#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doporučili byste svým dětem studium farmacie?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 1, s. 33-34
Kategorie: Tak to vidím já

Bývá to docela častá otázka a každý z vás o tom už možná přemýšlel. V lednovém čísle se studiu farmacie věnujeme trochu víc, proto jsem hledal obligátních 10 důvodů proč. Nechci ale ovlivňovat vaše vlastní úvahy, proto jsem svoje důvody porovnával se s desaterem důvodů Americké asociace farmaceutických škol. Asociaci tvoří 142 amerických farmaceutických škol akreditovaných pro farmaceutické vzdělávání a na podporu výběru povolání farmaceuta uvádí následujících 10 důvodů:

1. Chci pomáhat lidem, aby se uzdravili

Lékárníci hrají klíčovou roli v tom, aby se pacienti cítili lépe a co nejrychleji se uzdravili. Pacientům se nejlépe daří, když jsou lékárníci součástí jejich zdravotnického týmu. Lékárníci, jako specialisté na léky, zlepšují dodržování léčebného režimu. Jsou kulturně kompetentními poskytovateli zdravotní péče, efektivně komunikují a vyhodnocují mnoho faktorů, které ovlivňují schopnost pacienta užívat léky.

2. Rád pracuji přímo s pacienty

Farmaceuti jsou dostupní ve všech zdravotnických zařízeních: v lůžkových, ambulantních i komunitních zařízeních. Lékárníci jsou k dispozici pacientům každý den v týdnu a bez objednání. Mají licenci k poskytování očkování ve všech 50 státech. V mnoha státech mohou lékárenské služby pod dohledem lékárníka poskytovat také studenti farmacie. Lékárníci mohou poskytovat i další služby, péče o pacienty s astmatem, monitorování krevního tlaku, screening cholesterolu, léčba cukrovky, konzultace k odvykání kouření, skenování hustoty kostí pro screening osteoporózy, poradny pro léčbu antikoagulace a další.

3. Mám širokou škálu pracovních příležitostí

Farmacie je rozmanitá a uspokojivá kariéra s příležitostmi pro péči o pacienty, vědecký výzkum a inovace. Farmaceuti mohou pracovat v nesčetných profesních prostředích. Největší část lékárníků (45 %) pracuje ve veřejné lékárně, ať už nezávislé nebo v lékárně maloobchodního řetězce, a poskytuje pacientům poradenství v oblasti užívání léků na předpis a volně prodejných léků. Lékárníci pracují i v mnoha dalších zdravotnických zařízeních, včetně nemocnic, pečovatelských domů, organizací řízené péče, farmaceutického průmyslu, vysokých škol a školských zařízení a federální vlády. Lékárníci hrají klíčovou vedoucí úlohu ve všech aspektech systému zdravotní péče.

4. Mohu těžit z poptávky po lékárnících

Po službách lékárníků je v celých Spojených státech trvalá poptávka ve většině odvětví této profese. Tuto poptávku podporují následující faktory:

Zvýšená poptávka po službách pro pacienty. Rozšířené vzdělávání v oboru farmacie rozšířilo typ služeb, které jsou lékárníci schopni nabízet.

Roste počet vystavených receptů. Roste počet léků dostupných na trhu. Roste počet seniorů. K léčbě jedné nemoci je často k dispozici více léků. Lékárníci pomáhají předepisujícím lékařům a pacientům rozhodnout, který lék bude mít nejpříznivější výsledky.

Starší pacienti mají obecně více chronických onemocnění a složitější lékové režimy než mladší jedinci. Farmaceuti hrají klíčovou roli při pomoci starším pacientům orientovat se ve složitých požadavcích na léky a hledat způsoby, jak minimalizovat jejich finanční zátěž. Stárnutí populace také zvyšuje potřebu lékárníků pro dlouhodobou péči, geriatrických lékárníků a konzultantů. Pokud se lékárníci podílejí na péči o pacienty, zlepšují se výsledky a snižují se náklady.

5. Chci být důležitým členem zdravotnického týmu

Farmaceuti spolupracují s dalšími zdravotnickými pracovníky na maximalizaci zdravotních výsledků. Četné studie prokázaly, že přítomnost lékárníka na vizitě v nemocnici jako plnohodnotného člena týmu poskytujícího péči pacientům prokazatelně předchází chybám v medikaci a snižuje náklady. Lékárníci zajišťují optimální léčbu léků u chronických onemocnění, jako je cukrovka, astma, hypertenze atd. Spolupráce zdravotnických pracovníků, lékařů a lékárníků, může pomoci, aby pacienti správně užívali své léky podle předpisu a předešli škodlivým účinkům.


6. Mohu mít pracovní mobilitu, stabilitu a flexibilitu

Farmaceuti mohou mít možnost stanovit si netradiční pracovní dobu nebo částečný úvazek v závislosti na místě výkonu praxe. Většina Američanů žije v okruhu pěti mil od lékárny, takže lékárníci jsou potřební po celých USA.

7. Těší mě, že se mohu podílet na významných inovacích v oblasti lékové terapie.

Jedním z mnoha vzrušujících vývojových trendů v profesi lékárníka je rozvoj oboru, který je známý jako farmakogenomika. Genetické odchylky v genech mohou ovlivnit reakci organismu na lék. Odborníci v této oblasti doufají, že v budoucnu budou moci u každého jedince sekvenovat celý lidský gen. Lékárníci a další poskytovatelé zdravotní péče budou moci tyto informace využít k výběru nejlepších léků, k včasnější léčbě nemocí, než je nyní možné, nebo k jejich úplné prevenci pomocí individuálně přizpůsobené farmakoterapie.

8. Chci pracovat s nejmodernějšími technologiemi

Digitální inovace v oblasti farmacie zahrnují elektronické recepty, robotiku pro centrální zpracování receptů a celostátní programy monitorování receptů a také farmaceutický výzkum. Tyto technologické pokroky zvyšují efektivitu a pomáhají podporovat bezpečnost pacientů. Farmaceuti mohou s pomocí nejmodernějších technologií poskytovat inovativní přístupy k řízení medikace, včetně doporučených terapií, a identifikaci a řešení problémů.

9. Mohu pomoci při obraně proti bioterorismu

Lékárníci jsou vzděláni v rozpoznávání příznaků a symptomů nemocí, které mohou být použity při biologickém útoku. Dostupnost lékáren by mohla být jedním z klíčů k úspěšnému programu hromadného očkování nebo distribuce léků v případě mimořádné události. V případě epidemie nebo bioteroristické situace jsou lékárníci připraveni sehrát významnou roli při prevenci šíření nákazy a dohlížet na distribuci vhodných a bezpečných léků. Podle CDC (Centrum pro kontrolu nemocí) jsou lékárníci vybaveni potřebnými dovednostmi pro zlepšení zdraví našeho národa a jsou důležitými členy týmu v iniciativách v oblasti veřejného zdraví.

10. Chtěl/a bych být vysoce respektovaným členem své komunity

Podle nedávných průzkumů Gallupova ústavu hodnotila velká většina Američanů poctivost a etiku lékárníků jako „vysokou“ nebo „velmi vysokou“. Lékárníci, kterým je svěřeno zdraví našich rodin, jsou viditelnými vůdčími osobnostmi společnosti.

Máte porovnáno? Odpovídá americké desatero českým podmínkám? A doporučili byste svým dětem studium farmacie?

Stanislav HAVLÍČEK

Ilustrační foto ze stránky FaF UK Hradec Králové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#