#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovlivňuje suplementace PUFA omega-3 tělesnou hmotnost?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 27

Jako PUFA omega-3 se označují polynenasycené mastné kyseliny, jejichž společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě (počítáno od koncového methylu). Do této skupiny se řadí například kyselina α-linolenová, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Jedná se o esen­ciální látky, které jsou získávány především z mořských ryb (sleď, makrela, losos, tuňák, sardinka apod.). Jsou významně obsaženy také ve lněném oleji. Na trhu je velké množství doplňků stravy s jejich obsahem.

V odborné i neodborné literatuře se lze setkat s mnoha články o příznivých účincích PUFA omega-3 na lidský organismus. Jedním z diskutovaných témat je příznivý vliv PUFA omega-3 na snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Teoreticky by mechanismus účinku mohl být spojený s metabolickými změnami souvisejícími s obezitou, včetně modulace metabolismu lipidů, regulace adipokinů (jako je adiponektin a leptin), snížení zánětu tukové tkáně, podpory adipogeneze a změny epigenetických mechanismů. Studie na zvířatech, prováděné za účelem zkoumání účinků PUFA omega-3 proti obezitě, používají různé modely, složení stravy a dávky PUFA omega. Jejich výsledky jsou značně nekonzistentní. V případě studií zaměřených na ovlivnění energetického příjmu příjmem PUFA omega -3 někteří autoři prokázali ovlivnění, jiní ne. Ve studiích s potkany suplementace PUFA omega-3 působila preventivně proti vzniku obezity u zvířat při podávání vysokotučné stravy. Ovšem pokud nebylo započato se suplementací PUFA omega-3 zároveň s vysokotučnou dietou, ale až po několika týdnech vysokotučné diety, účinek na hmotnost se neprojevil. U obézních myší podávání PUFA omega-3 působilo proti vzniku inzulínové rezistence a ke zvrácení již existující rezistence.

Metaanalýza klinických studií z roku 2014 ukázala, že u účastníků, kteří konzumovali PUFA omega-3, došlo k o 0,59 kg většímu snížení tělesné hmotnosti oproti kontrolní skupině. V jiné metaanalýze provedené v roce 2015 však vědci nenašli žádné důkazy o vlivu suplementace PUFA omega-3 na hubnutí nebo BMI. Do metaanalýzy klinických studií, jejíž výsledky byly zveřejněny v srpnu 2021, bylo zahrnuto 20 studií z nichž 8 bylo provedeno v Evropě, 11 bylo randomizovaných dvojitě zaslepených, 2 byly provedeny pouze s muži, 5 pouze s ženami a do 13 byli zapojeni muži i ženy, 11 studií mělo méně než 50 účastníků, 8 studií bylo omezeno pouze na osoby s nadváhou nebo obezitou, 2 byly provedeny pouze s osobami s diabetem, 1 pouze s osobami s ischemickou chorobou srdeční. Co se týče délky studie, nejkratší doba sledování byla tři týdny a nejdelší tři měsíce. Množství přijatých omega-3 se pohybovalo od 800 mg do 6 g za den. V 11 studiích nebyl nalezen vliv PUFA omega-3 na snížení tělesné hmotnosti nebo tuku v dalších 9 studiích tento vliv nalezen byl. Ale z těchto 9 studií 5 nemělo design randomizované dvojitě zaslepené ­studie. Největší rozdíl v porovnání s kontrolní skupinou byl ve ztrátě tělesné hmotnosti 1,91 kg a v BMI 0,6 kg/m2. Pokud jde o množství tělesného tuku, jeho největší zaznamenané snížení bylo o 1,3 kg větší ve skupině, která konzumovala PUFA omega-3, ve srovnání s jeho snížením ve skupině s placebem.

Výsledky studií naznačují, že účinky suplementace PUFA omega-3 nejsou ovlivněny dávkou, protože v jedné studii skupina, která konzumovala 2,5 g denně, neměla žádné výsledky. Naproti tomu jiná skupina, která konzumovala 1,5 g denně, vykazovala významný úbytek hmotnosti. Stejně tak nelze pozorovat závislost na délce suplementace. Nejdelší doposud provedená studie trvající 24 týdnů nenalezla významné výsledky. Naproti tomu jiná studie trvající pouhé 3 týdny zjistila vliv PUFA omega-3 na hubnutí.

V odborné literatuře lze také dohledat randomizované klinické studie hodnotící účinek suplementace EPA+DHA na hladiny leptinu a adiponektinu v periferní krvi. Autoři nedávné systematické review studie do své studie zahrnuli 31 takovýchto klinických studií, z nichž 9 bylo provedených v Evropě. 18 zahrnutých studií uvádělo nižší hladiny leptinu nebo vyšší hladiny adiponektinu při suplementaci EPA+DHA ve srovnání s kontrolní skupinou na konci studie. 9 z těchto studií uvedlo, že rozdíly mezi skupinami na konci studie byly statisticky významné. 14 studií neuvádělo žádné účinky suplementace EPA a/nebo DHA na leptin, adiponektin nebo poměr leptinu k adiponektinu ve srovnání s kontrolní skupinou na konci studie. Nicméně dávky, trvání suplementace a sledované populace se napříč studiemi značně různily. Populace zahrnuté ve studiích se lišily, některé studie byly zaměřeny na osoby s nadváhou/obezitou, jiné na osoby s diabetes mellitus, s metabolickým syndromem, poruchami lipidů, jater, ledvin. Délka studií se pohybovala od 3 týdnů po 3 roky. Průměrná dávka EPA+DHA ve studiích uvádějících významné zvýšení adiponektinu na konci studie ve srovnání s výchozí hodnotou byla 1,87 g/den. Podobně z 8 studií, které uváděly významně vyšší hladiny adiponektinu ve skupině EPA nebo EPA+DHA ve srovnání s kontrolní skupinou, 4 použily dávky EPA nebo EPA+DHA ≥1,8 g/den. Z uvedené studie vyplývá, že pro doporučení užívání EPA+DHA jako terapie zaměřené na adipokiny v konkrétní dávce a délce léčby není dostatek informací.

Tvrzení o příznivých účincích suplementace PUFA omega-3 na snižování tělesné hmotnosti, BMI, tělesného tuku a hladiny adipokinů není v současné době dostatečně vědecky podložené, výsledky studií jsou nekonzistentní, a proto není racionální tento účinek očekávat.

Mgr. Věra Klimešová

Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje společnosti Fytopharma

Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#