#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 10, s. 32

Onopordum acanthium L.

– ostropes trubil

(Asteraceae – hvězdnicovité)

Dvouletá bylina dorůstající výšky až 2 metry, s ostnatým, bíle vlnitým stonkem i listy. Nejlépe prosperuje na písčitých půdách s dostatkem vápníku, např. na suchých pastvinách. Rostlina je původní v Evropě a západní Asii, zavlečena byla do Ameriky i Austrálie.

Synonyma: Acanthium onopordon Gueldenst., ­Carduus ­acanthium (L.) Baill.

Obecný název: Eselsdistel (něm.), Scotch Thistle (angl.).

Sbíraná část: herba, semen.

Droga: Onopordonis acanthii herba, O. acanthii semen.

Obsahové látky: v nati flavonoidy apigenin, kvercetin, luteolin a jejich glykosidy, fenylpropan akonisid, kyseliny izochlorogenová a kávová, lignany pinoresinol a syringaresinol, kumariny eskulin a eskuletin, seskviterpenové laktony zaluzanin C, onopordopikrin a arktiopikrin, triterpeny α- a β-amyrin, lupeol a taraxasterol, iridoid harpagid, steroly kampesterol, stigmas­terol, β-sitosterol a cholesterol. V kořeni polyiny, v semeni derivát kyseliny kávové onopordia (0,07 %), α-tokoferol a estery mastných kyselin, linolové (66 %), olejové (19 %), palmitové a stearové, v květu proteolytické enzymy.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je aplikována nať při kožních chorobách, nádorových onemocněních, zánětech kloubů, jako diuretikum a desinficiens močových cest, mírné kardiotonikum. Komplex květních proteolytických enzymů slouží ke srážení mléka v mlékárenství a jednoleté výhonky a poupata jako náhražka artyčoku.

Odborné studie byly nejčastěji zaměřeny na hodnocení protizánětlivých a protinádorových účinků. Na nich se významně podílejí seskviterpenové laktony z kořenů a triterpeny z nadzemní části. Derivát kyseliny kávové onopordia působil jako ACE inhibitor, při testech na myších významně inhiboval křeče vyvolané pentylentetrazolem. Protizánětlivé účinky extraktů ze semen souvisí s arktiinem a kyselinou izochlorogenovou. Rovněž zaluzanin C inhibuje prozánětlivé faktory, 83 % exprese NF- κB1, 88 % exprese COX- 2, transport elektronů, protonů a syntézu ATP. Záněty střev omezuje onopordopikrin. Taraxasterol v testech inhiboval experimentální zánět potkaních tlapek indukovaný formalinem. Protinádorová aktivita byla zjištěna in vitro u arktiopikrinu, který vykazoval cytotoxicitu vůči buněčným liniím rakoviny tlustého střeva, proti řadě buněčných linií byl aktivní zaluzanin C: A549 (lidský plicní adenokarcinom), SK-OV-3 (rakovina vaječníků), SK-MEL-2 (lidský melanom), XF498 (rakovina lidského centrálního nervového systému), HCT15 (lidský adenokarcinom tlustého střeva), HL60 (lidská leukemie), P388 (myší leukemie), HepG2 (lidská rakovina jater), HeLa (karcinom děložního čípku) a OVCAR-3 (lidský karcinom vaječníků). Antioxidační aktivita nati byla vesměs hodnocena jako slabší, rovněž antimikrobiální účinky methanolového ­extraktu z nati byly vesměs slabé, pouze izolovaný onopordopikrin inhiboval všechny bakteriální kultury, s výjimkou Pseudomonas syringae pv. maculicola. Suchý extrakt ze semen významně snižoval systolický i diastolický krevní tlak. Byly zjištěny mírné antipyretické a analgetické účinky. Rostlina je zkoumána i v souvislosti s léčbou infekce covid-19. Toxicita rostliny byla vyhodnocena jako nevýznamná.



Dávkování: 3x 1 kávovou lžičku usušené nati do 200 ml vody, nálev.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: ACE inhibitory.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Krzysztof Maria Różański (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#