#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Petice majitelů lékáren a odborných zástupců za zajištění rovného přístupu k dodávkám léků pro pacienty v ČR


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 24

Petiční výbor zastupuje Marek Hampel, bytem Záhumenní 312, 747 62 Mokré Lazce

Petice je určena provozovatelům lékáren a odborným zástupcům. Ti jsou povinni dle zákona zajistit zdravotní péči svým pacientům, kteří mají na ochranu svého zdraví právo dle Ústavy. Současný stav nám však neumožňuje toto deklarovat, neboť jsme zcela závislí na libovůli výrobce nebo distributora, zda nám lék dodá nebo ne. Distributor přednostně dodává do svých majetkově propojených lékáren a výrobce nám limituje dodávky dle svého uvážení, nikoliv podle potřeb pacientů. To je stav, který je nutné změnit a sladit s evropskými směrnicemi.

Petici představil zástupce petičního výboru Marek Hampel.

Důvody, proč jsem se rozhodl zorganizovat petici je, že novelou zákona o léčivech se od 1. 1. 2024 ruší tzv. chráněný distribuční kanál, který zajišťuje dodávky léčiv po ose výrobce-distributor-lékárna-pacient. Všechny články až po pacienta by měly být vázány veřejnou službou tak, aby se pacient dostal ke všem svým lékům v lékárně, kterou si sám vybere. To předpokládá ale bezlimitní dodávku od distributora, kterého si svobodně zvolí lékárna a výrobce zase musí mít povinnost dodat distributorovi. Tento kanál, který je definován také v evropské směrnici o humánních léčivých přípravcích 2001/83/ES a je bezproblémově implementován např. v Německu, Maďarsku, Belgii nebo Francii, je potřeba obnovit, aby se zamezilo rozdílům v dodávkách léků do jednotlivých lékáren, krácení požadovaného množství a marným telefonátům výrobci. Občané v daných zemích mají stejný přístup ke svým lékům, a tedy ke své léčbě, což je jejich základní právo garantované Ústavou dané země. V Česku to tak zatím není, ale pevně věřím, že se najde řešení a při nejbližší novelizaci zákona o léčivech se tzv. chráněný distribuční kanál podaří nadefinovat tak, aby v praxi české lékové politiky fungoval v zájmu občanů jako v zahraničí.

Každý zodpovědný majitel lékárny a odborný zástupce by měl přidat svůj podpis pod tuto petici z jediného prostého důvodu: aby také v jeho lékárně měl zajištěny dodávky léků pro své pacienty. Je jejich povinností se o své pacienty postarat. Potřeby pacienta mají být na prvním místě a je třeba za ně bojovat. Pacient nesmí být rukojmím v byznysové válce distributorů ani výrobců. Přiznejme si, že každý podpis pod touto peticí přispěje k tomu, aby naše lékárny mohly fungovat i v dalších letech, což bez dodávek léků od distributora nejde. Uvědomme si prosím, že Signální výkon je finančně vázán na výdej léků za položku na receptu, ale co budeme vykazovat, pokud nebudeme mít lék na skladě? NIC. Ani cenu léku s marží, ani Signální výkon. 

A o tom všem se nyní rozhoduje. 

Vyžádejte si petici a další informace u organizátora Marka Hampla na e-mailu: hampel@krategus.cz.

Neváhejte a připojte také svůj podpis, jde nám všem o bytí či nebytí. Kdo jiný by se měl o fungování své lékárny starat než majitel lékárny či odborný zástupce. A kdy jindy než v dnešních dnech nejhlubší krize v dodávkách léků v naší zemi.

Mgr. Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#