#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Velký paradox nepochopení


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 3, s. 4

Už nějakou dobu mám dojem, že se věci kolem nás dějí ne zcela předvídatelně a podle pravidel. Kdybych to vztáhl jen na přírodu, tak ani nevím, jaké je roční období. V mohutném květu máme vánoční kaktus, na zahradě petrklíče a meruňka se intenzivně připravuje. Zejména u ní ovšem nelze vzhledem k reálnému datu vůbec předpovídat, co se urodí. Po loňských týdenních mrazech zůstal jeden plod a ten ještě sežrala kuna. A stejně tak nelze velmi často předvídat, jaké plody přinese připravovaná, někdy dokonce i již účinná legislativa.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK


Tématem ankety v tomto čísle jsou zážitky u táry. Předpokládám, že by jich každý z nás dokázal z rukávu vysypat skutečně velké množství. Některé jsou eufemisticky řečeno velmi nepříjemné, další smutné, jiné spíše úsměvné nebo obyčejně lidsky milé. Často není ani jednoduché na danou situaci správně zareagovat. Třeba pokud nevíte, jaký je ten očekávaný výsledek přineseného těhotenského testu. Naše povolání je zkrátka velmi pestré. Koneckonců je to práce s lidmi, z nichž mnozí s námi často sdílejí své osudy. Jak se říká, sdílená bolest je poloviční, sdílená radost dvojnásobná. I to je úloha lékárníka.

Ve veřejném prostoru se stále objevuje téma dostupnosti a výpadků v dodávkách léčiv. Oč méně se mu věnují média, o to více se řeší v legislativním procesu i na úrovni ministerstev. Nejen zdravotnictví, ale také průmyslu a obchodu, které si zadalo vypracování sektorové analýzy farmaceutického průmyslu pro zhodnocení situace ve výrobě léčiv v České republice. Je to velmi zajímavé čtení hodnotící majetkové vztahy výrobců, lidské zdroje, dodávky léčivých látek a přípravků nebo podporu českého farmaceutického průmyslu. Do souvislosti pak dává i četnost výpadků dodávek a očekávání do budoucna, u jednotlivých kapitol nechybí ani doporučení řešení. Některá z nich souvisejí také se současným upřednostňováním ceny před některými jinými faktory, například lokální výrobou.

Poslanecká sněmovna aktuálně projednává v rámci adaptační (transpozice evropského práva) novely zákona o léčivech návrh na znovuzavedení chráněného distribučního kanálu a prodejních automatů na OTC. Jaké bude doporučení zdravotnického výboru a následně výsledek hlasování celé sněmovny lze jen těžko předjímat. Nelze zapomenout ani na setrvalý tlak některých pacientských organizací i politiků na zavedení distančního (chcete-li zásilkového, on-line) výdeje Rx přípravků. Právě v něm se objevuje velká míra nepochopení všech souvislostí a potenciálních důsledků, které by mohly nejvíce postihnout právě ty, jež dané organizace zastupují. Velký paradox. Jen by mě zajímalo, kdo by byl následně za podobné experimenty odpovědný.

V legislativním procesu jsou také zákon o veřejném zdravotním pojištění, v němž bychom mimo jiné rádi eliminovali některé dopady revizí cen a úhrad na poskytovatele lékárenské péče, a zákon o zdravotních službách s diskutovanou definicí lékárenské (farmaceutické) péče. V něm budeme nepochybně prosazovat obvyklé připomínky, například nastavení demografických a geografických kritérií pro vznik nových lékáren.

Zda mají tyto normy šanci projít celým náročným legislativním procesem ještě do voleb, zůstává ovšem velkou otázkou. V následujícím posledním roce před nimi již většinou začíná předvolební klání, žádné podobně politicky citlivé normy nebývají dokončeny. V takovém případě začíná nově složená sněmovna v projednávání zcela od začátku. Nesmím zapomenout ani na zákon č. 95/2004 Sb., v němž se senátní předkladatelé opět snaží „zjednodušit“ podmínky pro vstup zdravotníků, tentokrát pouze stomatologů, na náš pracovní trh ze zemí mimo EU. Česká stomatologická komora se proti návrhu postavila, neboť podle ní narušuje principy uznávání způsobilosti k výkonu povolání lékařských zdravotnických pracovníků, bez adekvátních důvodů porušuje principy rovnosti a přiměřenosti právní úpravy a neřeší jazykové znalosti účastníků odborné praxe.

Ministerstvem zdravotnictví byl také oficiálně ustanoven řídicí výbor pro projekt Evidence limitů doplatků v systému eRecept, jehož základním úkolem bude provedení celého systému od legislativní části až po vlastní technické provedení na úrovni jednotlivých subjektů. Podstatou je to, aby pacient neplatil v lékárně započitatelné doplatky po překročení jejich limitu a místo jejich prostého vykazování lékárna dostala nevybranou část od pojišťovny proplacenou v rámci běžné fakturace.

Stejně jako v loňském roce bude i letos v jarních měsících probíhat dohodovací řízení pro rok 2025, v němž se projednává především hodnota signálního výkonu 09552, částka za digitalizaci listinných receptů a fondy pro lékárny pohotovostní a v oblastech ohrožených jejich nedostupností. Zástupce ČLnK se dohodovacího řízení neúčastní přímo, stejně jako v předchozích letech však požádal POLP z. s. představenstvo Komory o své zastupování v řízení prezidentem Komory. Je smutné, že je třeba volit obdobné cesty místo toho, aby byla Komora přímým účastníkem jednání. Veřejně se už několik měsíců mluví o finančních možnostech některých pojišťoven a jejich potenciálním slučování, proto se asi nedá očekávat zásadně jiný přístup jejich zástupců, než s jakým jsme se opakovaně setkávali v minulých letech. Tedy nepřidávat vůbec nic, nebo naprosto minimálně.

V závěru se nedá napsat nic jiného než to, že jaro bude opět velmi hektické a budeme se muset všichni velmi snažit, abychom dosáhli v následujícím období maximálně kvalitní úrody.

Přeji vám příjemný začátek jara a krásné Velikonoce.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#