#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tak to vidím já: Diskriminace mladých farmaceutů v postgraduálním vzdělávání


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 21
Kategorie: Tak to vidím já

Ráda bych upozornila na situaci týkající se diskriminačních podmínek postgraduálního vzdělávání farmaceutů. Především se jedná o pětiletou platnost většiny povinných specializačních kurzů v základním kmenu uvedenou v zákoně č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Podle našeho názoru je tato lhůta příliš krátká a ve svém důsledku i zbytečná.

Celé atestační řízení je po absolvování vlastního specializovaného výcviku ukončeno komplexní závěrečnou zkouškou, která zahrnuje i témata dílčí závěrečné zkoušky, a tedy i otázky ze zmiňovaných předchozích povinných kurzů s omezenou platností. Lhůta 5 let běží od absolvování každého kurzu, takže i datum jejich platnosti má různé datum expirace. Kurzy nejsou vypisovány dostatečně často a jejich kapacita je značně omezená, proto velmi snadno propadnou, i když účastník úspěšně složí dílčí zkoušku. K úspěšnému složení zkoušky však musí mít uchazeč obvykle ště stí, že se mu podaří vejít se do vymezené kapacity pro daný – pro něj potřebný – termín. Nejvíce jsou na tomto znevýhodněny ženy, které v průběhu postgraduálního vzdělávání otěhotní a následně pečují o dítě. Nezřídka musejí absolvovat kvůli 5leté lhůtě vzdělávací kurzy znovu, i když z nich úspěšně složily dílčí zkoušku, a tudíž prokázaly znalost dané problematiky a plnily v termínech všechny ostatní podmínky, které jim atestační řízení ukládá. To má za důsledek, že se velké ­procento mladých ­absolventek ani neodváží nad atestací z ­tohoto oboru zamýšlet. Je zapotřebí připomenout, že v lékárenském oboru pracují převážně ženy. Zhruba za 20 let se pravděpodobně budeme nacházet v situaci, kdy bude vedoucích lékárenských pracovníků nedostatek. Kolegové, kteří atestaci splnili v předchozích letech za úplně jiných (resp. snazších) podmínek, totiž odejdou do důchodu a noví nebudou přibývat dostatečně rychle. Tímto článkem, respektive peticí, chceme docílit, aby po dílčí zkoušce byla platnost výše uvedených vzdělávacích kurzů neomezená, nebo alespoň sjednocena a prodloužena na 10 let (platnost kurzu s názvem Prevence škodlivého užívání návykových látek a léčba závislostí je 10 let). Nechápeme tedy, proč ostatní mají jen 5 let.


Proto vás, kolegy, vyzývám o vyjádření podpory podepsáním petice, kterou naleznete na Portálu veřejné správy, případně pod přiloženým QR kódem. Do systému se lze přihlásit různými způsoby (například bankovní identitou či identitou občana aj.) Děkuji každému, komu není jedno tato diskriminace mladých farmaceutek a případně farmaceutů, kteří by se rádi dále vzdělávali ve svém oboru, ale celým systémem postgraduálního vzdělávání jsou značně demotivovaní.

PharmDr. Tereza Vostálová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Dobro a zlo
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#