#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co by vám v roce 2022 udělalo radost? A nemusí se to týkat jen lékárny.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 6-7
Kategorie: Zeptali jsme se

PharmDr. Lukáš MALÝ, Lékárna Klášter, Liberec


V roce 2022 by se mi líbilo, kdyby proběhla pořádná zima a napadl ještě nějaký sníh. Kdyby pak bylo pěkné léto bez deště i neúmorného vedra. Kdyby na podzim nepřišla další vlna covidu, kterou jsme nečekali. Kdyby místní volby dopadly s nějakým výhledem do budoucnosti a ne populisticky. Kdyby si lékárníci více vážili své práce a nerezignovali na poskytování péče pacientům, evidovali zachycené lékové problémy a sbírali data, která by nám všem pomohla v jednáních s ministerstvem, pojišťovnami i lékaři. A pak by se povedly změny, o které dlouhodobě jako lékárníci usilujeme, to by mi udělalo radost.

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


Co se týká farmacie, když bude více jednotná a bude plnohodnotnou a respektovanou součástí zdravotnického systému, když všichni lékárníci budou vystupovat vždy maximálně profesionálně a s empatií, budou si neustále rozšiřovat své odborné znalosti a když se najdou jiné cesty uplatnění našich vědomostí a jejich financování jako poradenství, screeningy, očkování atd.

Co se týká širších souvislostí, když někteří nebudou zapomínat na to, že svoboda je spjata se zodpovědností a práva s povinnostmi, když budou více ohleduplnější a všímavější a budou méně upřednosťnovat své osobní zájmy.

A zcela obecně, když budeme více pečovat o své zdraví a vzájemné vztahy, když budeme více vděční a více pokorní.

PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč


Honí se mi hlavou úvahy o svobodě, tak by mi snad udělala radost právě ta. Myslím, že je to základní prvek lidského jednání. Jen svobodný člověk může chybovat a jen chybami se člověk učí. Pokud děláte, co vám někdo nakáže, pak ta chyba je jeho. A z takové chyby se nepoučíte. Vaše chyba je, že jste se nechali ovládnout. Zrovna čtu knihu od Jordana Petersona o pravidlech. Popisuje tam situaci, kdy můžete pravidla porušit. Nesmí to však být z vlastního sobeckého zájmu. Měli byste chápat, proč jsou pravidla nezbytná a jak je nebezpečné je překročit a přesto svobodně překročit ten Rubikon, protože tím posloužíte vyššímu dobru. V tom vidím svobodu. Svobodně se rozhodnout, že je to ta správná chvíle, že je to ten správný okamžik na porušení pravidel. Vidím, že jsem se řečeno s Markem Twainem ponořil do myšlenek a trochu utekl od tématu. Bojím se, abych se nevynořil až na poslední straně časopisu se slovesem v ústech a tak končím shrnutím: „Radost by mi svoboda a samozřejmě světový mír udělala. Pokaždé, když se vzdělaný Němec ponoří do věty, je to naposledy, kdy jste ho spatřili, dokud se nevynoří na druhé straně tohoto Atlantiku se svým slovesem v ústech.“ Mark Twain.

PharmDr. Veronika Horáková, Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


U této otázky se mi asociovala písnička z dílny pánů Uhlíře a Svěráka:„Když radosti není dosti, raduju se z maličkostí. Představím si třeba, kdyby lidi žili jako ryby. To je dobře náhodou, že nežijem pod vodou, na vzduchu, na vzduchu, můžem zpívat ejchuchu…“.

Radost by mi udělalo, kdybychom začali zase normálně žít a fungovat, bez omezení, bez restrikcí.

Kdybychom onemocnění covid začali zvládat jako chřipku, která by se prohnala populací bez enormního zatížení nemocnic a celého systému zdravotnictví, kde potom chybějí a budou chybět lidské zdroje a finance v dalších segmentech zdravotní péče.

Kdyby se přestaly zavírat školy a rodiče se nemuseli obávat, zda jim jejich ratolesti zase nedají na distanční výuku ϑ.

Kdybychom se zase začali těšit a radovat z drobných okamžiků života a měli víc času sami na sebe a své blízké.

Mgr. Helena Slámová, Lékárna Komín, Brno


Radost by mi udělalo, kdyby mi pojišťovny nevracely doklady neproplacené z důvodu chyby ve vystavení lékařem nebo neuhrazené proto, že lékař nevyřídil schválení revizním lékařem, když nemám žádnou šanci chybu odhalit nebo dokonce napravit, anebo kdyby mi za tu zbytečně vynaloženou práci aspoň platily.

Kdyby si pojišťovny dokázaly mezi sebou přeúčtovat doklady, ve kterých je chybně uvedena příslušnost k dané pojišťovně.

Kdyby manažeři v pojišťovnách konečně pochopili, že lékárník není nepřítel, ale že je třeba si ho hýčkat, protože jí může ušetřit nemalé prostředky.

Kdyby se nesnižovaly úhrady každý měsíc, anebo bych měla alespoň šanci na doprodej, jako u snižování maximálních cen.

Kdybych mohla hlásit objem odpadů opět jednou ročně místo čtyřikrát, jak je novou povinností.

Kdybych kvůli evidenci nemusela přepisovat eRecepty na návykové látky z elektronické do listinné podoby.

Kdyby SÚKL místo šikanování lékáren za drobnosti postihoval, co má, například nezákonný online výdej receptových léků nebo nedodávání léků všem lékárnám bez rozdílu.

Kdyby řetězce místo hloupé a nízké cenové války využily svoji sílu k podpoře zavedení výkonů lékárníků, například očkování nebo placené konzultace, a staly se spíše partnerem než konkurentem – vydělali by na tom úplně všichni.

Kdyby veřejnost projevovala lékárníkům úctu, jakou si zaslouží.

Kdyby politici konečně akceptovali, že lékárníci a lékárny mají obrovský potenciál, a začali jej využívat a doporučením lékárníků naslouchat.

Kdyby osoby zodpovědné za lékovou politiku konečně věnovaly pozornost důležitosti sjednocení všech doplatků.

Kdyby bylo celý rok léto.

Mgr. Lukáš Koblasa, Lékárna U Svaté Terezie, Náchod


Radost by mi udělalo, kdyby všechny nové zákony a nařízení z nich vyplývající, byly naší práci ku prospěchu a nestavěly jen další bariéry mezi lékárníka a jeho pacienta.

Kdyby se celou situaci s covidem povedlo dostat do rozumných mezí a my mohli začít zase svobodně a radostně žít.

Kdyby se nám do lékárny povedlo nalézt posilu, která by mezi nás zapadla.

Kdyby celá moje rodina byla zdravá.

A hlavně, kdyby každý člověk začal v životě zase používat zdravý selský rozum. Hlavně v přístupu ke svému zdraví. To poslední tedy neplatí jen pro rok 2022.

Mgr. Filip Škarda, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Odpověď na otázku co očekávat nebo si přát od roku 2022 je poměrně obtížná. V prvé řadě bych byl rád za trochu více předvídatelnosti, máme za sebou dva roky kotrmelců a otoček ze dne na den. Zároveň bych přál všem zdravotníkům trochu více klidu, pohody a především respektu. Pro lékárníky by měl rok přinést více sebevědomí a odvahy pustit se do činností, které zvýší naši prestiž a ukáží naši skutečnou odbornost a devizu, a tou podle mého názoru není jen znalost tisíců léků a mechanismů účinku, ale především ta možnost být tu pro naše pacienty a ukázat, ze tu pro ně doopravdy a rádi jsme.

Přeji všem lékárnicím a lékárníkům, ať najdou odvahu vystoupit ze svých komfortních zón, ať najdou odvahu hledat řešení místo překážek.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#