#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – díl třicátý druhý, očkovací


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 5-7


Nevím proč, ale mám raději roky, které končí lichou číslicí. Zřejmě podvědomá náklonnost daná letopočtem narození. V ruletě života možná více sázím na lichou, ale jistý si nejsem, protože z roku 2021 do roku 2022 přecházím s úlevou. Covid, mimořádná opatření, zpackané kompenzace, pokusy o likvidaci lékárenské péče pohůnky eshopů, očkování, chaos, ztráta respektu k pravidlům, inflace, energie, to vše sice s novým rokem nemizí, ale můžeme se alespoň nakrátko ošálit nadějí, že bude líp. A než ten lehoučký pel optimismu smete vichr nových událostí, vraťme se ještě do posledního loňského měsíce.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Listopadová legislativní smršť doznívala po celý prosinec. Dost možná nejvýznamnějším, i když s nikoli okamžitým dopadem, je počin ministerstva směřující k tvorbě nového zákona o humánních léčivých přípravcích. Starosti s covidem nového pana ministra zaměstnávají natolik, že ještě nějakou dobu zřejmě potrvá, než se dozvíme s jistotou, zda se k tomuto ambicióznímu záměru připojí a bude v něm chtít pokračovat. Bez ohledu na to připravilo představenstvo za přispění členů Komory soubor návrhů změn, na které by se buď nemělo v novém návrhu zapomenout, anebo by stály za úvahu při příštích novelizacích stávajícího zákona o léčivech. Více viz na webu Komory v článku ze 3. 1. 2022 (1url.cz/@novyZOL).

Doslova v posledních dnech roku vyšly dvě důležité novely vyhlášek týkající se zejména změn provázejících zavedení nového elektronického opiátového receptu a elektronické evidence opiátů. Vše s účinností od 1. 1., nicméně zatímco opiátový ­eRecept se skutečně k 1. 1. rozeběhl, elektronickou evidenci budou mít dodavatelé lékárenských informačních systémů připravenou pravděpodobně na jaře. Více informací viz články na webu z 22. a 30. 12. 2021 a 6. 1. 2022 (1url.cz/@NL, 1url.cz/@vNL, 1url.cz/@eNL).

V článku z 28. 12. 2021 se můžete dočíst o změnách v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, z nichž jsou pro lékárníky podstatné zejména ty, které se týkají závaznosti cenových ujednání mezi zdravotními pojišťovnami a výrobci, úhrad zdravotnických prostředků a plné úhrady očkování proti chřipce u zdravotníků (1url.cz/@ZoZP).

Prosinec se nesl v donkichotském duchu snahy o nejpřirozenější výdej antivirotik proti covid-19 prostřednictvím lékáren. Rozum by až zůstával stát nad tím, jak kreativní dokáží být v hledání překážek prostého výdeje lékárníkem ti, kteří mu nepřejí. Zůstával, ale nezůstává. Kdo je znalý, nemůže být překvapen. Dokonce ani tím, že mezi odpůrci jsou i ti, kteří se střílejí do vlastní, lékárnické nohy. Jiným duchem poletujícím předvánočním obdobím byl duch očkujícího lékárníka. Osvítil už skoro všechny a možná se dočká i projednání před poslanci. Bohužel jen v omezené formě. Věcně na covid, časově nakrátko. K očkování například proti chřipce je ještě dlouhá cesta, ale zdárné zvládnutí covidové vakcinace by jí nesporně pomohlo umést.

Komora po bezvýsledném podávání podnětů na SÚKL upozorňujících na odmítání dodávek léčivých přípravků distributorem do lékáren vydala 1. 12. 2021 tiskovou zprávu upozorňující veřejnost na toto neřešené porušování zákona. To vedlo za prvé k tomu, že SÚKL na některé z podnětů Komory odpověděl, že věc šetří jako závažné podezření z porušení zákona, a za druhé k tomu, že distributor Komoře zaslal předžalobní výzvu k odstranění tiskové zprávy obsahující údajně řadu nepravdivých výroků. Výzva neobsahovala žádné bližší vysvětlení toho, v čem nepravdivost tiskové zprávy spočívá. Více v článcích z 1. a 9. 12. 2021 (1url.cz/@monopol a 1url.cz/@monopol9).

S počátkem prosince začala platit změna licenčního řádu, podle které se osvědčení pro výkon soukromé lékárenské praxe a pro výkon funkcí odborného zástupce a vedoucího lékárníka vydávají v elektronické podobě. Nově vydaná osvědčení jsou proto zasílána mailem v pdf souboru na adresu člena uvedenou v členské evidenci. Mail držitele osvědčení informuje o tom, že si lze soubor s osvědčením kdykoliv stáhnout na kartě člena v členské evidenci. V této souvislosti stojí za připomenutí, a nejen kvůli zasílání osvědčení, že mailová adresa, kterou má člen uvedenou ve své členské evidenci, je důležitým osobním údajem člena, který mu umožňuje jednoduchou komunikaci s Komorou. K mailům, které člen zasílá z jiné adresy, pokud nejsou opatřeny elektronickým podpisem, Komora nemůže přihlížet jako k mailům od člena. Na druhou stranu má řada členů jako svou mailovou adresu uvedenou například adresu lékárny, což vede k tomu, že mail, který členovi Komora zasílá, se může dostat do nepovolaných rukou, anebo se k členovi nedostane vůbec. Tím spíše v případech, kdy člen již v lékárně přestal pracovat, ale změnu v údajích Komoře neoznámil. Proto, pokud bych se mohl přimluvit, zkontrolujte si správnost svých údajů v členské evidenci a případné nesprávnosti opravte prostřednictvím sekretariátu Komory.


Kvůli covidu bylo zrušeno jednání představenstva 16. 11. a to se sešlo až v dalším plánovaném termínu 7. 12. Zápis z jednání je také k dispozici na webu, a proto se omezím jen na jednu poznámku. Týká se diskuze o povinném očkování, která je tak složitá, jak jednoduché jsou mnohdy postoje zastánců i odpůrců očkování. Na jednu stranu není pochyb o tom, že zdravotník by měl být očkovaný, na stranu druhou by o této „pravdě“ nikdo nepochyboval, nebýt mnoha různých „ale“. Vůbec při tom nemusí jít o důvěru či nedůvěru v samotnou vakcínu. Do debaty o její kvalitě se nechci pouštět. Spíše jde o to, zda lze prosazovat povinnost očkování jako řešení epidemie v atmosféře absolutní ztráty důvěry veřejnosti v chaoticky přijímaná a reálně nevymáhaná opatření vlády a ministerstva zdravotnictví a všeobecného povědomí, že mnohá racionální opatření naopak přijata nebyla. Jestli tedy bylo učiněno vše, co bylo možno učinit před tím, než se přikročí k tomu nejtvrdšímu. Povinnému očkování, proti němuž se zvedl až náboženský odpor. To vše navíc novelou vyhlášky, připravenou úředníky a prosazenou ministrem bez diskuze s veřejností. Až se chce zvolat: „Co asi tak čekali?“ Sám očkovaný jsem, třikrát, dobrovolně. Věřím v to, že očkování většiny znamená méně hospitalizací. A přál bych si, aby tomu věřila většina. Nevěřím ale, že to jde bez důvěry. Ve vakcínu, společnost, stát. A tu, bohužel, někdo trestuhodně prohospodařil.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#