#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systém pro záznam preskripčních chyb


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 5, s. 22-23

Na poradě předsedů jsme představili projekt na záznam preskripčních chyb, který jsme spolu s dodavatelem lékárenského software Lekis vyvíjeli přes 2 roky. Chcete, aby vaše práce byla vidět? Zapojte se i vy.

V posledních několika letech, kdykoliv jsme měli možnost mluvit o práci lékárníka s odbornou veřejností nebo s politiky, zjistili jsme, že mnoho lidí, včetně těch, kteří o nás rozhodují, vůbec netuší, co vlastně lékárník dělá. A mnoho z těch, kteří to vědí nebo tuší, se radši tváří, že lékárník vlastně nedělá nic. To následně ovlivňuje názor veřejnosti k úvahám, že zasílání léků prostřednictvím kurýrních služeb je dobrý nápad. Na konci mnoha rozhovorů jsme se opakovaně přesvědčili, že se velice těžce argumentuje bez ostrých dat. Žijeme v „době datové“, a proto jsme se rozhodli s tím něco udělat. Naště stí jsme neskončili pouze u nápadu, jak to často v českém lékárenství bývá, a přes mnohé komplikace a občasné pocity beznaděje jsme se konečně dopracovali k cíli. Vytvořili jsme systém pro evidenci preskripčních chyb.

Proč jsme to všechno dělali? Nejspíš proto, že nemáme rozum. Jak jinak vysvětlit, že si člověk jenom zbytečně komplikuje život?! Hlavně jsme se do toho pustili, protože vnímáme nutnost představit naši práci veřejnosti prostřednictvím získaných dat. Právě z analýzy dat bude evidentní, že má práce lékárníka smysl a jaké přináší benefity. Na datech dokážeme demonstrovat, jestli dochází k validní minimalizaci rizik poškození zdraví pacientů. Aby bylo dat a výstupů dostatek, je nutné, aby se zapojilo dostatečné množství lékáren. Proto vás žádáme, pomozte nám.

Více než dva roky jsme vyvíjeli program pro kontrolu preskripčních chyb na vlastní náklady. Rozhodli jsme se tak z několika důvodů. Cítíme potřebu mít evidenci těchto chyb, včetně jejich následného řešení pro jednání se zdravotními pojišťovnami, respektive ministerstvem zdravotnictví, při tvoření nového výkonu pro ohodnocení práce lékárníka. Dále chceme ukázat na důležitost lékárníka a jeho význam při výdeji léčivých přípravků, zároveň chceme zdůraznit nárůst rizika, pokud by došlo k omezení nebo jen formální účasti lékárníka při automatizovaném výdeji léčivých přípravků, například při zavedení zásilkového výdeje léčivých přípravků nebo při zapojení umělé inteligence (AI) do výdeje léčiv. Z dalších důvodů lze uvést například vyšší chybovost při (sice nelegálním ale existujícím) předepisování sestrami.

V současné době je program prakticky plně funkční a připravený k použití i v jiných lékárnách. Systematicky zaznamenává preskripční chyby zapsané lékárníkem pro jednotlivou položku výdeje na recept, záznam tedy není vztažen k celému receptu, ale k jednotlivým léčivým přípravkům, resp. položkám. Výstupem záznamu je kompletní informace v otevřeném souborovém formátu xlsx (excelová tabulka). Jednotlivé zaznamenané chyby lze v LIS Lekis zpětně lehce dohledat. Kromě zaznamenané chyby naleznete v tabulce i identifikační číslo (ID) výdeje, identifikátor eReceptu či datum a čas výdeje.

V současné době zaznamenáváme 10 druhů preskripčních chyb: Duplicita, Chyba preskripce, Kontraindikace, Interakce, Záměna, Nežádoucí účinky, Počet balení, Nedostupnost léků, Technická chyba a Jiné. Nově přibyla i možnost označení nutnosti telefonické konzultace s lékařem s vymezením času, který tomu lékárník věnoval. Chyby se zaznamenávají ve fázi „porovnání eReceptu“ tzn. při uzavírání výdeje a párování položek vydaných na položky předepsané. Samozřejmostí je i možnost uvést preskripční chybu i v případě, kdy na eRecept právě z důvodu nějaké chyby/problému není žádný výdej prováděn.



Experimentální sběr dat probíhal po dobu 1 roku, ostrý sběr začal ve 2 lékárnách v lednu, intenzifikovaný režim pak od února 2023.

Statistika z 1 lékárny za období ostrého sběru dat vypadá následovně:


Zaznamenávání chyb preskribce považujeme za zcela kruciální pro debaty o budoucím vývoji a směřování našeho oboru. ČLnK vyvíjí podobný systém zaznamenávání, z povahy jeho fungování ale nemůže sbírat úplně konkrétní data. Proto se budou systémy pravděpodobně velice dobře doplňovat.

V současné době probíhají jednání s dodavatelem LIS Lekis o možnosti a podmínkách nasazení v ostatních lékárnách. Zájemci o zapojení do systému sběru preskripčních chyb nebo o podrobnější informace nás mohou kontaktovat na e-mailu: filipskarda@seznam.cz nebo: kristyna171@seznam.cz.

Systém je v současné chvíli plně financován Lékárnou ve Voticích s. r. o., a nebude jej zatím možné poskytnout lékárnám bezplatně.

Mgr. Filip ŠKARDA

PharmDr. Kristýna PILÁTOVÁ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#