#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na čekání není čas


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 1, s. 4


Vstoupili jsme do nového roku, s novou vládou, (staro)novými úkoly i novými variantami viru. Jakkoliv se mohou někomu na první pohled zdát zmíněné body v mnohém nesouvisející, opak je pravdou.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

V první řadě se bude muset vláda i Ministerstvo zdravotnictví nějakým způsobem vypořádat nejen s nově nastupující dominantní variantou covid-19, ale bude muset vyřešit i pozůstatek předchozího vedení v podobě vyhlášky o povinném očkování některých skupin obyvatel včetně těch profesních. Vzhledem k rozpolcení celé české společnosti, včetně mnoha zdravotníků, to nebude úkol jednoduchý. Zejména když se i v odborných kruzích objevují zcela protichůdné názory. K tomu je třeba připočítat neskutečnou porci polopravd, lží, demagogie a informací doslova vycucaných z prstu používaných ve snaze o jejich prosazování, spoléhání na absenci ověřování, nebo ignorování faktů, případně jejich upravování k podpoře požadovaného výsledku místo správného postupu úpravy výsledku dle vědeckých informací.

Proč to píšu? Protože se s tím sám setkávám denně velmi intenzivně na všech frontách, včetně lékárníků. Nejen v médiích, na sociálních sítích, ale také v osobních mailech a telefonátech. Každý takový dopis, příspěvek, apel s ohledem na jeho obsah vypovídá mnoho nejen o autorovi, ale také o tom, co si asi myslí o příjemci, adresátovi. Na to, prosím, mysleme při každém kontaktu, s kýmkoliv.

Jak se bude vyvíjet epidemie v nejbližších dnech a týdnech, můžeme nyní pouze odhadovat. Jako můžeme odhadovat dlouhodobý výhled pro letošní rok, včetně novinek v oblasti prevence i léčby. Stejně tak se teprve v těchto dnech připravují různá opatření ovlivňující naši činnost s ohledem na testování, konání akcí nebo „jen“ jednání s dalšími subjekty a zasedání našich orgánů. Pokud to bude aspoň trochu možné a účelné, budeme se nadále snažit o prezenční formu, která je v mnoha ohledech výrazně výhodnější a efektivnější než různé on-line porady s mnoha účastníky. Někdy to ale jinak nejde. O všem Vás budeme průběžně informovat obvyklými cestami.

I přes současnou poměrně složitou situaci se nám podařilo rozdělit po sjezdu úkoly, a především je začít cíleně plnit. Není to v této náročné době vůbec jednoduché, proto patří všem aktivním členkám a členům představenstva a pracovních skupin velké poděkování. Osobně bych byl velmi rád, kdyby se kromě standardních sjezdových úkolů podařilo opět uskutečnit krajská setkání, na kterých s Vámi můžeme komorové věci prodiskutovat prezenčně. Hned, jak epidemická situace dovolí, bychom rádi uspořádali kulatý stůl, nad kterým chceme projednat budoucnost českého lékárenství s novou politickou reprezentací při účasti zástupců širší lékárenské obce. Aby bylo slyšet nejen názory komorových představitelů při obvyklých jednáních a setkáních, ale v této formě hlavně zkušenosti a názory praktikujících, z politického pohledu řadových, lékárníků. Čím dříve to bude možné, tím lépe, čekání na další sjezd v tomto případě považuji za zbytečně ztracený čas. Podstatné věci se obvykle řeší v první polovině funkčního období vlády a na podzim už to bude od voleb celý rok.

Jak jsme již avizovali na akcích i prostřednictvím ČČL, vzhledem ke stále se rozšiřující odborné agendě, nezbytnosti přípravy mnoha materiálů a projektů představenstvo rozhodlo znovu obsadit místo odborného konzultanta na sekretariátu Komory. Ve výběrovém řízení je jedním z požadavků také stálá lékárnická praxe, kterou si musí udržovat i všichni členové představenstva a podle mého názoru je při rozhodování i přípravě materiálů zásadně důležitá. Pozice je to jistě zajímavá právě pro ty, kteří chtějí kombinovat práci v lékárně s přípravou a vedením odborných projektů, materiálů nebo například poradenstvím kolegyním a kolegům.

Máme před sebou téměř celý rok 2022. Celou řadu věcí můžeme jenom odhadovat, o mnoha z nich dnes ještě ani nevíme. Mnohé z nich můžeme svým přístupem sami ovlivnit. Na takové je třeba se soustředit v první řadě, musíme však také velmi bedlivě sledovat dění kolem nás, zejména na politické scéně. Nepochybuji, že se různé legislativní návrhy z předchozích let mohou objevovat znovu a my bychom na ně měli být připraveni. I proto připravujeme celou řadu podkladů, materiálů, absolvujeme jednání. Také proto, přímo i prostřednictvím médií, vysvětlujeme politikům naše zásadní priority, a byli bychom rádi, kdyby je slyšeli i od Vás. Ještě jednou proto děkuji všem z Vás, kteří jste svůj čas a práci věnovali Komoře a tím i všem svým kolegyním a kolegům. V dnešním světě plném lhostejnosti, sebestřednosti a nezájmu to není vůbec samozřejmé, o to cennější je taková pomoc pro každého z nás. Děkuji.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#