#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

4 000: Bitva o příspěvky


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 10, s. 22

Na Facebooku Mladých lékárníků, a nejen tam, se rozproudila diskuse nad návrhem Představenstva Komory na zvýšení členských příspěvků. Nyní se platí řádný příspěvek 3 000 Kč a 1 500 Kč mimořádný. Návrh Představenstva je 4 000 Kč a 1 500 Kč. Většina z nás v první reakci instinktivně odmítne: „Nechcu, nechcu, nechcu!“

Co si za to kupuji a nekupuji?

„Vždyť je to jenom předraženej časopis, kterej beztak nečtu a hážu rovnou do koše.“ Opravdu? Aktuální téma kompenzací je zásluhou vyjednávání Komory na ministerstvu zdravotnictví. To, že se neprosadila věta, že zaměstnavatel musí vyplatit, je věc jiná. Že nám Komora poskytla informace, co všechno je potřeba, jak vyplnit ten pekelný formulář E101 o mzdách pro ÚZIS, včetně informace, co znamená „ze sl. 7 ženy“, to není nic?

V minulém roce jsme díky Komoře měli ochranné pomůcky. Když pomineme to, že jsme vůbec byli bráni mezi zdravotníky a tedy potřebné, tak tu máme samotnou distribuci do nejzapadlejší výdejny. V Kraji Vysočina jsme dostali ochranné pomůcky do každé lékárny bez dehonestujícího stání ve frontě s dvoumetrovými rozestupy. Tady se sluší poděkovat všem aktivním lékárníkům, kteří se na distribuci podíleli a obětovali svůj volný čas.

Komora zároveň osobou prezidenta vyjednává o Signálním výkonu. Není to jednoduché vyjednávání. Politikaří se a rozděluje se obrovské množství peněz. Lékárníci jsou bráni jako ti nejlépe hodnocení a ti, kterým bylo nejvíce přidáno. Z 12 Kč na 16 Kč je to celých plus 25 %. Že nám klesají zisky z marže v tu chvíli opravdu nikoho nezajímá. Navýšili nám přeci výkon nejvíc ze všech, o 25 %.

To je jen drobný výčet, který mne právě napadl. Nepočítám právní poradenství, spoustu úkonů, které by snad mělo dělat Grémium, nebo naopak odbory, celou řadu jednání, o kterých ani nevíme, protože výstupem je, že navrhovaná změna (třeba výdej bez lékárníka) nebude.

Dělení podle postavení?

Když přeskočíme, zda a jestli z toho něco mám, zaznamenal jsem, že někteří členové by uvítali, kdyby se výše členského příspěvku rozdělovala jako u lékařů podle postavení a situace. V současnosti máme dvě výše poplatku – řádný a mimořádný pro členy na mateřské/rodičovské dovolené, nepracující důchodce, absolventy a studenty doktorského studia. Tak jedno­duché to je a Komora často zjistí, že je člen na mateřské dovolené až podle výše zaslaného příspěvku, ačkoli ten člen má povinnost každou změnu nahlásit.

Chceme-li změnu, je třeba začít včera. Někdo musí připravit jasný a srozumitelný systém.

Co se stane, pokud během roku změním pozici? Doplatím rozdíl/Vrátí mi Komora?

Jak to bude mít vedoucí lékárník, pracující důchodce na rodičovské dovolené? Podle čeho se bude určovat výše příspěvku? Takové Cahn-Ingold-Prelogovo určení prioritního substituentu tentokrát variace na členský příspěvek.

Myslím, že se to nedá stihnout měsíc před Sjezdem a ani na jednodenním Sjezdu. Je to příklad té dlouhodobé kontinuální práce, kterou Komora dělá, a která není vidět. Kdy ta pravidla (zákony) musí někdo sepsat a někdo oponovat. Většinou se dva neshodnou a někdo další musí rozhodnout, komu vzít a komu dát. Navrhuji podat návrh formou článku do březnového čísla roku 2022. V březnu se to už nebude plést s příspěvky na rok 2022 a bude dostatek času na diskusi a oponenturu, ať už rozpočtovou (Kolik se nakonec vybere?) nebo systémovou (Podrobit systém mezním situacím, zda dává jednoznačné odpovědi.). Časopis je v tomto případě ideálním kolbištěm a do XXXI. Sjezdu bude času dost.

Zadlužení versus ušetřit?

Poslední otázka k zamyšlení nad členskými příspěvky je jejich dlouhodobý výhled. Zatím to vždy bylo tak, že se roky platilo stejně. První roky byla Komora v zisku, který musela danit. V následujících letech se Komora dostávala do ztráty, kterou sanovala právě předešlými přebytky, a nakonec došlo k dalšímu navýšení a písnička se opakovala.

Jsem vychován na Spořílkovi, a tak mi vadí, když moje zdaněné peníze se ještě jednou zdaní ve formě zisku Komory. Za zamyšlení stojí, zda by nebylo výhodnější generovat minimální dluhy a v následujících letech je splácet než danit zisk. Je to riskantní? Je to vzrušující? Samozřejmě. Evidentně to také není téma na tento Sjezd, protože by bylo třeba jmenovat nebo v komorových řádech definovat odpovědnou osobu, která by tuhle jízdu na dluhovém tygru měla pod palcem. Výhodou by bylo, že by zároveň tato osoba fungovala v mezidobých mezi sjezdy jako ta držgršle, která by nechtěla jen tak něco proplatit, a urputně by bojovala s Představenstvem o každý vydaný groš. Tak jako mi na OSL máme pokladníka, a že mi Vlasta občas zatopí, jak rozhazuju, měla by Komora mít svého Chancellor and Under-Treasurer of Her Majesty's Exchequer, zkrátka Ministra financí Jejího Veličenstva Komory.

Přemysl CÍSAŘ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#