#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adipex retard® – konec registrace


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 3, s. 23

Během února jsem obdržela dotaz: „Jak je to teď s výdejem léčivého přípravku Adipex retardâ?“

Léčivému přípravku ADIPEX RETARDâ skončila platnost registrace k 8. 1. 2024. Držitel rozhodnutí o registraci
(G. L. Pharma GmbH, Lannach) má povinnost po uplynutí doby platnosti registrace neprodleně zajistit stažení léčivého přípravku z oběhu. Právě informace o ukončení registrace je pro lékárníky těžko dostupná, lékárny jsou závislé na informacích od distributorů, protože na webu SÚKL jsou informace o ukončení registrace často zveřejňovány zpětně a není snadné je dohledat. To se stalo i v tomto případě. Ještě v druhé polovině ledna byly v databázi dva léčivé přípravky s fenterminem (dva kódy SÚKL) uvedeny jako registrované. Léčivý přípravek Adipex retardâ byste tedy již v lékárnách mít neměli. Pokud se někde v trezoru stále nachází nějaké zapomenuté balení, je možné jej dle písemného vyjádření bývalého držitele rozhodnutí o registraci stále vrátit přes distributora zpět. V žádném případě jej ale nevydávejte!

Zdá se, že se uzavřela kapitola jedné léčivé látky na trhu v Evro­pě. Fentermin by aktuálně v léčivých přípravcích neměl být dostupný v celé Evropské unii. A tak se pojďme ohlédnout.

Tyto, na počátku zlaté, měkké tobolky s obsahem 15 mg fenterminu, byly po revoluci zázračnými „zlatými vejci“ na hubnutí, a i když se poměrně brzy začala objevovat podezření na závažné nežádoucí účiny a riziko vzniku závislosti, stejně se dokázaly na trhu udržet třicet let. Jejich popularita stoupala, a i přes vážná kardiovaskulární rizika se postupně dostávala i mezi sportovce, mediálně známá byla například kauza juniorů v klubu kulturistů, kdy docházelo ke zneužívání tohoto přípravku s vědomím (a podporou) trenérů. Jak postupně okolní evropské země ukončovaly registraci léčivých přípravků s fenterminem, stala se Česká republika místem, kde se ve zvýšené míře začaly tyto přípravky vydávat na zahraniční lékařské předpisy, často i falešné. Situace se brzy stala neúnosnou, v roce 2016 bylo podle informací SÚKL dodáno na český trh zhruba 86 000 balení. Bylo rozhodnuto o zařazení fenterminu na seznam omamných a psychotropních látek, konkrétně do přílohy číslo pět nařízení vlády č. 463/2013 Sb., a jeho výdej byl vázán pouze na lékařský předpis s modrým pruhem. Myslím, že to byl správný krok, zamezilo se výdejům na zahraniční recepty, protože léčivé přípravky s obsahem návykové látky uvedené v příloze č. 1 nebo č. 5 nelze vydat na lékařský předpis vystavený v jiném členském státě Evropské unie. V následujících letech se rapidně snížily počty výdejů. Jen škoda, že se to nestalo o pár let dříve. Fentermin byl na seznam psychotropních látek zařazen s účinností od 1. 5. 2017 a pro lékárníky se stalo drobných oříškem jak zavedení do evidenčních knih, tak zpracování ročního hlášení o stavu a pohybu omamných a psychotropních látek na konci roku 2017.

Po několika letech nízkého zájmu již nebyla léčivému přípravku prodloužena platnost registrace a máme tu konec. Zkontrolujte trezory a udělejte tlustou čáru. Možná bychom si mohli i zhlu­boka oddechnout, kdybychom ovšem na trhu neměli nového „troublemakera“. Jaká náhoda, že je jeho vedlejším účinkem hubnutí. V tomto případě poptávka násobně převyšuje nabídku, ale to už je jiný příběh…

Mgr. Dagmar Dubská


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#