#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 3
Kategorie: Editorial

Kdyby se dělal doktorát z řízení motorových vozidel, za první letošní kalamitní víkend jsem ho měl v kapse. V husté chumelenici po neošetřené dálnici, jeden kamion vpravo, druhý vlevo, trvale problikávající kontrolka smyku a takto skoro čtyři hodiny napříč celou Moravou. Z Mikulova do Fulneku. 

Ze Sympozia René Macha na Vánoční seminář. Dvě akce, které nemohou být rozdílnější, přesto obě skvělé a přínosné. V tom božím dopuštění jsem neměl moc prostoru pro všeobsažné úvahy, to až později. Lékárníci se taky nacházejí v husté chumelenici, problém vpravo i vlevo, stabilita na úrovni trvalého smyku. Na začátku a na konci ale něco, co dává smysl a žádá obrovskou práci. O vánočním Fulneku píšeme v tomto čísle, o Mikulově přineseme podrobnou zprávu v příštím. Kliničtí farmaceuti na jednom místě, stará lékárnická garda na druhém. Mezi nimi sněhová bouře. Tušíte, kam mířím. Pak máme v tomto čísle texty o dvou peticích. Když odmyslím, že v obavách z údajné cenzury se jejich autoři ostýchali o nich do časopisu napsat, a přidám přesvědčení, že obě určitě vznikly z upřímného rozhořčení nad aktuálním stavem oboru, stejně mi to nějak nedává větší smysl. I „odboj“ by se měl dělat s chladnou hlavou a profesio­nálně. Kdysi jsem podepsal petici Několik vět. Ta jistě přispěla k probuzení veřejnosti a umetla dálnici k 17. listopadu 89´. 

Jaký by byl ale její dopad, kdyby vedle ní někdo přišel ještě s peticí Několik slov? Kdyby i tehdy poměrně rozdělený disent nenašel jasnou společnou řeč? Odpovědi přesahují možnosti editorialu, ale každý z vás je jistě najde. Dvě petice a dvě akce. Osobně dávám přednost akcím. Pokud petice, pak raději méně, ale lépe. 

Ale blíží se konec roku. Pojďme se mít všichni rádi. Nebo aspoň radši. Svět se neřítí úplně do ráje, ale objímat a respektovat se ještě můžeme. Až u vás na Štědrý den někdo zazvoní, možná to bude šéfredaktor vašeho časopisu. Obejme vás a popřeje hodně zdraví a lásky. A schopnosti najít radost v každém okamžiku. Protože každý by mohl být současně i poslední. Pod koly kamionů se špatně žije. Krásné Vánoce všem lékárníkům i farmaceutům bez rozdílu! Krásné Vánoce i autorům všech petic. Vše dobré. 

Zdeněk POKORNÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Dobro a zlo

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#