#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změna zobrazení databáze léků na webu SÚKL aneb pojednání o jednom důležitém překliknutí


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 20

Databáze léků na webu SÚKL je pro farmaceuty cenným zdrojem informací, které jsou nezbytné pro výkon našeho povolání. Kromě možnosti nahlédnout do doprovodných textů jako je souhrn údajů o přípravku a příbalové informace pro pacienta, kterou si již v lékárně nevybalíme a nepřečteme kvůli ochranným prvkům, jsou zde i další informace ohledně registrace, cen, podmínek úhrady a aktuální dostupnosti léků.

Databáze prošla na počátku roku výraznou změnou v zobrazení, což mělo přinést větší přehlednost. Zpětná vazba od farmaceutů z lékáren však byla naprosto opačná, přehlednost se zhoršila a hledání je frustrující. Je pravda, že na každou změnu v programu si musí člověk zvyknout a naučit se. Proto vznikl tento článek, ve kterém naleznete pár rad a tipů, které jste již možná objevili, ale pokud ne, měly by vnést trochu světla do hledání.

  1. Základním problémem je, že vznikly dva druhy zobrazení databáze léků, podle oficiálního vyjádření SÚKL jedno přívětivější pro širokou veřejnost a druhé pro zdravotnické profesionály. Bohužel při otevření databáze se automaticky otevře databáze určená pro veřejnost, kde jsou léky řazeny podle registračních čísel a doplňkové informace o lékových formách jsou srozumitelnější, ale neobsahují informace například o velikosti balení. Původní databáze byla řazena podle kódů SÚKL a tato databáze se zobrazí, pokud kliknete na jedno naprosto nevýrazné políčko v záhlaví zobrazené webové stránky.


    Pouze v tomto zobrazení databáze jsou dohledatelné informace k léčivým přípravkům povoleným v režimu specifického léčebného programu nebo mimořádně povoleným podle dočasného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Nově je možné při nastavení v rozšířeném filtru dohledat informace k léčivým přípravkům s ukončenou registrací!
  2. SÚKL umožňuje mnohá vyhledávání podle kritérií zadaných v rozšířeném filtru, zobrazuje i další informace k léčivým přípravkům, například:
    1. dostupnost léčiva na trhu;
    2. způsobu výdeje (OTC, RX, RX s modrým pruhem);
    3. edukační materiály pro lékaře a pacienty, pokud jsou k danému tématu schváleny (např. Eliquis);
    4. podrobnosti o cenách a úhradách konkrétních léčiv.
      Pokud má léčivý přípravek přiřazenou druhou zvýšenou úhradu musíte opět najít nevýrazné okno „druhá úhrada“.

  3. Texty SmPC, PIL a obalu u centralizovaně registrovaných léčiv (registrační číslo začínající EU) jsou uvedeny odkazem na stránky Evropské lékové agentury (EMA). EMA uvádí texty SmPC, PIL a obalu společně v jednom souboru, a to souhrnně pro více sil nebo lékových forem léčivého přípravku. Orientace v takovém souboru je poměrně složitá a v nabídce automaticky nevyskakuje možnost hledání podle klíčových slov (pole s lupou). Po použití klávesové zkratky crtl+F se tato možnost filtrování textu objeví.
  4. Databáze potravin pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) je nyní samostatně. Objevíte ji buď hned ve výčtu na hlavní webové stránce SÚKL nebo musíte přejít na třetí nevýrazné políčko v záhlaví webových stránek viz první obrázek.

Českou lékárnickou komorou byly zaslány podněty na změnu zobrazení webových stránek přes technickou podporu SÚKL, bylo nám přislíbeno lepší vizuální zvýraznění záložky určující přehled léčiv či PZLÚ, ve kterém se uživatel aktuálně nachází. Výchozí řazení dle registračního čísla chtějí ponechat z důvodu snadnější dohledatelnosti informací o lécích pro pacienty a širokou veřejnost.

Mgr. Dagmar Dubská,
odborný konzultant ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#