#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – díl třicátý devátý, tíživý


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 9, s. 5-12


Ty časy se už nevrátí. Časy před covidem, před válkou, před energetickým procitnutím Evropy. Přijdou jiné. Možná v nich zase budou letní prázdniny dobou ospalou, na události chudou a předznamenávající podzimní vichry plné událostí. Letos bezvětří zavládlo jen občas, na pár dnů, a jen v červenci.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

V něm dorazila na Komoru pozitivní zpráva ze SÚKL o tom, že kontrolou byly nedostatky, na základě kterých Ústav posoudil podněty předané ze strany ČLnK a některých provozovatelů oprávněných vydávat léčivé přípravky jako důvodné a jednání kontrolované osoby za porušení povinností distributora. Za těmito obtížněji srozumitelnými slovy se skrývá jednoduché sdělení – distributor, který lékárnám odmítá dodávat léčivé přípravky a navýšit limit jejich dodávek, porušuje zákon. První podnět ČLnK na SÚKL odeslala 1. 10. 2021. A dál? Slovy Ústavu: „Dále bude Ústav v této věci postupovat v souladu s interními postupy a ustálenou rozhodovací praxí v obdobných případech.“

V červenci se řešil pro někoho důležitý, pro někoho méně, konflikt mezi cenovým předpisem o regulaci cen IPLP s léčebným konopím účinným od 1. 7. a novelou „konopné“ vyhlášky účinné od 1. 8. VZP kvůli časovému odstupu mezi těmito dvěma na sobě závislými předpisy nemohla včas připravit číselník IPLP.

Nakrátko vzplály pochybnosti, zda ukrajinským uprchlíkům 150 dnů od udělení dočasné ochrany budou zdravotní pojišťovny hradit zdravotní služby. Budou. Problém, který diskuzi vyvolal, spočíval v tom, že si tito pojištěnci musí vyřešit úhradu pojistného, protože za ně po vypršení 150 dnů již v mnoha případech nemusel hradit pojistné stát. To ale nemá vliv na úhradu jim poskytnutých zdravotních služeb včetně úhrady léčivých přípravků. Na toto téma a i s výhledem do budoucna připravujeme rozsáhlejší informaci.

Pokračování na straně 12

Velkou diskuzi představenstva vyvolal návrh vyhlášky o zdravotnické dokumentaci, který byl spolu s návrhem na změnu zákona o zdravotních službách Komoře zaslán z ministerstva zdravotnictví k připomínkám. Návrh sám o sobě neobsahoval nic závažného. Za Komoru byla odeslána pouze připomínka upozorňující na nesprávný pokus o vytvoření dvojí definice lékárenské péče v zákoně. Diskuze se rozproudila na téma, zda by měla být zdravotnická dokumentace vedena v lékárně. Zatím je v zákoně výslovně uvedeno, že nikoliv. Rozšiřující se činnosti lékáren, konzultace, screeningy, uvažované očkování apod. ale vedou k úvahám o vhodnosti vedení dokumentace i v lékárnách. Protože se očekává, že ministerstvo v dohledné době předloží již několik let připravovanou velkou novelu zákona o zdravotních službách, bude příležitost ke změně. Jen je třeba dořešit, jestli a jak dokumentaci vést.

Velkým tématem srpna byl cenový předpis. TEN cenový předpis, s obchodní přirážkou, s taxou laborum, s právem doprodeje. Ministerstvo oslovilo všechny dotčené, požádalo je o návrhy změn, sloučilo je do jedné tabulky a svolalo k ní jednání. To bylo mnohahodinové a dělné. S pokračováním v září. Komora navrhla mnohé úpravy týkající se regulace cen IPLP a mj. také oddělení obchodní přirážky lékárny a distribuce. Provozovatelské organizace navrhly zvýšení přirážky. Zástupci výrobců pak zejména změny týkající se regulace ceny u osob, které jsou spojené s držitelem registrace, ale ještě nejsou na úrovni distribuce do zdravotnických zařízení. Článek vzniká před druhým kolem jednání, Nicméně v době, kdy je známa informace o výraznějším navýšení úhrady signálního výkonu lékáren oproti minulým letům. Těžko proto odhadovat, jak se podaří vyvážit zájmy pojišťoven jako plátců se zájmy poskytovatelů a distributorů jako příjemců.

Mnohým z nás nedal spát melatonin. Přesněji, doplňky stravy jej obsahující. Ty se staly i předmětem zájmu médií, která nasvítila podivuhodnou praxi v obchodování s těmito preparáty. Jsou zakázané, nebo nejsou? Česká vyhláška říká, že ano. Evropské předpisy mlčí. A tak se prodávají. Jen díky SÚKL se daří trh čistit od výrobků, které jsou evidentními léčivými přípravky. Je to ale donkichotský boj, protože SÚKL nemůže jinak než zdlouhavým řízením a co zakáže, se vbrzku objeví znovu jen nepatrně pozměněno. Je to absurdní a nutí to k zamyšlení. Proč? Nevíme. Víme jen, že by stačilo, aby příslušné nařízení EU bylo na správném místě doplněno o melatonin. Proč není? Také nevíme.

Nad vším tím hemžením se celou společností, nejen lékárenskou, vznášely a stále vznáší obavy, kolikanásobně víc bude stát elektřina a plyn. A jestli vůbec energie budou. A jakou hodnotu budou mít peníze rozpité inflační žíravinou. Po létech covidu, který přitom nekončí, přišla válka a s ní její dopady. Je těžké se ubránit tíživým pocitům, anebo u mnohých již nastalým hmatatelným obtížím. Nevíme, co bude. Jsme ale lidi a dohromady lidstvo. Asi tady nebudeme věčně. To ani slunce. Ale dokud tady budeme, budeme ze všeho zlého dělat to dobré. Věřím tomu, že i tentokrát.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2022 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#