#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 9, s. 34

Coscinium fenestratum (Goetgh.) Colebr. – koscinium okénkovité (Menispermaceae – lunoplodovité)

Vytrvalý keř tvořící až 10 metrů dlouhé liány se žlutě zbarveným dřevem. Rostlina je původní pravděpodobně v tropech na jihu Indie. Vyskytuje se i na Srí Lance, v Kambodži, Malajsii a ve Vietnamu. V některých oblastech je považován za kriticky ohrožený druh, proto v současnosti probíhají pokusy s jeho pěstováním.

Synonyma: Coscinium blumeanum, Coscinium peltatum, Menispermum fenestratum.

Obecný název: Daruharidra (sanskr.), kalumbské dřevo (čes.), Maramanjal (malay.), Tree turmeric (angl.).

Sbíraná část: cortex, folium, lignum, radix.

Droga: Coscinii fenestrati radix.

Obsahové látky: v celé rostlině isochinolinové alkaloidy s převahou žlutě zbarveného berberinu, dále oxyberberin, jatrorrhizin, krebanin, palmatin a příbuzné látky. Ve stonku i kořeni steroly stigmasterol, β-sitosterol a jeho glukosid (daukosterol), dále hentriakontan, kyselina palmitová a olejová, cerylalkohol a blíže neurčený saponin.

Účinky a použití: v tradiční ajurvédské medicíně je odvar ze stonku nebo kořene podáván při trávicích potížích včetně nadýmání a úplavice, dále jaterních poruchách i žloutence, urolitiáze, diabetu, zhoubném bujení, kožních zánětech včetně herpetických a horečkách různého původu. Žlutě zbarvený odvar ze dřeva se po staletí používá k barvení látek. Současná medicína využívá koscinium jako prostředek antibakteriální, antifungální, antidiabetický, antipyretický, diuretický a hypotenzivní. Antioxidační účinky se pozitivně projevují při léčbě ulceróz a dalších zánětů, včetně jaterních a nervových.

Odborné studie: Na zvířecích modelech vykazoval lihový extrakt z drogy podporu epitelizace srovnatelnou s povidonjodidem. Extrakt ze stonku snižoval u zvířat krevní tlak, přičemž efekt nebyl ovlivněn ani alfa nebo beta adrenergními blokátory, ani histaminergními nebo cholinergními antagonisty. Antimikrobiální účinky jsou vázány nejčastěji na berberin. V případě Neisseria gonorrhoeae se MIC berberinu pohybovala od 13,51 do 17,66 μg/ml. Extrakt lze využít při léčbě akné, protože tlumí aktivitu druhu Staphylococcus epidermidis. Vodné extrakty vykazovaly inhibiční účinek proti Clostridium tetani. Lihový extrakt má hypoglykemické účinky, dochází nejen ke stimulaci sekrece inzulínu, ale také k inhibici aktivity α-glukosidázy. Při hodnocení toxicity rostliny nebyla u potkanů v případě extraktu z drogy zjištěna pro dávku 5 g/kg žádná akutní toxicita. Drogy a izolovaný berberin mají cytotoxickou aktivitu proti řadě nádorových buněčných linií: lidské akutní promyelotické leukemii (HL-60), lidskému plicnímu adenokarcinomu (A549) a lidskému fibrosarkomu HT-1080. Antioxidační a hepatoprotektivní účinky methanolového extraktu ze stonku byly testovány na potkanech. Extrakt významně chránil před pokusem o experimentální poškození jater tetrachlormethanem, protože si zvířata uchovala normální hladinu antioxidačních enzymů glutathion peroxidázy a reduktázy, katalázy i superoxiddismutázy. V jiné studii došlo u potkanů po aplikaci tetrachlormethanu nejprve k zřetelnému navýšení hladin markerových enzymů aspartátaminotransferázy (AST), alaninaminotransferázy (ALT), alkalické fosfatázy (ALP), gama-glutamyltransferázy (GMT), laktátdehydrogenázy (LDH) a glukózo-6-fosfát dehydrogenázy (G6PD), ale po 90 dnech podávání extraktu ze stonku se hladiny enzymů vrátily k normálu. Do ČR jsou dováženy přípravky s obsahem drogy.



Dávkování: jednotlivá dávka: odvar z 1–3 g práškovaného kořene ve 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Při testech na potkanech byla zjištěna neurotoxicita, po 14 dnech podávání totiž alkoholový extrakt způsobil snížení hustoty neuronů v mozkové kůře i hippokampu.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: W. J. Hooker (1852) (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2022 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#