#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Distribuce léčiv možná projde zásadní změnou

16. 9. 2019

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila ještě před prázdninami novelu zákona o léčivech, která zavádí lékový záznam a možnost lékárníků nahlížet do něj. Senát novelu jako celek doporučil. Odmítl však pozměňovací návrh poslance Daniela Pawlase, který upravuje distribuci léčiv. Novela tak byla na konci července vrácena do sněmovny k novému projednání.

Dobrovolný závazek

Navrhovatel označuje tento způsob dodávek léků jako chráněný distribuční systém. Povinnost distribučních firem dodat léky do lékárny do dvou pracovních dnů od objednávky zůstane zachovaná, ale ruší se monopol doručení léčivých přípravků výhradně jediným distributorem. Distributoři budou moci získat požadovaný počet léčivých přípravků, pokud doloží písemné prohlášení, že jsou určeny výhradně pro české pacienty, nikoliv k reexportu. Novela v aktuální podobě počítá s povinností dodávek na základě průměrné poptávky lékáren u distributora po dobu 2 týdnů. Distributor tak na sebe bere dobrovolný závazek veřejné služby.

Údajné krácení dodávek

Předkladatel svůj návrh zdůvodnil tím, že současná právní úprava, která ukládá výrobcům dodávat léky distributorům podle jejich podílu na trhu, není vymáhána ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a čeští pacienti tak nemají dostatečně zajištěnou dostupnost léčiv v lékárnách v místě bydliště. Důvodem je úzká spolupráce některých distributorů s výrobci a jejich nezájem dodávat léčivé přípravky do jiných než řetězcových lékáren, s nimiž jsou majetkově propojeni. Některým lékárnám zvláště v menších obcích jsou dodávky léčiv údajně kráceny a pacienti musejí pro své léky cestovat do vzdálenějších míst. Uspokojivá však není ani situace ve městech.

Boj proti distribučnímu monopolu

Poslanec Pawlas také upozorňuje, že některé léčivé přípravky má k dispozici pouze jediný distributor. Nemocnice, jež jsou povinny pořádat veřejné zakázky na dodávku léčiv, nemohou za těchto podmínek vysoutěžit požadovaná léčiva za nejnižší možnou cenu. Navíc hrozí, že při nenadálých problémech u tohoto distributora dojde k výpadku dodávek léčiv na celém území ČR.

Lékárníci nový pozměňovací návrh vítají. „Je třeba zachovat mezi distribučními firmami konkurenceschopnost jako ve všech zemích EU, aby si každá lékárna pro svou objednávku mohla distribuční firmu vybrat a nepodléhat spolu se svými pacienty diktátu obchodních podmínek monopolního distributora,“ podotýká prezident ČLnK Lubomír Chudoba.

Chybějící pravidla

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) však upozorňuje, že tento pozměňovací návrh může dostupnost léků naopak ohrozit. Kritizuje také skutečnost, že za případné vyvezení léčiv do zahraničí není stanovena sankce. Dále podle představitelů AIFP chybějí pravidla, na jejichž základě by lékárny a distributoři reálnou poptávku sledovali a vyhodnocovali. Dle slov výkonného ředitele AIFP Jakuba Dvořáčka může dojít k situacím, kdy pacienti se stejným receptem obejdou několik lékáren a vytvoří nadhodnocenou poptávku. Otevírá se tu podle něj i obrovský prostor pro falšování údajů o skutečné poptávce prostřednictvím fiktivních dotazů pacientů.

Provázanost s reálnou poptávkou

Myšlenku upravit distribuční model směrem k lepší dostupnosti léků výrobci podporují. Jde jim však o provázání povinnosti dodávek s reálnou poptávkou. V době eReceptů by to neměl být problém. Vedla by se evidence, kolik léků se kde skutečně vydalo, a distributoři by podle toho lékárny zásobovali. Nelze však připustit možnost, že čísla o poptávce budou libovolně nafukovaná.

Nesouhlas s pozměňovacím návrhem vyjádřilo ministerstvo zdravotnictví, kromě jiného také na základě vystoupení místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Hynka Broma. Závěrečné hlasování proběhne v poslanecké sněmovně v nejbližších dnech. Více k tématu si můžete přečíst v našem dalším článku.

(lkt)

Zdroje:
1. Cikrt T. Kompromisní pozměňovací návrh k zákonu o léčivech nabízí rovné podmínky pro všechny lékárny a distributory. Zdravotnický deník, 27. května 2019.
2. AIFP. Změna v zákoně může zkomplikovat distribuci léčiv. Výrobci varují před nekontrolovaným vývozem do zahraničí. Tisková zpráva. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, 22. července 2019
3. Cikrt T. Senátoři smetli poslaneckou úpravu distribuce léků na základě nepravdivých informací, které jim řekl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Zdravotnický deník, 26. července 2019.
4. ČLnK. Vyjádření České lékárnické komory (ČLnK) k vývoji novely zákona o léčivech po projednání v Senátu Parlamentu České republiky. Tisková zpráva. Česká lékárnická komora, 26. července 2019.
5. AIFP. AIFP věří v přijetí senátní verze novely zákona o léčivech. Tisková zpráva. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, 6. září 2019.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#