#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léky jen pro někoho už řeší ÚOHS


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 10, s. 4


Prázdniny skončily, děti chodí celý měsíc bez přerušení do škol. Bakteriovirový koktejl se v dětských kolektivech začíná míchat. Dochází Pamycon. V distribuci chybí některé antibiotické sirupy. Nepíše se rok 1986, ale rok 2021. Na rozdíl od celostátně plánovaných dodávek léků v 80. letech, mají současné výpadky léků jiný důvod. Výsledek je ovšem podobný – prázdný regál nebo prázdné místo v šuplíku. Na rozdíl od 80. let si lze na diskriminaci v dodávkách léků stěžovat. Na rozdíl od 80. let jsou v ČR s určitou léčivou látkou registrovány léky od více výrobců, a tak máme v rámci generické substituce ještě kam sáhnout. Neplatí to sice stoprocentně, ale díky generické substituci dokážeme mnoho problémů vyřešit, až to z pohledu pacienta vypadá, že žádný problém s dodávkami léků neexistuje. Nemá-li problém pacient, nevidí problém ani politik.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.,

viceprezident ČLnK

U výše zmíněných léků pro děti jde pravděpodobně o problém v kapacitě výroby některých výrobců, kteří neodhalili včas sku­teč­nost, že po roce bez dětských nemocí bude zase normální podzim a zima s rýmou a kašlem. Vzhledem k tomu, že děti byly několik měsíců „zavřené“ doma, lze se domnívat, že imunita v dětské populaci bude oslabená a o nachlazení, chřipky a angíny nebude nouze. Což se potvrzuje od konce září.

U jiných léků limitují dodávky do konkrétních lékáren sami výrobci a jejich zaměstnanci rozhodují na základě dat z minulosti o potřebách pacientů v lékárnách v době budoucí. Ministerstvo zdravotnictví v rámci reformy primární péče uvolňuje pre­skrip­ční limity pro léky, které mohou předepisovat praktičtí lékaři (např. moderní antidiabetika). Do lékáren přichází více pacientů, kteří mají tyto léky předepsané od spádových praktických lékařů. Kolegové ze všech typů lékáren (řetězcových i neřetězcových, malých i velkých) žádají o navýšení limitu dodávek na jeden měsíc a dostávají od výrobce stručné odpovědi jako např.: „S ohledem na to, že od dubna 2012 uplatňujeme obchodní model DTP, který je pro nás optimálním obchodním modelem zajišťujícím kvalitu, dostupnost léčivých přípravků a rovnocenný přístup ke všem pacientům v ČR, dospěli jsme po porovnání Vašich požadavků s našimi forecasty a za účelem řádného fungování našeho DTP modelu k závěru, že jsme schopni vyhovět Vaší žádosti o navýšení kvót pouze v dosavadním rozsahu a navýšení kvót ve Vámi požadovaném rozsahu u nich není možné. Věříme, že naše vysvětlení přijmete s porozuměním a nadále nám zachováte svoji přízeň.“ Co jiného, než zachovat přízeň zbývá, když jiný dodavatel konkrétního léku neexistuje. Originální lék předepsaný lékařem s příznakem „Nezaměňovat“ dodává pouze výrobce (držitel registrace) v rámci systému DTP. A tento výrobce zcela nezakrytě přiznává, že je to pro něj optimální obchodní model. Sám si rozhodne, komu dodá, komu málo, na koho se nedostalo. Na jednu stranu chápu, že pokud má výrobce léky ve svém vlastnictví, může distributorům zabránit v nežádoucím vývozu těchto léků. Na druhou stranu ale nemůže odmítat dodávku lékárníkům žádajícím léky pro své pacienty. Povinnost dodat lék do lékárny do dvou pracovních dnů od objednávky je v zákoně o léčivech stanovena jednoznačně. Uvidíme, jak se k tomuto konkrétnímu problému postaví SÚKL, kterému Česká lékárnická komora zaslala podnět k prošetření.

Přitom se zdálo, že se problémy s navyšováním limitů pro dodávky některých léků vyskytují minimálně. Ale nyní se s nimi opět roztrhl pytel. Zajímat to bude také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v rámci tzv. sektorového šetření zaměřeného na oblast distribuce humánních léčivých přípravků na území České republiky v letech 2018, 2019 a 2020 oslovil se žádostí o informace i Českou lékárnickou komoru, které zaslal v červenci čtrnáct otázek na různá témata týkající se běžné distribuce léků, DTP kanálů apod. Zároveň požádal i o popis problémů s dodávkami léků do lékáren a o identifikaci kritických míst v rámci hospodářské soutěže na trhu s distribucí léků. Česká lékárnická komora vypracovala odpovědi, ve kte­rých popsala způsoby objednávání léků lékárnami, problémy s dodávkami léků do různých typů lékáren ve sledovaném období, problémy lékáren vyplývající z nerozdělené distribuční a lékárenské přirážky, nejčastější výpadky léků a důvody těchto výpadků, informace ze zahraničí a další. Odpověď byla s mnoha přílohami odeslána na ÚOHS v září. Šetření je teprve na začátku,  pravděpodobně potrvá ještě několik měsíců a Česká lékárnická komora je připravena se na tomto šetření i nadále podílet. Vždyť kdo jiný, než my lékárníci, má každodenní zkušenost s objednáváním, sháněním, (ne)dodávkou léků do lékárny a následným výdejem léků konkrétním pacientům.

Jak se ukazuje, tak se problémy s dodávkami vyskytují stále, proto pokud máte nějaký problém, neváhejte kontaktovat vedení ČLnK. Podklady pro ÚOHS můžeme nadále doplňovat.

A jen tak mimochodem na závěr – proběhly volby do Poslanecké sněmovny. Napsat přesný výsledek voleb před jejich konáním je stejně nemožné jako predikovat přesný počet pacientů, který přijde s recepty pro konkrétní lék do konkrétní lékárny v říjnu.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#