#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZEPTALI JSME SE


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 9, s. 6-7

Mění se v souvislosti s inflací, zdražováním energií a pohonných hmot chování vašich pacientů? Šetří na svém zdraví? A jak celá situace dopadá na hospodaření lékárny? Zvyšujete ceny u LP, u kterých je to možné?

PharmDr. Josef MAREK, Lékárna U Svaté Theodoty, Letohrad


Zatím nemám pocit, že by se nějak výrazně měnilo chování pacientů v souvislosti s inflací. Většina rodin se patrně těší obstojnému zdraví, a léky nejsou pro ně tím hlavním výdejem, na rozdíl od jiných nezbytných výdajů. Také, co se týká hospodaření lékárny, je zatím nějaké podrobnější hodnocení předčasné. Všichni víme, že ceny stoupají, ale nemáme roční zúčtování plynu, elektřiny, vody. Uvidíme začátkem příštího roku. Všichni se musíme naučit víc šetřit – nejen doma, ale i v práci. Zhasínat, když nejsem v místnosti, vypínat počítač, když už na něm nebudu pracovat, nenechat zbytečně téct vodu, v konvici vařit jen tolik vody, kolik potřebuji na zalití hrnečku, ne „jako na koupání“, jak doma s oblibou říkáme.

A ceny léků? Regulované léky mají cenová omezení, takže ceny nestoupají, spíš nejsou k dostání. Osobně si myslím, že ceny mohou být jedním z důvodů výpadků. Nedávno se na skupině Mladých lékárníků rozvířila diskuse o tom, že lék za 20 Kč se asi výrobci nevyplatí vyrábět, nebo ho radši prodá v zahraničí. U OTC je mírný vzestup vidět, ale zatím jsme nezaznamenali nějaké větší reakce pacientů. A pokud ano, snažíme se najít nějakou adekvátní náhradu. U doplňkového sortimentu je to různé, dokonce jsem si u některých položek všiml i poklesu cen.

Jednou z cest, jak my lékárníci prozatím můžeme udržet ceny na dosavadní úrovni, je sledovat různé bonusové akce dodavatelů.

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


Jak tak přemýšlím nad chováním pacientů, možná maličko přibylo těch, kteří do lékárny vejdou, prohlédnou si vystavené přípravky a zase odejdou, aniž by chtěli jakékoliv informace. Také začínám zaznamenávat větší zájem pacientů při výběru volně prodejných přípravků. Řekl bych, že mnohem pozorněji porovnávají, zkoumají složení a množství obsažených látek. Z mých zkušeností tedy (zatím) na svém zdraví nešetří, ale nakupují s větším rozmyslem. A možná více než dříve nakupují podle seznamu napsaném na lístečku nebo v telefonu, nikoliv tedy podle toho, co je v lékárně všechno napadne. Cenotvorbu na lékárně detailně nesleduji. Delší dobu mě však překvapuje, jak razantně rostou ceny některých přípravků, které pro pacienty objednávám, tedy ceny už od dodavatelů. A není to záležitost posledních několika měsíců. Otázkou tedy je, co je příčinou a kam ceny porostou dál kvůli současné situaci, kdy éru zdražování teprve očekávám.

PharmDr. Přemek CÍSAŘ, Lékárna Modřínová, Třebíč


Zatím jsem nic nezaznamenal. Samosebou brblají, že je všechno drahé a vládu „nejlíp věšet na kandelábr“, ale to je běžný standard. Co se hospodaření lékárny týká, tak taky zatím nuda, nuda, šeď, šeď. Elektrické energie máme zatím dost, protože máme na střeše fotovoltaickou elektrárnu, ke které bychom rádi doplnili bateriové úložiště, ale to bychom rádi, i kdyby takzvaná krize nebyla. Jen toho zhotovitele ne a ne nalézt. Všichni dělají komplet elektrárnu s baterií, ale do samotné baterie se nikdo pustit nechce. Ceny zvyšujeme tam, kde dojde ke zvýšení na vstupu. Myslím, že důležité je vypnout televizi, rádio a „ty internety“ a bude po krizi. Energetické burzy se lekají, ale nakonec ta energie zlevní, protože vyrábět bude třeba, a pokud si vezmeme všichni ne jeden, ale dva, tři nebo i čtyři svetry, tak ti dodavatelé nakonec budou muset zlevnit. Když nebude odbyt, z čeho budou žít? Nejhorší je smrt z leknutí.

PS: Víc mne leká, že cena kávy za poslední dva roky vyletěla skoro na 2,5násobek.

Mgr. Helena SLÁMOVÁ, Lékárna Komín, Brno


Více než chování pacientů se mění situace na všech lékárenských vstupech. Zdražují se nájmy, zvyšují se náklady na mzdy, zdražují distributoři, dodavatelé lékárenských softwarů, poskytovatelé internetu, mobilních tarifů a mnozí další. Všichni to dělají hrozně neradi a žádají o pochopení. A kdo má pochopení pro lékárnu? Lékárna má z důvodu státních regulací jen velmi omezené možnosti, co a o kolik zdražit. Ceny léků jsou jednak zastropovány a jednak celkově dramaticky snižovány. Alternativní možnost financování lékárny stát stále nenabízí. Vnímám i ohrožení ze strany pojišťoven, kdyby z jakéhokoliv důvodu přestaly platit včas. Pro mnohé lékárny by posun plateb, byť jen o 2–3 týdny, mohl znamenat velký malér. Přežívání malých lékáren je zase o dost obtížnější, aniž by to kohokoliv zajímalo. Kdybychom byli třeba pekaři, dostalo by se nám větší pozornosti, jakkoliv nezlehčuji obtížnou situaci pekařů ani kohokoliv jiného.

U pacientů jsem zatím zaznamenala spíše smíření se a rezignaci. Z minulosti jsme zvyklí od nich pravidelně slýchat výkřiky o zlodějích a o přemrštěných maržích, a to bez ohledu na to, jak moc dopláceli. Pacienti si dokázali stěžovat i na doplatky, které byly doposud, často v souvislosti s tříměsíční léčbou, vlastně docela úsměvné. Konkrétně těchto stížností hodně ubylo, lidé asi už nic jiného, než že bude drahé všechno, nečekají. Nebo se jinde zdražilo tolik, že v té lékárně to vlastně nakonec ještě docela jde.

V létě jsou tržby obecně vždy mnohem nižší, takže nelze zatím mluvit o nějakém propadu tržeb z důvodu inflace nebo zdražování energií. Bohužel, k obnažení skutečného stavu dojde až teď s nadcházejícím podzimem nebo koncem roku. Myslím, že nejtěžší nás teprve čeká, až krize na lidi dopadne v plné síle.

PharmDr. Veronika HORÁKOVÁ, Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


Inflace a s tím související zdražování se dotkne každého z nás. V naší lékárně sice dominuje výdej léčivých přípravků na recept, ale ani co se týká volně prodejného sortimentu, nestalo se mi v poslední době, že bych s pacienty řešila ceny doplatků nebo doplňkového sortimentu ve větší míře, než je obvyklé.

Inflace a zdražování cen energií se ale určitě odrazí nejen na hospodaření a fungování lékárny, ale i celé nemocnice, neboť jsme součástí ohromného kolosu, takže jak to bude s vytápěním a cenami za energie (a vůbec jejich dostupností), je teď velmi usilovně řešeno naším managmentem.

PharmDr. Jana HORÁKOVÁ, Lékárna Masarykovo nám., Valašské Klobouky


Srdečně děkuji za oslovení a jako nový respondent všechny zdravím. Většinu své praxe jsem absolvovala v soukromé rodinné lékárně a v posledních letech jsem měla možnost seznámit se s různými typy lékáren, jejich zázemím, provozem, fungováním a jejich klientelou. A jak ze svých zkušeností vím, každý klient očekává a reaguje jinak.

Šetření na zdraví? Někdo ano, někdo ne. Ve většině případů se setkávám s tím, že pro pacienta je velmi důležitý vstřícný empatický přístup, odborné doporučení a rada, zkušenost a kvalitní servis. Farmaceutická péče je o poskytování komplexních služeb a komunikaci. U vážně nemocných pacientů šetření na terapii nehraje prvořadou roli a cena, když jde o větší zdravotní problém, se většinou neřeší.

Jak dopadá situace na hospodaření lékáren? Klade důraz na ekonomický stav, šetřící mechanismy, cenotvorbu a využívá marketingových nástrojů. Je náročné a někdy i problematické skloubit tyto činnosti se zdravotnickým zaměřením.

Dostupnost, kvalita a hrazení služeb je ve srovnání se zahraničím na relativně dobré úrovni (i přes četná úskalí a výpadky léčiv), což si někteří pacienti ještě stále neuvědomují. Na druhé straně ekonomika a politika státu se dotýká všech oborů, farmacii nevyjímaje.

Dlouhodobý trend poklesu cen léčiv a rostoucí náklady limitují všechny lékárny, což se projevuje ve fungování i cenotvorbě. Každopádně, je fajn, pokud nás práce baví, přináší nám radost a spokojené klienty.

V současnosti pracuji v malé lékárně na náměstí se spádovou oblastí města, kde velkou roli hraje znalost prostředí, osobní známost klientů a jejich potřeb.

Mgr. Filip ŠKARDA, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Ačkoliv je doba jistě velmi obtížná, nezdá se mi, že by naši pacienti na svém zdraví „šetřili“ více než jindy. Naopak mám pocit, že především lidé v produktivním věku, se snaží udržet fit, aby mohli chodit do zaměstnání. Co se týče zdražování, řekl bych, že většina lékáren prozatím pouze reflektuje zdražování výrobců, nicméně je nadmíru jasné, že s rostoucími náklady zaměstnanců lékáren budou růst i požadavky na mzdy. Poté by i lékárny měly dospět k navýšení obchodních přirážek u neregulovaneho sortimentu. Tedy pokud nebude zajištěn nárůst financí do segmentu jiným způsobem.

Mgr. Valérie ČERVINKOVÁ, BENU Lékárna K Pérovně, Praha


S ohledem na současná data a zpětnou vazbu z našich lékáren můžeme usuzovat, že aktuální nákupní zvyklosti našich pacientů se nemění. Naopak, kde vidíme změnu je, že stoupá zájem pacientů o konzultace a screeningové programy v našich preventivních centrech a lékárnách s prevencí, a to i v případě, že jsou některé z nich pacientem hrazené. U neregulovaných léků budeme samozřejmě reflektovat zvyšující se ceny výrobců a snažit se udržovat stejné obchodní přirážky.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2022 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#