#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pramáti oslavila 150 let!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 10, s. 15-16

Když v roce 1871 vznikl Spolek lékárníkův českých, později přejmenovaný na Českou lékárnickou společnost, do prvního představení v Národním divadle zbývalo ještě 10 let. Nejen historii nejstarší české lékárnické organizace, kterou dnes všichni známe pod názvem Česká farmaceutická společnost ČLS JEP, si připomněli farmaceuti i veřejnost na oslavách 150 let od jejího založení.


V Lékařském domě v Praze se 22. září potkali lidé, kteří by se v tomto složení měli potkávat častěji. Lékárníci, kliničtí farmaceuti, ředitelka SÚKL, vedení fakult i vedení Komory, neboť smyslem České farmaceutické společnosti od jejího vzniku nebylo jen dbát o odborný rozvoj farmacie, ale i podporovat lékárnickou sounáležitost a komunitu. A při oslavě tohoto významného výročí (připojilo se i připomenutí 70 let, kdy Česká farmaceutická společnost spočinula pod křídly České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně) se ukázalo, že by právě 150letá oslavenkyně mohla být vhodným spojovatelem zdánlivě nespojitelného. Na oslavu „pramáti lékárnických organizací“ přišli i ti, kteří se sobě jindy navzájem vyhýbají a pramáti dávala najevo, že má ráda všechny své potomky, hlavně ale ať spolu mluví, vědomi si svého společného původu a příbuznosti.

Setkání moderoval doktor Martin Doseděl a v úvodní části zazněly zdravice mnoha farmaceutických osobností, zástupců ­lékárnických struktur a organizací. Pak doktorka Ladislava Valášková, jako vedoucí Českého farmaceutického muzea, v poutavém přehledu prolétla 150 let České farmaceutické společnosti „v zrcadle doby“. Přítomní se přesvědčili, že historické rekapitulace mohou být při správném dávkování, compliance i adherenci působivým léčivem. Zprávu o stavu a činnosti České farmaceu­tické společnosti ČLS JEP, z. s., pak přednesl její předseda ­profesor Martin Doležal.

Ve svém projevu zmínil i zlepšující se spolupráci s Českou lékárnickou komorou a jako příklad dobré komunikace i vztahů uvedl společnou iniciativu Mladých lékárníků a ČFS při přípravě takzvaných dispenzačních optim. Dále zhodnotil hospodaření ČFS a nezapomněl zdůraznit, že bylo v posledním období ziskové.

Důležitým bodem programu bylo oceňování českých farmaceutů medailemi Eduarda Skarnitzla a Emila Šedivého. Protože náš časopis plní i jistou dokumentační a archivační funkci, vyjmenujeme všechny oceněné. Skarnitzlovu medaili při příležitosti oslav 150 let České farmaceutické společnosti získali:

- profesor MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.

- profesorka PharmDr. Miloslava Rabišková, CSc.

- doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc.

- Dr. h. c. prof. RNDr. Josef Čižmárik, Ph. D.

- prof. PharmDr. Alexander Hrabálek, CSc.

- doc. RNDr. Josef Kolář, CSc.

- prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Medaili Emila Šedivého, lékárníka přelomu 19. a 20. století, který je nám obzvlášť blízký, protože byl nějakou dobu redaktorem i vydavatelem Časopisu českého lékárnictva, obdrželi:

- RNDr. Helena Rotterová, MBA

- RNDr. PhMr. Jiří Dlouhý

- PharmDr. Pavel Grodza

- RNDr. Dobroslava Čupová

- PharmDr. Marie Zajícová

- PharmDr. Petr Horák

- Mgr. Jiří Kotlář

Pro nezasvěcené doplním, že medaile PhMr. Emila Šedivého je udělována za celoživotní přínos farmaceutické praxi, zatímco medaile profesora Eduarda Skarnitzla za celoživotní přínos pro rozvoj farmacie v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání.

Po přestávce na kávu, občerstvení a zcela jistě i na osobní poklábosení účastníků následovala panelova diskuze Role ­odborných společností v 21. století. Té se zúčastnili PharmDr. Pavel Grodza (Sekce lékárenství ČFS České farmaceutické společnosti), prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc. (Sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti), Mgr. Michal Hojný (Sekce nemocničních lékárníků České farmaceutické společnosti), prof. PharmDr. Mgr. David Vetchý, Ph.D. (Sekce technologie léků České farma­ceutické společnosti a Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity), prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D. (Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové), Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. (Česká lékárnická komora), prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D. 
(Česká ­farmaceutická společnost). Mluvilo se o budoucnosti lékárenství, potřebných změnách ve vzdělávání mladých farmaceutů, Michal Hojný zmínil nutnost kritického pohledu, coby předpokladu dalšího rozvoje. V průběhu diskuse, ve kte­ré střídal skepsi mírný optimismus, bylo ceněno fungování jednotlivých odborných sekcí ČFS, zhodnoceno covidové období a nezpochybnitelná pozitivní role farmaceutů během pandemie. O slovo se z publika přihlásil profesor Květina, který se rozhorlil nad amatérským přístupem některých vykladačů covidu bez odborného vzdělání a vyzval k ustavení společného informačního koordinátora v rámci Komory, fakult i ČFS. Debatovalo se také o zlepšení PR a větším otevření se veřejnosti.

Zaznělo i to, že Česká farmaceutická společnost by mohla mít výraznější vliv na politiky, protože je součástí odborného poradního sboru ministra zdravotnictví.

„Máme za sebou 150 let, slyšeli jste tady v podání doktorky ­Valáškové, že někdy to bylo dobré, někdy Společnost přestala úplně fungovat.“ Uvedl v závěrečném slově předseda ČFS profesor Martin Doležal. „Teď jsme nefungovali kvůli covidu rok a něco, tak doufám, že se zase nadechneme k nové práci a získáme mladé členy, nové absolventy, a budeme používat nové nástroje. Máme před sebou budoucnost, těžkou práci a bude určitě co zlepšovat.“

K tomu všemu České farmaceutické společnosti upřímně gratuluje i náš časopis. I on je jedním z potomků této lékárnické pramáti, neb pod křídlem Farmaceutické společnosti v Praze (tehdejší název spolku) vyšlo i první číslo Časopisu českého lékárnictva. Psal se rok 1882 a my se k tomuto výročí určitě v blízké době vrátíme. V tuto chvíli blahopřejeme všem oceněným a zejména našim stálým spolupracovníkům a autorům, Josefu Kolářovi, Jiřímu Kotlářovi, Pavlu Grodzovi i Marii Zajícové.

Na závěr se hodí napsat, že celé setkání ke 150 letům ­České  farmaceutické společnosti bylo vysíláno online a můžete si ho, včetně velmi zajímavé diskuze, pustit i nyní na stránkách webinářů ČFS. Webináře České farmaceutické společnosti ­České ­lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, z. s. (webinare-cfs-cls.cz).

Zdeněk POKORNÝ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#