#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sympozium René Macha tentokrát v hybridní formě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 24-25


Ani rok 2021 se neobešel bez výrazných změn v pořádání tradiční konference klinických farmaceutů. XXIII. ročník Sympozia klinické farmacie René Macha se již podruhé nemohl konat v unikátních prostorech mikulovského zámku, proto se uskutečnil částečně ve virtuálním prostředí a částečně prezenčně na půdě Kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové ve dnech 26. a 27. listopadu 2021.

Hybridní formát je jedním z nejobtížnějších způsobů, jak organizovat odbornou akci, přesto se technicky i odborně letošní sympozium podařilo, a zároveň s některými kolegy a kolegyněmi nechyběl tolik potřebný osobní kontakt, který přinesl radost ze setkání, oživil diskuze a podnítil kuloární debaty nad zapeklitostmi i krásami farmacie. To dokládají samotné ohlasy účastníků:

• „Sympozium mě velice mile překvapilo, je skvělé vidět a slyšet odborníky na dané téma pohromadě, jejich pohled a specifika z jednotlivých profesí. Jsem moc ráda, že se takovéto akce mohou konat i přes různá opatření. Děkuji, bylo to moc hezké.“

• „Vynikajúco spracované a prínosné prednášky.“

• „Moc děkuji – velmi hodnotný odborný program sestavený s citem a zkušeností.“

• „Jsem spokojená, vysoká míra odbornosti, skvělí přednášející, dobrá organizace, děkuji.“

• „Bylo to výborné jako vždy, těšíme se zase za rok.“

Letošního sympozia se zúčastnilo přes 420 účastníků, z toho více než 90 v prezenční formě, a počet účastníků, kteří kontinuálně sledovali živý online přenos sympozia, dosahoval 200. Výhodou virtuálního přenosu byla opět možnost všechna sdělení zaznamenat, aby si je účastníci mohli připomenout i po skončení konference, a to i v rámci celoživotního vzdělávání České lékárnické komory. Z pohledu organizační struktury se na pořádání sympozia nic neměnilo, tj. z velké části se na organizaci Sympozia klinické farmacie René Macha podílela Katedra sociál­ní a klinické farmacie pod vedením předsedy programového a organizačního výboru, doc. PharmDr. Josefa Malého, Ph.D. Spolu s katedrou akci pořádala Sekce klinické farmacie (SKF) České farmaceutické společnosti ČLS JEP, přičemž záštitu nad konáním XXIII. ročníku sympozia převzal předseda České farmaceutické společnosti ČLS JEP, prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., a děkan Farmaceutické fakulty (FaF) UK v Hradci Králové, prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D.

Při slavnostním zahájení nechyběly zdravice předsedy ČFS a děkana FaF UK, dále proděkanky FaF MUNI Brno PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., předsedkyně SKF ČFS PharmDr. Milady Halačové, Ph.D., ředitelky SÚKL Mgr. Ireny Storové, prezidenta ČLnK Mgr. Aleše Krebse, Ph.D., nebo předsedkyně ČOSKF PharmDr. Jany Gregorové, Ph.D., kdy vedle tradičních formátů zazněla i vyjádření, která překvapila auditorium a organizátory vymezením se vůči ostatním skupinám farmaceutů.


Nosným tématem XXIII. ročníku byla prevence a léčba nemocí dýchacích cest a plic. V rámci přednáškových bloků se představily významné lékařské a farmaceutické kapacity, které prezentovaly terapeutické přístupy u pacientů s těmito onemocněními. Mezi přednášejícími vystoupila například předsedkyně Pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP, prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., která v časném sobotním odpoledni nadchla auditorium excelentním sdělením o plicní fibróze a její léčbě. Pověsti skvělého přednášejícího dostál rovněž vědecký sekretář téže společnosti doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., který svým sdělením o novinkách a nutnosti individuálního přístupuv terapii CHOPN otevřel první přednáškový blok věnovaný plicním onemocněním a nezřídka velmi otevřenými reakcemi stimuloval účastníky k další diskuzi.

Zpestřením odborného programu byla vyzvaná přednáška zahraničního hosta, Chrise Remmingtona, MPharm, ClipDip, IPrec (Spojené Království), který jakožto klinický farmaceut pracující u intenzivních lůžek prezentoval možnosti podávání léčiv u pa­cientů na mimotělním oběhu (tzv. ECMO) léčených pro respirační komplikace, covid 19 nevyjímaje.

V neposlední řadě se farmaceuti v praxi často u svých pacientů setkávají se sinusitidami, otitidami nebo tonsilitidami, proto ­auditorium velmi ocenilo praktický pohled na tuto problematiku, který představil ORL specialista MUDr. Petr Jirák.

Nově byly do programu zařazeny přednáškové bloky věnované aktuálním novinkám ve farmakoterapii se zaměřením na léčbu chronické migrény (MUDr. Ingrid Niedermayerová), nové doporučené postupy v terapii srdečního selhání (prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA) a strategie podávání monoklonálních protilátek u covid-19 včetně zkušeností pacientů (doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., a PharmDr. Petra Rozsívalová). Snad ještě více než kdy jindy se všechny přednášky nesly v duchu mezi­oborové spolupráce, což bylo podtrženo navazujícími diskuzemi.

Součástí programu byly dva již tradiční bloky lékových problémů (e-DRBy) řešených pohledem specialistů na klinickou farmacii. Kolegové prezentovali prezenčně či online nesmírně zajímavé kazuistiky ze své praxe a lze konstatovat, že ani tentokrát e-DRBy neztratily na své atraktivitě a přinesly mnoho odborných, ale i emočních zážitků.

Nechyběla prezentace výsledků vědecko-výzkumných prací a klinických zkušeností formou posterových a volných ústních sdělení. Všechna plakátová sdělení byla doplněna krátkými předtočenými videosekvencemi, z nichž vybrané byly doprovázeny „live“ diskuzí s možností aktivního zapojení všech účastníků sympozia. Po roční pauze se organizátoři vrátili k ocenění kvalitních, přínosných a graficky dobře zpracovaných posterů, kdy byly odbornou komisí vybrány dva nejlepší postery se sekce posterových prezentací s živou diskuzí (PharmDr. Zuzana ­Očovská a kol.) a z klasických posterových prezentací (­PharmDr. Bc. Dana Mazánková, Ph.D., a kol.).

Hybridní formát sympozia nabídl účastníkům možnost diskutovat v rámci celého odborného programu, a to buď přímo v místě konání konference, nebo formou chatu. Diskuze tvoří nesmírně důležitou a obohacující součást tohoto sympozia. Interaktivní formát podtrhly workshopy konané na závěr odborného programu a zaměřené na problematiku spojenou s hlavním tématem onemocnění dýchacích cest a plic, ať už se jednalo o správné zacházení s inhalačními přípravky nebo o kazuistiky zaměřené na farmaceutickou péči u pacientů se záněty horních cest dýchacích, případně výživu a možnosti suplementace v těhotenství, či řešení kazuistik v transplantologii, které bylo mimo jiné věnováno předešlé sympozium.


Věříme, že i hybridní formát XXIII. sympozia klinické farmacie René Macha přinesl zajímavé poznatky do každodenní praxe a přenesl na všechny účastníky České a Slovenské ­republi­ky ­příjemnou atmosféru, která tento ročník doprovázela. ­Programový a organizační výbor si touto cestou dovoluje velice poděkovat přednášejícím, autorům posterových sdělení a minisympozií, vedoucím workshopů a v neposlední řadě partnerům, kteří sympozium podpořili, a bez jejichž pomoci by nebylo možné je připravit. Srdečné díky patří také účastníkům, pro které je sympozium každoročně pořádáno, a tímto si všechny do­vo­lujeme pozvat na následující XXIV. ročník, který se ­uskuteční 25. a 26. listopadu 2022!

PharmDr. Kateřina Malá, Ph.D.

Foto: Lenka Stříbrná


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#