#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečnost užívání guarany


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 29

Guarana neboli Paulinie nápojná (Paullinia cupana z čeledi Sapindaceae) je stálezelený popínavý keř, jehož domovinou je Amazonie. Konzumaci semen guarany poprvé popsali jezuitští misionáři v 17. století. Zaznamenali, že domorodí obyvatelé Amazonie ji denně konzumovali jako zdroj energie a léčili s ní bolesti hlavy, průjmy, horečky, křeče. Také věřili, že nabízí ochranu před malárií a parazitárními onemocněními. Guarana prý byla pro kmeny indiánů stejně cenná jako zlato pro evropské kolonizátory. Její popularita postupně rostla. Na počátku 20. století se začala používat jako dochucovadlo sycených nealkoholických nápojů a od té doby se stal její název v Brazílii synonymem tonizujících nápojů. V současnosti lze zakoupit tyto nápoje i od evropských výrobců. V posledním desetiletí přilákala guarana zájem také farmaceutického a kosmetického průmyslu kvůli její široké škále farmakologických účinků (antimikrobiální, antioxidační, protizánětlivé, antikarcinogenní, antiobézní, kardioprotektivní, stimulační a kognitivní). Doplňky stravy obsahující guaranu jsou obvykle prodávány jako diuretika, tonika a stimulanty. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dospěla k závěru, že semena guarany jako složky rostlinného léčiva lze na základě jejího dlouhodobého užívání použít ke zmírnění příznaků únavy a slabosti. 

Chemické složení semen guarany se liší podle genotypu, kultivaru, lokality a klimatických podmínek. Hlavními obsahovými látkami jsou methylxantiny, třísloviny, saponiny, škrob, polysacharidy, barviva, tuky. Obsah kofeinu je 3krát až 5krát vyšší než v zrncích kávy. Naopak theobromin a theofilin byly nalezeny v menším množství. V případě extraktů může být obsah kofeinu oproti semenům dvojnásobný nebo trojnásobný a pohybovat se v rozmezí 9,8–11 %. V sycených nápojích s guaranou se obsah kofeinu obvykle pohybuje od 8 do 56 mg ve 100 ml. Kvůli vysokému obsahu kofeinu doporučuje EMA dospělým osobám dávku guarany v podobě prášku ne více než 450 mg extraktu 5krát denně, pro maximální příjem 2 250 mg/den. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nedoporučuje více než 400 mg kofeinu denně pro dospělé.

Ve studii akutní toxicity extraktu ze semen guarany byla u myší střední letální dávka (LD50) vypočtena na 1 825 mg/kg perorálně a 827 mg/kg intraperitoneálně. Během 90denní studie orální subchronické toxicity na potkanech, při které byly podávány dávky 90, 150 nebo 300 mg/kg, došlo k významnému poklesu přírůstku tělesné hmotnosti ve srovnání s kontrolami. V hema­to­logických, biochemických a histopatologických testech nebyla pozorována změna a nebyla pozorována žádná úmrtnost. Při testech na buňkách vaječníků čínského křečka nebyla pozorována žádná cytotoxicita. 

Mezi nežádoucí účinky guarany zaznamenané v klinických databázích patří agitovanost, úzkost, snížená hladina hydrogenuhličitanu v krvi, kardiorespirační zástava a agresivita. Žádné zprávy o nežádoucích účincích se netýkaly jednosložkových produktů. V klinické studii se 45 zdravými dobrovolníky staršími 60 let, kteří užívali 2krát denně kapsli s 500 mg guarany, si 3 stěžovali na „pálení žaludku“ a gastrointestinální potíže. Nežádoucí účinky byly vyřešeny snížením příjmu guarany z 1 g na 500 mg denně a nařízením příjmu s jídlem. V dalších provedených klinických studiích byly zaznamenány nežádoucí účinky spojené s nadměrnou konzumací kofeinu – nespavost, úzkost, bolest hlavy, pocení, tachykardie, závratě, zácpa.

Guarana je kontraindikována v případě žaludečních a dva­nácter­­níkových vředů (zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny), při kardiovaskulárních onemocněních jako je hypertenze a arytmie (zvyšuje srdeční frekvenci) a při poruchách ledvin (má diuretický účinek). Osoby s psychickými poruchami mohou zažít zhoršenou depresi nebo indukovanou úzkost. Kvůli obsahu kofeinu by se neměla užívat současně s léky proti záchvatům, protože by to mohlo potenciálně negovat účinky takových léků a zhoršit záchvaty. V in vivo studii s potkany byl prokázán účinek guarany na snížení absorpce lamotriginu z gastrointestinálního traktu, který vedl ke snížení maximální dosažené koncentrace v plazmě. Podobné výsledky byly hlášeny ve studii zahrnující současné podávání extraktu ze semen guarany a amiodaronu. Vzhledem k tomu, že kofein je metabolizován izoenzymem CYP1A2, současný příjem guarany a léků metabolizovaných tímto izoenzymem může vést ke zvýšení hladin kofeinu a s ním spojených nežádoucích účinků. Pro vysoký obsah kofeinu je guarana nevhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Opatrnost se doporučuje při současném užívání guarany se stimulancii centrálního nervového systému (CNS), protože to může vést k nadměrné stimulaci CNS, což vede k podrážděnosti, nespavosti a případně křečím nebo srdečním arytmiím.

Guarana je obecně uznávána jako bezpečná. Pokud jsou respektovány pokyny pro příjem kofeinu, konzumace guarany pravděpodobně nebude spojena s žádnými vážnými zdravotními riziky.

Mgr. Věra Klimešová 
Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje 
společnosti Fytopharma

Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Dobro a zlo
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#