#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 30

Opuntia ficus-indica (L.) Mill. – opuncie mexická (Cactaceae – kaktusovité)

Vytrvalý kaktus původní ve Střední Americe a Mexiku, kde byl již před 9 tisíci lety pěstován. Po objevu Ameriky se tato opuncie rozšířila do teplých oblastí celého světa, včetně Itálie, jižní Afriky a Indie. Tento druh má původní formu s trny na plochém stonku (f. amyclaea) i šlechtěnou beztrnnou (f. inermis) a vytváří variety s červenými nebo oranžovými plody. V praxi se využívají i příbuzné druhy opuncií.

Synonyma: Opuntia ficus-indica var. gymnocarpa

Obecný název: Nopali (aztec.), nopál (čes.), Prickly pear (angl.)

Sbíraná část: caulis, fructus

Droga: Opuntiae ficus-indicae caulis, O. f. i. fructus

Obsahové látky: v plodech silice s převahou alkanů undekanu a dodekanu, v plodech červených variet betacyaninové aglykony betanidin (glykosid betanin), v plodech žlutých variet betaxanthin indikaxanthin. V celé rostlině fenolové látky, především flavonoidní deriváty kvercetinu (glykosid rutin), isorhamnetinu a kempferolu, deriváty kyseliny kávové, chinové a třísloviny. V semeni lignany, steroly β-sitosterol a kampesterol, tokoferoly a estery kyseliny linolové, olejové, palmitové a stearové ve formě triacylglycerolů, v dužnině plodů glukosa, fruktosa a polysacharidy pektinového typu.

Účinky a použití: v tradiční medicíně se aplikuje plod a plochý stonek při astmatu, žaludečních vředech, zánětech zažívacího traktu včetně gastritidy, dále při hypertenzi, hypercholesterolemii a revmatizmu. Extrakt v ethanolu při diabetu a zánětech různého původu, včetně viróz. Cílem odborných studií je prokázat účinky opuncie proti chorobám souvisejícím s oxidačním stresem, především diabetu, zhoubnému bujení, neurodegenerativním onemocněním, jakými je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, degeneraci kloubních chrupavek a kardiovaskulárním chorobám. Neuroprotektivní účinky flavonoidů, hlavně derivátů kvercetinu, dále betaninu a příbuzných látek, na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu spočívají ve zhášení reaktivních kyslíkových forem (ROS). Antioxidanty také snižují riziko rakoviny prostaty a tlustého střeva. Souběžně bylo zjištěno, že polyfenoly pravděpodobně stimulují imunitní systém aktivací makrofágů i lymfocytů T. Při testech s per os podávaným izolovaným indikaxanthinem došlo v případě experimentální pleuritidy u potkanů k významnému snížení exsudátu i expresi prostaglandinu E-2 (PGE-2), NO, indukovatelné NO syntázy (iNOS), interleukinu ­IL-1β i COX2. V buněčných liniích kolorektálního adenokarcinomu (Caco-2) stimulovaných interleukinem IL-1β inhiboval indikaxanthin aktivaci nukleárního faktoru kappa B (NF-κB) a iNOS, čímž blokoval střevní záněty. Methanolové extrakty aplikované pískomilům per os preventivně chránily hipokampus před ischemií. Kyselina kávová a steroly inhibovaly aktivitu prvoků leishmanií (napadají makrofágy) a Trypanosomy brucei (spavá nemoc). Byly testovány antibakteriální a antifungální účinky šťávy z plodů na druzích: Aspergillus niger, Bacillus subtilis, Candida albicans, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica a Staphylococcus aureus. Extrakty v metanolu a etylacetátu inhibovaly růst většiny testovaných druhů, neaktivní byl methanolový extrakt v případě Escherichia coli a etylacetátový u druhu Pseudomonas aeruginosa. Extrakty inhibují i aktivitu herpetických virů, koronaviru způsobujícího gastroenteritidy u prasat i viru lidské imunodeficience (HIV). Prokázané účinky antidiabe­tické a hypolipidemické souvisí pravděpodobně s pektiny v plo­dech, extrakty vykazují rovněž protidestičkové účinky (snížení destičkového faktoru 4 a β-tromboglobulinu). Extrakty ze stonku omezují vznik experimentálních žaludečních vředů vyvolaných u myší aspirinem. K hojení experimentálních zánětů potkaních tlapek se ukázal jako nejvhodnější izolovaný β-sitosterol.



Dávkování: 3x 1 lžička čerstvé šťávy z plodů

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat přípravky během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: statiny, p. o. antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Victor Korniyenko (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#