#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 1, s. 44

Parthenocissus tricuspidata (Sieb. et Zucc.) Planch. – loubinec trojlaločný, (Vitaceae – révovité)

Vytrvalá, opadavá, popínavá dřevina, s úponky zakončenými přísavnými destičkami, s jejichž pomocí šplhá po opoře až do výšky 20 metrů. Pochází z oblasti zahrnující Čínu, Japonsko a Koreu. Listy má trojlaločné, plodem jsou modré bobule. V ČR je využíván jako dekorativní rostlina. Ke stejným účelům může sloužit i příbuzný druh Parthenocissus quinquefolia.

Synonyma: Ampelopsis tricuspidata, Parthenocissus suberosa.

Obecný název: Grape Ivy (angl.), Pashanhu (čín.), psí víno (čes.), Tsuta (jap.).

Sbíraná část: cortex, folium, radix.

Droga: Parthenocissi tricuspidatae cortex, P. t. folium, P. t. radix.

Obsahové látky: z fenolových sloučenin zejména flavonoidy, převažují glykosidy aglykonů kempferolu, kvercetinu a aglykon akacetin (4‘-methoxyapigenin). Dále deriváty kyseliny kávové a stilbenoidy. Zajímavostí je přítomnost 3,4‘,5-trihydroxybenzofenonu, považovaného donedávna za látku syntetizovanou pouze člověkem. Malý podíl triterpenových saponinů a tropanových alkaloidů. V plodech až 2 % kyseliny šťavelové a glukosidy antokyanových aglykonů delfinidinu, malvinidinu, petunidinu a peonidinu, fenolová kyselina benzoová, kávová, chlorogenová a syringová, stilbeny trans-resveratrol a piceid-1,6-β-Dglukopyranosid, triterpenová kyselina 2-α-hydroxyursolová a sterol β-sitosterol. Heteropolysacharidy slizového typu PTP-1 až PTP-4, složené z arabinózy, galaktózy, kyseliny glukuronové, manózy a xylózy.

Účinky a použití: v tradiční čínské medicíně se aplikují kořeny ke zlepšení krevního oběhu, při bolestech hlavy a svalů, dále artritidě i zažívacích potížích. V Koreji se využívají listy při artritidě, neuralgiích, žloutence, bolestech zubů a bodnutí hmyzem. Odborné studie.

Antioxidační účinky extraktů z nadzemní části a schopnost zhášet volné radikály (především superoxidový aniont), jsou přisuzovány zejména fenolovým kyselinám a jejich derivátům, včetně derivátů kyseliny kávové, dále glykosidům flavonoidů kvercetinu a kempferolu, antokyanům, stilbenoidům i heteropolysacharidu slizového typu PTP-4. Extrakty proto významně chrání kardiovaskulární aparát, navíc akacetin inhibuje aktivitu trombinu a snižuje riziko vzniku trombů. Řada studií provedených na zvířatech i formou testů in vitro zkoumala izolovaný kempferol. Cílem bylo hledat pozitivní souvislost s ochranným vlivem této látky na kardiovaskulární aparát, s omezením výskytu některých typů karcinomů, alergií, diabetu, různých infekcí, zánětů a osteoporózy. Příznivé výsledky studií in vitro ale mohly být ovlivněny vyššími dávkami flavonoidu v plazmě, než je reálné po podání per os, protože kempferol má při tomto způsobu aplikace nízkou biologickou dostupnost. Izolovaný stilbenoid piceid-1,6-β-D-glukopyranosid vykazoval během in vivo testů antimalarickou účinnost proti druhu Plasmodium berghei, srovnatelnou s chlorochinem. Výhodou může být i nízká toxicita stilbenoidu, zjištěná při testech na myších. Extrakty mají významné cytotoxické účinky na buněčné linie MDA-MB-361 (lidský adenokarcinom prsu závislý na estrogenu, ale i MDA-MB-453 (adenokarcinom prsu nezávislý na estrogenu). Nově byla ale buněčná linie MDA-MB-453 identifikována jako melanom. Izolovaný 3,4‘,5-trihydroxybenzofenon inhiboval proliferaci buněčných linií MCF-7 (lidský adenokarcinom prsu), BxPC-3 (lidský adenokarcinom pankreasu), NCI-H460 (velkobuněčný karcinom plic) a KM20L2 (karcinom tlustého střeva). Protizánětlivé účinky souvisejí s inhibicí aktivity prozánětlivých cytokinů tumor nekrotizujícího faktoru-α (TNF-α) a interleukinu-1β i mediátorů zánětu, hlavně oxidu dusnatého (NO) a prostaglandinu E2 (PGE2). Pro obezitu je typickým ukazatelem nadměrná akumulace tuku v adipocytech. V testech inhibovaly především stilbenové monomery aktivitu pankreatické lipázy i diferenciaci adipocytů. Extrakty ze stonků byly autory navrženy jako perspektivní prostředek k léčbě obezity.



Dávkování: v TČM: jednotlivá dávka: odvar z 20–50 g kořene nebo stonku.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Toxicita bobulí a listů je pravděpodobně způsobena kyselinou šťavelovou, projevuje se bolestmi břicha a žaludeční nevolností.

Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Pancrat (Wikipedia), vzorce:   autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#