#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tradice, která se těžko opouští


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 1, s. 40-41

Na dlouhou tradici – 2007 až 2019 – navázal po dvou covidových letech oblíbený vánoční seminář, konaný 10. prosince 2022 v nepříliš známém, ale nádherně zrekonstruovaném zámku Nová Horka. Pravidelní i noví účastníci si vánoční semináře zařadili mezi příležitosti, jaké si neradi nechávají ujít.

Je známo, že od samého počátku je iniciátorem těchto setkání Pavel Grodza. Znovu se obrátil na kolegyně, na které se při přípravě může stoprocentně spolehnout. V první řadě je to předsedkyně OSL Nový Jičín Ivana Sokolová, spolu s ní se o všechno možné i nemožné postaraly Jarmila Novotná z Bílovce a Monika Besedová z Oder.

Po prohlídce zámku se účastníci semináře sešli v prostorách saly terreny, kde vyslechli bohatým obrazovým materiálem podpořenou přednášku Jana Grodzy. Ocenil, že na svých cestách Afrikou měl možnost navštívit dvě nemocnice v Čadu, konkrétně ve městech Abéché a Faya-Largeau. Viděl kromě jiného oddělení pro péči o pacienty s tuberkulózou, využil možnosti prohlédnout si nemocniční lékárny a transfuzní stanici. Hovořil také o Jižním Súdánu, kde v lidovém léčitelství místní kmen Mundari využívá kravskou moč i popel z trusu.


Nežádoucími účinky dlouhodobého podávání PPI se zabývala Marie Zajícová, která mj. uvedla: Inhibitory protonové pumpy jsou nejčetněji zastoupenou skupinou ve farmakoterapii poruch GIT. V poslední době jsou však jimi léčeni stále častěji také chronici ze skupiny kardiaků, astmatiků, pacientů s CHOPN atd. O protektivním účinku na GIT není pochyb, ale postupně se začínají shromažďovat informace o jejich nežádoucích účincích při dlouhodobém podávání. Nejprve se diskutovalo o anémii a osteoporóze, později o častějších infekčních komplikacích (pneumonie, klostridiové infekce GIT) a nyní je dokládáno stále více důkazů také o kardiovaskulárních a renálních nežádoucích účincích. Z praktického hlediska je třeba myslet na lékovou interakci mezi klopidogrelem a omeprazolem, kdy může docházet k výrazné inhibici jeho antitrombotického účinku. Také je nutné vzít na vědomí, že ani kyselina acetylsalicylová nebude moci být dostatečně absorbována v prostředí, kde je pH vyšší než 4. V obou případech je antitrombotický účinek vážně ohrožen. Při užívání omeprazolu nejsou inhibovány jen pumpy ATPázy, ale také řada jiných enzymatických pochodů a transportérů, což je postupně dokládáno. Čas ukázal jasnou a úspěšnou cestu omeprazolu v medicíně, avšak postupně se dovídáme další zajímavé informace, které při jeho dlouhodobém podávání nemusí být po pacienta vždy příznivé.

Pavel Brauner je pravidelným a vždy vítaným hostem vánočních seminářů. Přestože je původní profesí veterinář, kariéru ve vystudovaném oboru přerušil v roce 1993, v průběhu profesní dráhy se ještě několikrát k veterinární medicíně vrátil. V uvedeném roce začal spolupracovat s jednou švýcarskou farmaceutickou firmou převážně v oblasti farmacie a léčiv.

Pro zajímavost uveďme, že přijetím nabídky se odpoutal od svého původního zaměření, což byla reprodukce hospodářských zvířat a chirurgie Vysoké školy veterinární na klinice porodnictví, gynekologie, andrologie a umělé inseminace (dnešní Veterinární univerzita v Brně).

Na semináři hovořil k tématu zdravotnických prostředků ve světle nové legislativy. Seznámil přítomné se základním legislativním rámcem, připomněl cestu zdravotnického prostředku k pacientovi (výrobce, distributor, dovozce, zdravotnické zařízení, pacient). Dále nastínil členění zdravotnických prostředků z úhlů pohledu zdravotních pojišťoven a zmínil i roli subjektů a odpovědnosti vůči dokumentaci.

Přednáška prezidenta ČLnK Aleše Krebse byla věnována některým aktuálním tématům v oblasti financování lékárenské péče, legislativy a dalších novinek ČLnK. Ekonomická část se týkala především dohodovacího řízení, v němž byla dohodnuta částka signálního výkonu pro rok 2023 na 19 korun za položku, a následnému jednání prezidenta Komory s ministerstvem zdravotnictví, jehož výsledkem bylo navýšení na hodnotu 24 korun za položku a změna způsobu jeho výpočtu. Do něj byla historicky poprvé zahrnuta i větší část příjmu lékáren ve formě obchodní přirážky, a proto došlo k výraznějšímu navýšení SiV. Paralelně s jednáními o signálním výkonu probíhala na základě podnětu MZd také jednání o novém znění cenového předpisu. V něm došlo k navýšení taxy laborum a zavedení některých nových položek spojených s IPLP. Dosud však nedošlo k rozdělení ani zastropování obchodní přirážky distributorů, o které bude ČLnK i nadále v jednáních s MZd usilovat, stejně jako o systémovou změnu odměňování lékárenské péče s významně vyšší orientací na fixní platby za výdej, hrazené z prostředků zdravotního pojištění.


Další část byla věnována elektronické evidenci opiátů a aktuální situaci u očkování proti chřipce v lékárnách. Z průzkumů mezi členy ČLnK a pacienty vyplynulo, že o očkování v lékárnách je na obou stranách poměrně velký zájem. Tento trend je patrný v mnoha evropských zemích, kde již očkování v lékárnách funguje naplno nebo formou pilotních projektů. Přesto je postoj české politické reprezentace k této možnosti velmi rezervovaný a navržená novela zákona o ochraně veřejného zdraví nebyla postoupena k dalšímu jednání, nebyla však ani definitivně zamítnuta. Lze tedy očekávat, že se v budoucnu tento nebo obdobný návrh opět objeví v dalším legislativním procesu, stejně jako návrhy na nové odborné služby lékárníků.

Ohlédnutí za semináři v už zmiňovaných letech 2007 až 2019 připravil Pavel Grodza a doplnil je spoustou fotografií. Jsou to milé vzpomínky na kolegiální setkávání v posledních dnech kalendářního roku. Připomněli jsme si řadu odborníků ze zdravotnictví, kteří nám přednášeli, a samozřejmě lékárnice a lékárníky z celé naší republiky, se kterými jsme se pravidelně i nepravidelně na tomto semináři potkávali. Někteří už naše řady navždy opustili, s radostí však mezi sebou vidíme nové tváře. Pavel Grodza říká, že vánoční semináře jsou tradice, která se těžko udržuje, ale taky těžko opouští. Ta hromada fotek je nadějí, že se uvidíme i v prosinci 2023, prostě takoví jsme byli, jsme a budeme.

Jaroslava HOŘANSKÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#