#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ únor


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 1, s. 46-47

Světových nebo mezinárodních dní zaměřených na problematiku zdraví a nemocí je v měsíci únoru sice více než v lednu, v porovnání s dalšími měsíci v roce však stále relativně málo. Ze dní přímo vyhlašovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO) do této kategorie nepatří žádný, z již zveřejněných dní, které měly charakter dní sponzorovaných WHO, lze uvést Světový den boje proti rakovině a z dní, které měly povahu dní podporovaných WHO, můžeme do této kategorie zařadit Světový den nemocných a Mezinárodní den vzácných onemocnění.

Novější členění mezinárodních dnů zdraví vycházelo ze změněné filosofie. Nadále zůstala skupina dní vyhlašovaných WHO a druhou skupinu tvořily jiné mezinárodní dny související se zdravím (v únoru například Světový den boje proti rakovině, Mezinárodní den nulové tolerance vůči mrzačení ženských pohlavních orgánů, Světový den nemocných a Mezinárodní den vzácných onemocnění). Z dalších dní jsme představili Světový den sociální spravedlnosti, Mezinárodní a Evropský den epilepsie, Mezinárodní měsíc prevence prenatálních infekcí a Mezinárodní den Aspergerova syndromu.

Světový den encefalitidy (World Encephalitis Day, WED)


Světový den encefalitidy, který si připomínáme 22. února, je celosvětovým dnem informovanosti lidí, kteří byli přímo či nepřímo postiženi encefalitidou. WED založila Společnost pro encefalitidu (The Encephalitis Society) v roce 2014.

Encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, která jsou vyvolaná převážně viry, ale i ostatními mikroby. V klinickém obraze mohou jednotliví původci vyvolat asymptomatické onemocnění, mírný průběh, ale i velmi těžký průběh končící letálně.

Uvádí se, že 77 % lidí na celém světě neví, co je to encefalitida. Proto bylo u příležitosti WED publikováno deset faktů o této nemoci (někdy jsou redukována na pět faktů, 1, 2, 4, 7, 10):

1. encefalitida je zánět mozku,

2. je způsobena infekcí nebo tím, že imunitní systém (omylem) napadne mozek,

3. je neurologická nouzová situace,

4. včasná diagnóza a léčba může zachránit život a zlepšit výsledky léčby,

5. v mnoha zemích je častější než onemocnění motorického neuronu, (ALS), roztroušená skleróza, bakteriální meningitida a dětská mozková obrna,

6. encefalitidou může onemocnět kdokoli, bez ohledu na věk, pohlaví nebo etnickou příslušnost,

7. může mít vysokou míru úmrtnosti, u přeživších může zůstat získané poškození mozku a následky, které jim změní život,

8. většina účinků encefalitidy je skrytá (neviditelná),

9. encefalitida je rodinná záležitost, která může být náročná pro všechny zúčastněné,

10. v některých případech může mít encefalitida dopad na duševní zdraví a způsobit obtížné zvládání emocí a chování a může vést k myšlenkám na sebepoškozování, a dokonce na sebevraždu.

Některá další fakta:

- ročně je encefalitidou postiženo 500 000 dětí a dospělých, tedy každou minutu jeden člověk,

- příznaky encefalitidy se liší, ale mohou zahrnovat onemocnění podobné chřipce nebo bolesti hlavy, ospalost, nezvyklé chování, neschopnost mluvit nebo ovládat pohyby a záchvaty,

- získané poškození mozku může mít za následek vznik epilepsie, únavy, kognitivních potíží, problémů s pamětí a projevů poruch osobnosti,

- covid-19 způsobuje také neurologické komplikace, jako je encefalitida, a proto je nezbytný výzkum zkoumající souvislosti mezi virem a jeho dopadem na pacienty.

Iniciativy vedoucí k připoutání pozornosti lidí a ke zvýšení informovanosti společnosti o encefalitidě lidí jsou trojí:

- příznivci jsou žádáni, aby si oblékli něco červeného a sdíleli fotografie na svých účtech na sociálních sítích,

- aby se připojili k výzvě ujít nebo uběhnout co nejvíce kroků,

- vizuální forma má podobu rozsvícení či nasvícení co nejvíce pamětihodností.

Konkretizuje je několik prvních WED, i když se jako Ariadnina nit vinou ve všech následujících:

Rok         Téma / kampaň

2014        První ročník Světového dne encefalitidy se konal pod heslem „Udělejte z dneška svůj první den.“

2015        Druhý ročník byl zaměřen na zlepšení včasné diagnostiky a léčby, záchranu životů a zmírnění dopadů encefalitidy.

2016        U příležitosti třetího ročníku WED byli příznivci požádáni o to, aby „ukázali světu, co vědí o encefalitidě“ pomocí krátkých filmů, digitálního umění a fotografií

2017        Čtvrtý ročník WED oslovil prostřednictvím tradičních a sociálních médií milióny lidí ve světě; více než 50 světových památek a budov se na oslavu Roku informovanosti rozsvítilo červenou barvou „RED4WED“.

2018        Pátý ročník WED se nesl v duchu kampaně, jejímž ústředním bodem byla aplikace BrainWalk pro chytré telefony, která počítala počet kroků, jež uživatelé udělali během měsíce předcházejícího WED. Jejím cílem bylo přimět k pohybu, k přemýšlení, a především ke snížení často zdrcujícího pocitu izolace, který může následovat po získaném poškození mozku.

Terapeutické možnosti spočívají v aplikaci antivirotik, například acikloviru a gancikloviru (v některých zemích také foskarnetu) za případného použití podpůrné péče (pomoc při dýchání, sledování dýchání a činnosti srdce, intravenózní podání tekutin na zabezpečení správné hydratace a hladiny základních minerálů, aplikace protizánětlivých léčiv na snížení otoku a tlaku v lebce, antikonvulziv, například fenytoinu k zastavení nebo prevenci záchvatů). Následná terapie zejména při výskytu komplikací zahrnuje fyzikální terapii (ke zlepšení síly, pružnosti, rovnováhy, motorické koordinace a mobility), pracovní terapii (s cílem rozvíjet každodenní zručnosti a používat adaptivní výrobky, které pomáhají při každodenních činnostech), logopedii (pro opětovné naučení se kontrolovat a koordinovat svaly k produkci řeči), psychoterapii (cílem je naučit se strategie zvládání a nové behaviorální schopnosti ke zlepšení poruch nálady anebo řešení změn osobnosti) a další.

Prevenci tvoří očkování a jiná opatření.

Literatura u autora

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#