, při hypertenzi, obstrukční spánkové apnoi, ICHS. Rozvoj FS se objevuje po 6 až 14 měsících podávání ibrutinibu. Z druhé generace BTK se používá akalabrutinib, jeho vliv na srdeční síně je mnohem nižší než u ibrutinibu, což prokázaly srovnávací studie. Dále je to z 2. generace BTK zanubrutinib. Většina z 19 studií prokázala výskyt FS jen u 3,38 % pacientů, v některých se nevyskytla vůbec. Z 3. generace BTK se klinicky hodnotil pirtobrutinib, má zhruba 300x vyšší selektivitu k BTK než k ostatním kinázám a tím se značně eliminuje tzv. off-target toxicita. Z dalších inhibitorů signálních drah se na výskyt NÚL zkoumaly inhibitory fosfatidylinositol-3-kinázy (PI3K) – idelalisib, duvelisib a copanlisib – ­výskyt KVS NÚL byl zanedbatelný. Dále to byly inhibitory proteinu Bcl-2, u nichž byly zaznamenány v klinických studiích výrazné účinky na srdeční sval – zvýšení oxidativního stresu a zánětlivých markerů. Posledním zkoumaným léčivem byl venetoklax, u nějž se vyskytly NÚL na KVS jen v kombinaci s jinými léčivy – otoky, srdeční selhání, AIM. Fibrilace síní se vyskytla jen u 1,6 % pacientů.

Stránku připravil:
PharmDr. Pavel GRODZA
panacea@iol.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#