#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posjezdový klid?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 12, s. 4-8


Listopadový sjezd formálně zakončil jedno čtyřleté období života Komory a otevřel nové. Nezačínáme od nuly a když se 22. listopadu v podvečer, na letišti v Bruselu, ohlížím za předchozími třemi týdny, připadá mi, že sjezd byl dávno. Tentokrát je úvodník netypický, ve formě deníku, abych dal nahlédnout pod ruce viceprezidenta. Začínáme koncem sjezdu.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident ČLnK

 

4. listopad (sobota) – Delegáti se rozjíždějí domů. Prezident Aleš Krebs a já míříme do salonku Praha, kde má být tisková konference. Přijela Česká televize. V ruce držíme dva výtisky usnesení sjezdu. Na místě se dozvídáme, že tisková konference se bude naživo přenášet na ČT24. Bez jakékoliv domluvy a přípravy sedáme na židle, během pár vteřin se rozjíždí kamera. Povídáme, zodpovíme 2 dotazy. Doma jsem si přenos pustil ze záznamu. Dopadlo to dobře.

5. listopad (neděle) – Krajský přebor v kuželkách. Hrajeme doma, chci se starat hlavně o průběh zápasu, protože po třech dnech jednání mám plnou hlavu a prázdné nohy. I přes to nakonec musím na dráhu. Nejhorší výkon sezóny. Prohráli jsme. Nedá se nic dělat. Chuť si spravím odpoledne na oslavě narozenin nejmladší neteře (4 roky) a nejstarší švagrové (věk se ­neuvádí).

6. listopad (pondělí) – Po 4 dnech mimo počítač dopoledne zpracuju záplavu e-mailů, dodělám několik restů z minulého týdne (odpověď v rámci komise pro metodiku, něco k novému webu atp.). Odpoledne sloužím v lékárně.

7. listopadu (úterý) – Dopoledne v lékárně. Odpoledne se připojuju k online konferenci AIFP v Bruselu na téma „Role pobídek ve vědě (s přihlédnutím k vývoji léků)“. 
Poté ZOOM meeting s PR agenturou.

8. listopad (středa) – Poprvé po sjezdu jedu do Prahy. Většinou volím vlak, tak jako nyní, protože ve vlaku jde pracovat v klidu na počítači nebo číst. Jednání na MZd o novelizaci zákona č. 48/1997 Sb. Jsme tu za ČLnK s dr. Maršíkem skoro 4 hodiny. Přednáším naše návrhy, které jsou v usnesení sjezdu. První bod – ať stejné léky s rozdílným počtem tablet v balení mají stejnou výši i podmínky úhrady, vítají pojišťovny s radostí. Taky jim to vadí. Druhý bod – jak vyřešit ztráty lékáren v důsledku poklesu úhrad při následném snížení ceny MAHem na další dodávky léků. Zde už to tak dobře nevypadá. Černého Petra od lékárníků nikdo převzít nechce. Dostáváme úkol. Do příštího týdne poslat naše návrhy v paragrafech.

9. listopad (čtvrtek) – Kolegyně má dovolenou, dopoledne ­udělám, co je třeba pro Komoru, odpoledne trávím v lékárně.

10. listopad (pátek) – Jsem celý den v lékárně, večer s přáteli na Martinské huse.

11. listopadu (sobota) – Dnes hrajeme v Lipníku nad Bečvou. Nejhorší kuželna v kraji. Využívám toho, že hrajeme na půli cesty ze Zábřeha a po odehrání odjíždím do Ostravy na kongres Nemocniční farmacie. Zajímavé přednášky, milé kolegyně i kolegové. Několik rozhovorů na chodbách a při večeři. 

Doma jsem krátce po půlnoci. 

12. listopad (neděle) – Konečně volno, dnes počítač neotevřu. Rodina je rodina.

13. listopad (pondělí) – Do lékárny jdu až odpoledne, proto si v klidu můžu dodělat záležitosti kolem Komory.

14. listopad (úterý) – První jednání nového představenstva. Zatím jenom takové zahřívací a seznamovací. Příště už se budou rozdělovat úkoly a přidělovat místa v pracovních skupinách. Večer jedu domů. Ačkoliv….

15. listopad (středa) – ….brzy ráno zase do Prahy. To proto, že včera dopoledne se ozval pan poslanec Kuchař, že má čas na ­setkání s námi a na diskusi o jeho návrhu o výdejních automatech. Jednání probíhá přímo v Poslanecké sněmovně od 9 hodin. Na obrazovce v kanceláři po očku sledujeme hlasování o „výpadkové“ novele zákona o léčivech. Trochu tušíme, jak to vypadá, zaměstnankyně sněmovny nám slibuje odpoledne poslat souhrn výsledků hlasování. O automatech je pan poslanec přesvědčený, že mohou být náhradou chybějících lékáren na venkově. Naše argumenty vyslechne, nevyvrací, ale stále je přesvědčen, že jeho návrh je dobrý. Na cestu domů dostáváme upravený text pozměňovacího návrhu a nabídku k další schůzce v dohledné době. Z nádraží jedu rovnou do lékárny, jiná kolegyně má dovolenou.

16. listopadu (čtvrtek) – Stejně jako v úterý. Do lékárny jdu až odpoledne, proto v klidu můžu dělat záležitosti kolem Komory, protože včera nebylo kdy.

17.–19. listopad (prodloužený víkend) – Využívám ho k prodlouženému spánku. I když v sobotu dopoledne mám službu v lékárně, je to odpočinkový víkend. Kvůli počasí se nekoná žádný výlet, tak aspoň procházkujeme po městě. V mezidobí mi to stejně nedá, tak si pár desítek mailů pročtu.

20. listopad (pondělí) – Prevence je základ zdraví, proto ráno vyrážím na odběry krve, preventivní prohlídku a očkování proti chřipce. Doma otevírám počítač a dělám, co je potřeba – materiály PGEU, domluva schůzky s pány z lékárenských SW firem (o novém cenovém předpisu, výpadkové novele zákon o léčivech) a další drobnosti a drobnosti a drobnosti…

21. listopad (úterý) – Do Prahy tentokrát vyrážím autem. Cesta je suchá, místy mokrá, viditelnost je celkem dobrá. S Alešem Krebsem jdeme na seminář o samoléčbě  do Poslanecké sněmovny. Pořádá ho jediný farmaceut mezi poslanci dr. Fifka. Více než dvouhodinová diskuse se odvíjí v odborném duchu. Témat se probírá více – úloha zdravotníků v lékárnách, odměna za poradenství, cíl, aby pacienti nečerpali informace u Dr. Googla, ale u odborníků. To podstatné se ovšem na těchto akcích děje před a po nich. A tak jsme se před seminářem dozvěděli, že asi s velkou pravděpodobností nové pozměňovací návrhy k další novele zákona o léčivech, která prochází sněmovnou pod číslem ST461, nebudou podpořeny (viz výdejní automaty 15. 11.). Nebo také, že se asi nestihne v tomto volebním období projednat novela zákona 48/1997 Sb., pokud MZd nezrychlí (viz jednání 8. 11.). 

Těchto diskusí se neúčastním, neboť musím ze sněmovny rovnou na letiště, ale večer se dozvídám z mailu, že Aleš Krebs se zástupcem mladých praktických lékařů probíral např. mimořádný výdej v lékárnách. 

22. listopad (středa). Jednání PGEU bylo klidné, byť některá témata výbušná – online lékárenství. Ale o tom v samostatném článku. Je 18:30 na letišti v Bruselu dopíjím belgické pivo Leffe Blonde a píšu tečku za úvodníkem.

A abych nezapomněl. Je 23. listopad 2:04, dorazil jsem z Prahy. Přeju všem farmaceutkám i farmaceutům každého oboru a jejich rodinám krásné a klidné svátky a v roce 2024 jenom samá pozitiva.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek Dobro a zlo

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2023 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#