#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jednání PGEU 22. 11. v Bruselu (nejen) o výpadcích léků


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 9-10

V Bruselu proběhlo celodenní jednání zástupců evropských lékárníků. V rámci legislativy se projednávaly záležitosti spojené s farmaceutickým balíčkem, ke kterému bylo podáno více než 1 000 připomínek. Z pohledu lékáren je podstatné, že v současné připomínkované verzi nedochází k rozšíření využití systémů FMD. Snahy farmaprůmyslu na použití systému FMD k monitoringu výpadků léků v rámci EU zatím zůstávají nevyslyšeny. Na konci listopadu by měl být zveřejněn první návrh seznamu tzv. kritických léků, na něž by se jednotlivé státy měly zaměřit v rámci předcházení a řešení výpadků léků. Součástí by měly být „život zachraňující“ léky, které mají na trhu málo alternativ (generik). 



Lze předpokládat, že výpadky léků zůstanou i v roce 2024 velkým tématem nejen v České republice, ale v celé Evropě. Většina zemí buď má nebo si tvoří nějaký monitorovací systém, díky němuž by státní orgány měly větší přehled o situaci na trhu s léky. Například v Polsku nebo v Řecku je takový systém propojen s aplikací pro předepisování a výdej léků. V Itálii mají lékárny informace o skladových zásobách léků u distributorů, tedy podobný náhled, jaký se nám podařilo včlenit do „výpad­kové“ novely zákona o léčivech (lékárny by měly vidět skladové zásoby, které distributor odeslal na SÚKL, nikoliv se jen spoléhat na to, co je vidět v e-shopech distributorů). Podle italských kolegů funguje tento náhled preventivně pro případy (ne)dodávek léků do jednotlivých lékáren.

Legislativa spojená se vznikem Evropského prostoru pro zdravotní data (EHDS) má být připravena do konce roku. Novinkou je otevření tzv. Late Payments Regulation, která by nově měla stanovit splatnosti faktur na maximálně 30 dnů (dosud bylo stanoveno, že v rámci dohody obou stran mohla být splatnost prodloužena až na 60 dnů). Z pohledu veřejných lékáren by tak mohlo dojít ke změnám splatnosti v rámci vztahu distributor – lékárna. Z pohledu nemocnic by tyto změny měly asi ještě větší důsledky do jejich cash flow.

Shromáždění PGEU schválilo veřejný text Role farmaceutů v rámci očkování, který si můžete stáhnout zde: 1url.cz/puT1l.

Velkou diskusi vzbudilo vystoupení zástupce švédské delegace, který popsal cestu přechodu od státního lékárenství do ­sou­časného stavu a nevyhnul se ani tématu online lékáren. Těch je ve Švédsku 7 a je v nich realizováno přibližně 20 % prodejů a výdejů a prodáno cca 30 % balení produktů. Počet kamenných lékáren se snížil jenom o několik málo lékáren, a to především ve městech. Na venkově zůstávají lékárny i nadále. Jak je to v rámci konkurence online lékáren možné? Švédsko je velká země, takže online dodávky do vzdálených končin dávají smysl. Hustota lékáren odpovídá 7 500 obyvatel na jednu lékárnu, proto se ekonomicky uživí lékárny i v menších obcích (v ČR je to cca 4 000 obyvatel na lékárnu). Ceny léků v kamenných lékárnách a v online lékárnách jsou stejné, slevy nelze přes internet poskytovat. 

Na obrázcích jsou fotografie z největší online lékárny ve Švédsku. Pracuje v ní více než 200 farmaceutů, kteří provádějí dispenzaci buď telefonicky nebo chatem.

PharmDr. Martin Kopecký, viceprezident ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek Dobro a zlo

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#