#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V jakém stavu je aktuálně vaše OSL? S čím pojede váš delegát na blížící se komorový sjezd? A neměl by být po 30 letech změněn přepočet 1 delegát na 50 členů OSL, když se počet lékárníků se od té doby téměř ztrojnásobil?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 10, s. 6-7
Kategorie: Zeptali jsme se

PharmDr. Lukáš MALÝ, Lékárna Klášter, Liberec


Myslím, že naše OSL Liberec je celou mou krátkou praxi v dobrém stavu, aktivní a scházející se. Věřím, že naši delegáti budou volit v budoucím zájmu nás všech. Na poslední část otázky bez nějakého zhodnocení dopadů těžko odpovědět. Jaký by to mělo smysl, když je občas těžké vůbec nějaké delegáty sehnat a sejít se ke zvolení.

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


OSL Brno-město je se svými aktuálně 775 čle­ny zdaleka největší OSL v republice, což s sebou nese výhody i nevýhody. Daří se nám například oslovovat sponzory na akce, které organizujeme. Díky tomu ušetříme velkou část z našeho finančního rozpočtu, kterou poté vracíme zpět Komoře. Na druhé straně je pak zejména zajištění nadpoloviční účasti členů při volbách do POSL či delegátů. Ani formou zvláštního volebního shromáždění to není snadné, i když trvá přes 2 měsíce. Navíc se počty členů našeho OSL mění v úrovni desítek, a to v krát­kých časových obdobích. Všechno toto generuje různé komplikace a nejasnosti. To mimo jiné vedlo i k tomu, že jsme iniciovali některé změny stavovských předpisů, aby byly jasnější a přesnější.

Co se týká fungování našeho OSL, jsem moc rád, že se objevuje víc a víc aktivních kolegyň a kolegů, kteří se o dění v Komoře a v oboru zajímají, za což jim touto cestou moc děkuji. Snažíme se našim členům přinášet aktuální informace a pomáhat jim v případech, kdy se na nás obrátí s různými dotazy či žádostí o pomoc. Se zvolenými delegáty z roku 2020 jsme vzájemně v kontaktu, sledujeme dění i činnost PČLnK a na sjezd se pečlivě připravujeme. Chystáme též okresní shromáždění, kde chceme s našimi členy prodiskutovat témata, která budou na sjezdu jistě zásadní (navýšení členských příspěvků a změna sídla ČLnK). 1 delegát na 50 členů OSL – za naše OSL můžeme na sjezd vyslat 16 delegá­tů, což je téměř desetina všech možných. Máme tím pádem silný hlas při hlasování a při vyslyšení potřeb členů našeho OSL. Situaci by nám spíše usnadnila změna při konání voleb. Jsme si plně vědomi významu účasti nadpoloviční většiny členů OSL při volbách a rozhodování. Jen je při našem počtu spousta kolegů neaktivních. Tím, že se jedná navíc o Brno a také místo farmaceutické fakulty, jsou další kolegyně na MD/RD a někteří zaměstnaní na jiných pozicích mimo obor. Když se k tomu přidá většinový nezájem nemocničních lékárníků, kteří též tvoří velkou část našich členů, bývá pak někdy snaha 300–350 aktivních členů účastnících se našich voleb bohužel marná.

PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč


Bude to vypadat jako chvástání. Naše OSL je v tom nejlepším stavu, přeci jen ho už třetí volební období vedu. Pořádáme IDS, každý rok se sejdeme usnášeníschopni a jsme schopni zvolit delegáty na Sjezd a přidělený rozpočet spíše nedočerpáváme. Zásluhu na tom mají hlavně samotní členové, kteří jsou aktivní, a mají-li o něco zájem, zapojí se do příprav a nenechávají to pasivně na předsedovi, jak to slýchám z jiných OSL.

Naši delegáti, které se podařilo zvolit již minulý rok, poje­dou na sjezd s volným mandátem. Jako předseda a delegát nejsem zastáncem usnesení, které zavazuje delegáty k čemukoli. Myslím, že takové věci se mají řešit před volbou a zvolit takové delegáty, které nebude nutné k čemukoli zavazovat, protože budou hlasovat a chovat se i bez usnesení.

Přepočet dává našemu OSL možnost delegovat pravidelně 2 de­legáty, protože počet kolísá okolo 90 členů. V roce 2019, kdy zvolila všechna OSL své zástupce, bylo zvoleno 222 delegátů. To mi nepřijde mnoho. Jsem anglofil a miluju britský systém, který se mění jen pomalu, ale jistě. Proto jsem spíše příznivcem toho, do funkčních věcí nevrtat. Víme dnes vůbec, proč se otcové zakladatelé rozhodli pro započatých 50 členů na jednoho delegáta? Jak se změní Sjezd, když Třebíč pošle pouze jednoho zástupce? Spousty otázek a málo odpovědí. Sami vidíme, že neustálé změny pravidel voleb v celostátní politice k vyšší kvalitě nevedou. Můžete volit většinově nebo proporčně. Můžete funkční systém zkopírovat do jiných zemí, ale nezískáte stejný výsledek. Po sametové revoluci se říkalo, že jsme měli přeložit švýcarské zákony. Nápad to nebyl špatný, ale kde sehnat v Čechách těch 10 milionů Švýcarů. Není to v systému voleb, je to v lidech.

PharmDr. Veronika Horáková, Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


Naše „Pražská pětka“ má právě odvoleno a spočítáno a po třítýdenním volebním maratonu úspěšně zvoleno pět kandidátů na Sjezd delegátů.

Někteří naši delegáti pojedou na sjezd poprvé, jiní už nějakou zkušenost z minulých sjezdů mají; a i od toho se budou odvíjet jejich očekávání. Uvidíme, jestli se odhlasují vyšší členské příspěvky, změna sídla či jiné palčivé problémy, které jsou již evergreenem komorových sjezdů a nastíní nám zářivou či jinou vizi české farmacie.

Co se týká změny poměru členů a delegátů – jistě je možné o tom diskutovat, na druhou stranu stávající poměr poměrně spravedlivě reprezentuje velikost jednotlivých OSL, což by při vyšším počtu členů na jednoho delegáta nebylo kvůli zaokrouhlení tak dobře možné. Otázkou také je, co by to udělalo s motivací členů delegáty volit. Ani za současné situace nebyla volební účast nijak ohromující a chvilkami se i nadpoloviční většina potřebných hlasů zdála jako nedostižná meta.

Také bych ráda apelovala na všechny lékárníky, aby si zkon­tro­lovali, zda jsou na Komoře vedeni pod správným OSL, ve kterém skutečně působí, a v kartě člena mají vyplněny všechny údaje správně, aby nedocházelo ke zbytečným administrativním komplikacím.

Mgr. Filip Škarda, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Musím říci, že naše OSL funguje poměrně dobře. Ano, vždy by to mohlo být lepší, mohli bychom se potkávat častěji, více řešit problémy našeho stavu, třeba i plánovat více osvěty v našem okrese. Nicméně musím vyzdvihnout, že vždy, když je potřeba, sejdeme se v nadpoloviční většině, zvolíme bezproblémově delegáty a přijmeme usnesení na sjezd.

Pro letošněloňský sjezd máme přijata usnesení, která však budeme aktualizovat na schůzi OSL, kterou budeme mít těsně před sjezdem. A s těmito usneseními a s podněty členů OSL, které jsou v konsensu mezi všemi nebo většinou, pojedou naši delegáti na sjezd. Jinak by to dle mého názoru ani být nemělo.

Co se týče přepočtu, neměnil bych nic. A to především z dů­vodu, že mi to takto přijde spravedlivé. K nárůstu lékárníků sice došlo, ale jsou koncentrováni ve velkých městech a aglo­meracích. Kdyby se poměr zvýšil, menší okresní sdružení by se často přeměnila v delegátní jednokoňku. Což by nebylo dobré, protože ačkoliv delegát jede na sjezd s instrukcemi od svého OSL, často se řeší i věci, na které není z okresního sdružení přijato usnesení nebo podnět. V tom případě by pak musel rozhodnout onen jeden delegát místo dvou, a všichni víme, že alespoň ve dvou se to lépe táhne.

Mgr. Helena Slámová, Lékárna Komín, Brno


O činnostech OSL Brno se rozepíše určitě více náš předseda, kolega Koška. Díky němu a dalším několika kolegům z představenstva funguje OSL Brno bezvadně. Stejně jako Komora odvádí mnoho užitečné, neviditelné a často nedoceněné práce. Největší slabinou, se kterou se zřejmě potýkají i další velká OSL, je pasivita většiny členů. Dokola se proto například opakuje drama při volbách, ať už delegátů na sjezd nebo do orgánů OSL. Značná část členské základny, myslím, význam OSL nechápe a má pocit, že jej nepotřebuje, dokud ho doopravdy nepo­třebuje. Každý rok je proto extrémně napínavé, zda bude v Brně dostatečný počet hlasů, aby za Brno byli delegáti na sjezd, a každé čtyři roky, aby bylo funkční OSL zachováno.

Nedostatečná prezenční účast nedovoluje na schůzi OSL přijmout usnesení, jehož důležitou funkcí je dát pověření svým delegátům na sjezd pro hlasování v zásadních otázkách týkajících se našeho oboru. Proto delegáti nejsou ničím zavázáni a rozhodnou dle svého svědomí. Jako delegát vím, co je pro stav prospěšné i jak hlasovat a pověření nepotřebuji. Názor ostatních by mne ale zajímal, byť by se mnou nebyl ve shodě. Bez oponentů a otázek se nemůžeme rozvíjet a posouvat dál, nemůžeme vést diskuzi.

Nejvíc nás poškozují kolegové s chabým zájmem a bez názoru.

Po skvělém výsledku voleb do PS budeme mít možná jedi­neč­­nou šanci zahájit smysluplná jednání s novou vládou a no­vým vedením ministerstva zdravotnictví. Může se zadařit a pro­sadíme dříve nemyslitelné věci. Proto by bylo dobré na zájmu lékárníků znovu zapracovat a pokusit se sjednotit alespoň v zá­kladních otázkách. Měli bychom se naučit vystupovat a repre­zentovat se sebevědomě, silně a jednotně. A začíná to už na úrovni OSL.

Mgr. Lukáš Koblasa, Lékárna U Svaté Terezie, Náchod


Naše náchodské OSL má momentálně zvolené představenstvo, ale nemáme revizní  komisi a čestnou radu. Důvod je jednoduchý, v našich řadách chybí dostatek aktivních lidí zajímajících se o dění v Komoře. Setkáváme se zatím pouze před volbami na sjezd v počtu kolem 40 lidí, kdy si uděláme i nějakou odbornou přednášku. Tato setkání organizuji já jako předseda. Jako představenstvo jsme se po volbách potkali několikrát, probírali jsme aktuality a vizi do budoucna, ale bohužel naše plány překazila epidemie nebo nedostatek času členů představenstva.

Náš delegát pojede na sjezd s informacemi z porady předsedů a s názory od kolegů, kteří se zúčastní diskuze na zvláštním volebním shromáždění 12. října, kam máme pozvaného i vice­prezidenta. Usnesení mít nebudeme, nesejde se nás nadpoloviční většina.

K poslední otázce neznám pozadí, ale z posledního sjezdu mám dojem, že jsme v Benešově narazili na hranici kapacity. Navíc mám pocit, že v tak velkém počtu lidí se není nováček schopen zorientovat a těžko se pak zapojí do diskuze v sále i přísálí.

Z našeho OSL také vidím, že je složité sehnat dostatek delegátů a pak se může stát, že jede někdo, kdo tam vlastně jet nechtěl. Osobně bych se tedy nebál změny jeden delegát na 100 členů OSL.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#