#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 26

Existuje možnost, jak lege artis darovat léčivé přípravky vydané lékaři na žádanku jinému lékaři? Lékař má totiž přebytek vakcín na chřipku a nerad by je odepsal bez využití, neb se příští rok už nebudou moci použít.

Zákon o léčivech neumožňuje další distribuci nebo převod již jednou vydaných léčivých přípravků jinému poskytovateli zdravotních služeb. Ani úplatně, ani bezúplatně.

Lékárny v našem městě obchází mladý muž, který má v tla­čít­kovém telefonu několik RP na Zolpidem. Recepty jsou na různé lidi z různých koutů republiky. Chodí opakovaně. Donedávna netušil, na jaké lidi recepty jsou, odmítali jsme tedy vydat. Teď už ví jména. Nejspíš recepty od daných lidí kupuje a léky následně přeprodává. Kolega už recepty zablokoval. Ten muž dnes zase přišel, trval na odblokování receptů a už byl značně nepříjemný. Policii je vše nahlášeno. On tvrdí, že nemám právo mu recepty blokovat, já argumentuji tím, že při podezření na zneužití je nevydám a ani nechci, aby je vydali jinde. Ale mám právo je blokovat (dám do stavu „připravovaný“)? Nechci si vysloužit bodnutí nožem, ale ani nechci, aby si to vesele vyzvedával jinde.

Zákon o léčivech u elektronických receptů nepředpokládá, že by byly falešné, a že by se tedy mělo cokoliv hlásit na policii. Jste v situaci, kdy můžete využít jiného ustanovení. (Pokud však má farmaceut pochybnost, že osoba, které léčivý přípravek vydává, není schopna zaručit správné používání léčivého přípravku nebo jej může zneužít, léčivý přípravek nevydá.) Ani to nepředpokládá ohlášení na policii. A už vůbec vás nijak nechrání před agresivitou. Zákon neříká nic o tom, jestli máte kromě nevýdeje také zablokovat recept. Spíše ne, ale dovedu si představit argumentaci pro obě varianty. Není ale sporu o tom, že pokud recept ponecháte zablokovaný, opět budete čelit možné agresivitě toho člověka. Nemyslím si, že by našel zastání u SÚKL. Ohlášením na policii můžete porušit povinnou mlčenlivost, protože zákon takové ohlášení nepředpokládá. Na místě je pokusit se zavolat předepisujícím lékařům a informovat je o tom, že jimi předepsané recepty pravděpodobně nejsou jejich pacienty využívány, ale prodávány. Ani to není dokonalé řešení. Mám-li místo dlouhého rozboru dát krátkou praktickou radu, pak by zněla: odmítnout výdej, neblokovat eRecept a informovat předepisujícího lékaře.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#