#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 9, s. 3
Kategorie: Editorial


Prázdniny zapomenuty, skočili jsme do podzimu jak do ledového rybníka. Ale není to tak špatné. Hospodáři se radují ze skvělých úrod. Moštárny nestíhají moštovat a ozimá pšenice prý překonala rekordy. A z dnešního vydání časopisu byste mohli získat pocit, že i lékárníci se budou brzy radovat ze zasloužených výnosů. Bdím či sním, ale zdá se mi, že za ty tři roky, co jsem mezi vámi, jsme nikdy tak nechválili spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Prezident Komory představuje návrhy na nejbližší úhradovou vyhlášku. Ať už ta nezvykle optimistická čísla nakonec dopadnou jakkoliv, nejdůležitější zpráva je, jakým způsobem aktuální jednání probíhala, jak vážně a podrobně byly vzaty v úvahu připomínky lékárníků, něco podobného lékárníci od ministerstva roky nezažili. Určitě otočte stránku a přečtěte si.

Editorial je obvykle to poslední, co se do časopisu píše. Přemýšlím o něm i na kulatém stole, který uspořádal zdravotní výbor sněmovny k očkování proti chřipce v lékárnách a u stomatologů. Dorazili na něj prakticky všichni, kdo v této oblasti něco znamenají. Diskuze je ostrá, ale dobře moderovaná. Nervy ujíždějí jen vášnivým odpůrcům změny. Doktor Šonka smetl polský příklad slovy, že na východ přece směřovat nechceme. Jinak většina přítomných vnímá především argument, že roky, kdy proti chřipce očkují jen praktici, se nic nemění a úroveň české proočkovanosti je tristní i na východní měřítka. Je třeba zkusit něco změnit, zaznívá často. Vysedět to nestačí. Jak to celé ve sněmovně dopadlo, možná už víte vy, já ještě ne.

Ale něco se určitě mění. Všichni lékárníci za kulatým stolem (ve skutečnosti byl hranatý, ale co už) byli zajedno. A protože i my na stránkách časopisu jsme často kritičtí nejen k ministerstvu zdravotnictví, ale i k dalším přítomným, je třeba tady zaregistrovat nové a velmi příjemné překvapení. Novou kompetenci pro lékárníky kromě jiných jednoznačně obhajovali i ředitelka SÚKL Irena Storová nebo ředitel ČAFF Filip Vrubel. Ten pohled na lékárnický stav u kulatohranatého stolu velmi potěšil a chce se mi napsat „Děkuji“. Za pár hodin odchází časopis do tiskárny. Dělám do něj poslední tečku s nadějí, že se blíží lepší časy.

Zdeněk POKORNÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2022 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#