#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Scorzonera hispanica L. – hadí mord španělský (Asteraceae – hvězdnicovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 5, s. 30
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vytrvalá bylina, rozšířená v celé Evropě až po jižní Sibiř. V ČR se vyskytuje vzácně v teplých oblastech státu, ale rostlinu lze u nás i pěstovat. Jako potravina, krmivo a fytofarmakum se využívá i dalších asi 100 příbuzných druhů rodu Scorzonera.

Synonyma: Pseudopodospermum hispanicum

Obecný název: Black Salsify (angl.), černý kořen (čes.), Spanische Schwarzwurzel (něm.)

Sbíraná část: herba, radix, semen

Droga: Scorzonerae hispanicae radix, Scorzonerae hispanicae semen

Obsahové látky: v nadzemní části fenolová kyselina kávová a její deriváty, flavonoidy apigenin rutin a orientin, lignan (-)-syringaresinol, seskviterpen laktucin, dále betain, glykosid koniferin a aminokyselina asparagin. V semeni estery nasycených i nenasycených mastných kyselin, fenolový derivát 3,4-dimethoxycinnamát a steroly β-sitosterol a stigmasterol. V hlavním kořeni 20 % inulinu se středně dlouhým řetězcem, příbuzné fruktosany a další složky vlákniny. V ostatních částech rostliny přítomny pouze stopy inulinu. Dalšími sacharidy jsou fruktóza, glukóza, sacharóza a mannitol, asi po 1 % rafinózy a stachyózy, dále lignan (-)-syringaresinol, fenolová kyselina 4,5-dikafeoylchinová a 0,35 % draslíku.


Účinky a použití: v tradiční evropské medicíně byly kořeny aplikovány proti hadímu uštknutí, dále jako mukolytikum při nachlazení a plicních chorobách, sloužily k stimulaci chuti k jídlu, jako antidiabetikum, diuretikum, antireumatikum i prostředek doporučovaný proti dýmějovému moru.

Odborné studie. Bylo potvrzeno, že vláknina z kořene s obsahem inulinu je fermentována v tlustém střevě mikroflórou za vzniku mastných kyselin s krátkými řetězci, z nichž především butyrát vykazuje protinádorové účinky. Dále se vláknina podílí na snižování glykémie a hladiny LDL cholesterolu v krvi. Studie zaměřené na karcinomy prsu prokázaly, že extrakty ze semen obsahující deriváty mastných kyselin a 3,4-dimethoxycinnamát vykazovaly inhibici proliferace buněčných linií karcinomů MCF-7 (lidský adenokarcinom prsu) i MDA-MB-231 (prsní epiteliální adenokarcinom). V případě linií MCF-7 byla pozorována také indukce apoptózy. Významné bylo hodnocení inhibice aktivity prozánětlivých cytokinů IL-8 a TNF-α, kdy především inhibice exprese cytokinu IL-8 může umožnit omezení angiogeneze i vzniku metastáz. V jiných testech byly obdobné účinky zjištěny i u lignanu (-)-syringaresinolu. Látka je ale problémová, protože sice účinkuje také proti buněčným liniím karcinomu tlustého střeva a myelomu, ale vykazuje i cytotoxicitu v případě normálních mononukleárních buněk periferní krve. Parkinsonova a Alzheimerova choroba souvisí se snížením hladiny acetycholinu v CNS. Jednou z cest ke zlepšení stavu nemoci je omezení aktivity enzymu acetylcholinesterázy, štěpící acetylcholin. Extrakty z kořene bohaté na fenolové sloučeniny, včetně flavonoidů, vykazovaly při testech významné inhibiční účinky na aktivitu acetylcholinesterázy a butyrylcholinesterázy, ale také pankreatické α-amylázy a střevní α-glukosidázy. Omezení aktivity α-amylázy a α-glukosidázy patří mezi úspěšné postupy aplikované při snižování energetického příjmu, úpravě glykemie i redukce nadváhy. Na antioxidačních účincích rostliny se podílejí především fenolové sloučeniny, včetně flavonoidů. Podílejí se na ochraně kardiovaskulárního systému, jater a pankreasu. Kořen je vhodnou součástí diety diabetiků.

Dávkování: 1 lžíce čerstvě strouhaného kořene jako zdroj vlákniny.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat semena během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem, možné alergie.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: O. W. Thomé 1886 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#