#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CO URČITĚ STOJÍ ZA PŘEČTENÍ...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 5, s. 31
Kategorie: Co určitě stojí za přečtení...

Ustohal, L., Bartečková, L.: Rychle působící antidepresiva – otázky a odpovědi

Psychiatrie pro praxi č. 1/2023

Článek je zajímavý tím, že je psán formou rozhovoru, v němž je tazatelem profesor Ustohal a respondentem doktorka Bartečková. Vybral jsem některé otázky a odpovědi:

Co patří mezi tato léčiva? Jsou to látky s různým mechanismem účinku se společnou vlastností – rychlý nástup efektu, americká literatura omezuje čas nástupu limitem jednoho týdne. Patří mezi ně ketamin a esketamin, skopolamin, psychedelika (psilocybin, dimethyltryptamin, LSD, Ayahuasca), jako další potenciální léčiva se zkoušejí některé neurosteroidy, antagonisté orexinových, opioidních receptorů a receptorů stopových aminů.

Jaké jsou jejich mechanismy účinku? Působí přes tyto systémy: glutamátový (NMDA)– antagonisté a modulátory, cholinergní – antagonisté muskarinových receptorů, serotonergní – agonisté 5HT2A receptorů, GABA-ergní – pozitivní alosterické modulátory GABA A receptoru.

Jaké jsou jejich výhody respektive nevýhody? Výhody: rychlý nástup účinku, účinek i u pacientů s farmakorezistencí, zmírnění závažných nebo obtížně ovlivnitelných příznaků (suicidalia, anhedonie). Nevýhody: některé NÚL – např. u esketaminu nauzea, zvracení, vzestup TK, u psychedelik je to vzestup TK, tepové frekvence, nauzea, bolest hlavy a anxieta.

Pro které skupiny pacientů jsou vhodná? Pro ty s farmakorezistencí, ale ví se, že by byla vhodná i v časnějších stádiích deprese.

Dají se kombinovat s jinými antidepresivy? Záleží to na skupině rychle působících léčiv. Látky ovlivňující NMDA receptory se přidávají ke stávající medikaci, ve studiích s psychedeliky se jiná antidepresivní medikace vysazuje.

Jaká je délka užívání těchto léčiv? Je to předmětem zkoumání, například u ketaminu a esketaminu se po týdnu může vyskytnout relaps nemoci, podá se další dávka a může se dále po týdnu opakovat, zatím se neví, jak je to s možným návykem.

Která tato léčiva jsou dostupná českým pacientům? V ČR je toho času dostupný jediný přípravek s obsahem esketaminu v intranazální lékové formě. Bohužel není pojišťovnami hrazen.

Co říci závěrem? Rychle působící antidepresiva jsou některými výzkumníky brána jako nadějný a atraktivní léčebný postup.

Boček, J.: Paliperidon palmitát v léčbě schizofrenie

Psychiatrie pro praxi č. 1/2023

Jde o recenzi sympoziální přednášky profesora Ustohala. Paliperidon palmitát (dále PP) je antipsychotikum 2. generace, které se podává ve formě dlouhodobě působících injekcí. Existuje ve formě měsíční a tříměsíční, výbornou toleranci má především tříměsíční forma. Při užívání PP výrazně poklesl u pacientů počet hospitalizací i návštěv psychiatrické pohotovosti opět s výhodou tříměsíční varianty. PP je hodnocen nejlépe ze všech léčiv podávaných u schizofrenie jako prevence relapsu, studie to prokázaly i u dalších schizoafektivních poruch. Prokázána byla i pozitivní korelace mezi dávkou a účinkem PP a důležitost stanovování jeho plazmatických hladin. PP se ukázal i jako vhodné léčivo do kombinace například s klozapinem, došlo dokonce i ke snížení frekvence NÚL klozapinu. Tato kombinace byla doložena kazuistikou mladé schizofreničky s farmakorezistentní psychózou. Ve dvaceti letech měla pestrou farmakologickou anamnézu (risperidon, olanzapin, klonazepam, aripiprazol, paliperidon p. o.), byla již sedmkrát hospitalizována, naposledy jí léčitel vysadil všechna psychofarmaka a byl ji nově nasazen PP s velmi dobrým efektem a hlavně adherencí. Prakticky ustoupily všechny psychotické i afektivní příznaky. Zajímavá je i studie s PP ohledně mortality na schizofrenii. Podávání PP snížilo výrazně mortalitu na toto závažné onemocnění.

Stránku připravil: PharmDr. Pavel GRODZA, panacea@iol.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#