#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Syzygium aromaticum (L.) Merr. et L. M. Perry


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 30
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Stálezelený tropický strom, dorůstající výšky až 20 metrů. ­Pochází pravděpodobně z ostrova Ambon v souostroví Moluky. Od starověku byla jeho usušená nerozvinutá květní poupata ­považována za významné koření i lék. Hřebíčkovec se dnes úspěšně pěstuje na vhodných lokalitách v Asii, Africe i Jižní Americe.

Synonyma: Eugenia caryophyllus, Jambosa caryophyllus

Obecný název: Clavo aromático (špaň.), Clove (angl,), Gewürznelkenbaum (něm.). 

Sbíraná část: cortex, flos, folium

Droga: Caryophylli aetheroleum, Caryophylli flos

Obsahové látky: v silici, která prostupuje celou rostlinou ­převažuje 70 % fenylpropanového derivátu eugenolu a 9 % jeho acetátu, dále 18 % seskviterpenu β-karyofylenu, α-humulen a fenolový monoterpen karvakrol. V celé rostlině flavonoidy kvercetin, kempferol, tamarixetin 3-O-β-D-glukopyranosid a ­ombuin 3-O-β-D-glukopyranosid, dále třísloviny a pryskyřice.

Účinky a použití: v tradiční medicíně se využívají dezinfekční a mírně anestetické účinky extraktu z poupat při zánětech v dutině ústní, tj. při aftech, bolestech zubů, paradontóze a oparech, dále proti svrabu a při poranění kůže, včetně štípnutí ­hmyzem nebo napadení plísněmi. Extrakt slouží i jako diuretikum, stomachikum, karminativum, antidiarrhoikum, srdeční tonikum a antisklerotikum. Ve formě inhalací při bronchitidě a astmatu. Je součástí derivačních mazání vhodných při revmatizmu, ale i před sportovními výkony.


Odborné studie zjistily silnou antioxidační aktivitu extraktů i izolovaných flavonoidů na základě reakce s 1,2-difenyl pikrylhydrazylem (DPPH). Extrakt v ethanolu vykazoval u potkaních samic zřetelné hepatoprotektivní účinky v případě poškození jater paracetamolem. Silice má silné dezinfekční účinky, inhibuje aktivitu mnoha mikro­organizmů včetně bakterií Bacillus subtilis, Escheri­chia coli, Listeria innocua, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium a Vibrio cholerae. Vykazuje i slibné účinky proti původci choroby covid-19, koronaviru SARS-CoV-2. Využití hřebíčku v lidové medicíně při pandemii covid-19 patří k faktorům, které mohou vysvětlit menší rozsah následků pandemie v Indii a dalších zemích v ­porovnání se západními zeměmi. Počítačové dokování (modelování) vyhodnotilo flavonoid kempferol jako perspektivní látku, jejíž protivirový účinek spočívá ve vazbě na hlavní proteázu viru SARS-CoV-2. Obecně jsou flavonoidy považovány za významné inhibitory aktivity viru SARS-CoV-2 i dalších virů. Tradičně je silice využívána v zubním lékařství a ORL, v současnosti rovněž izolovaný eugenol. Antidiabetické účinky silice byly sledovány s ohledem na inhibici aktivity slinivkové α-amylázy, která štěpí škroby v tenkém střevě. Rovněž bylo zjištěno i zvýšení produkce inzulínu. U Alzheimerovy choroby indukované hliníkem, vykazovala silice antioxidační účinky i schopnost snižovat hladinu acetylcholinesterázy (AChE), jejíž aktivita je považována za významný faktor progrese onemocnění. Při testech vykazovala silice silnou cytotoxicitu vůči buněčným liniím adenokarcinomu tlustého střeva (HT29). Byla zjištěna zvýšená permeabilita a poškození buněčných membrán s následnou buněčnou smrtí.

Další studie prokázaly imunostimulační a antitrombotické účinky. Rostlina se jeví jako perspektivní prostředek i při řešení nových zdravotních problémů současnosti.


Dávkování: 2 kapky silice do 10 ml 60 % ethanolu k ošetření zubů a dásní.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace vyšší dávky, než je obvyklé při úpravě pokrmů, nepodávat malým dětem.
Interakce: protidestičkové léky.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, 
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Franz Eugen Köhler 1897 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Dobro a zlo
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#