#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový web Komory


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 5, s. 4

Květnové číslo nelze zahájit jinak než představením nového webu České lékárnické komory – www.lekarnici.cz. Předcházející, v pořadí třetí podoba webových stránek sloužila členům Komory i veřejnosti od listopadu 2009, proto delegáti sjezdu v roce 2021 zadali představenstvu ČLnK úkol „připravit a realizovat výběrové řízení na tvorbu nových webových stránek ČLnK.“

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D., viceprezident ČLnK


Na doporučení pracovní skupiny členů představenstva (Aleš Krebs, Martin Kopecký, Aleš Novosád, Michaela Bažantová, Stanislav Havlíček), doplněné o další kolegy (Jaroslav Kušnír, Kateřina Majznerová, Miroslav Koška), právního poradce Jaroslava Maršíka a IT odborníka Jana Šípka představenstvo ČLnK 8. dubna 2022 vybralo firmu Blue Partners s. r. o. ke spolupráci na přípravě výběrového řízení. 26. června byla uveřejněna zadávací dokumentace, v červenci proběhl online pohovor se zájemci (tzv. technický brief ).

Do 4. srpna dorazilo celkem 9 nabídek, z nichž byly vybrány 4 nejlepší. 29. srpna proběhlo osobní představení firem a pohovor se zástupci všech 4 kandidátů v sídle Komory. Jako nejlepší nabídka byla vyhodnocena nabídka firmy 4Works Solutions s. r. o., a tuto doporučenou nabídku schválilo 16. 9. představenstvo ČLnK. Důvody, které vedly k této volbě, lze shrnout takto: nejlepší osobní prezentace, tým vlastních zaměstnanců, jasná představa o postupu prací (analýza, postupné programování, cenová nabídka, využití open source Wordpress, modulární řešení, které lze rozšiřovat (např. o platební bránu), dobře řešený Helpdesk.

Cena za vytvoření webových stránek včetně administračního prostředí a migrace starého webu byla 966 000 Kč bez DPH. Za dalších 892 000 Kč bez DPH (bude zhotoviteli placena formou měsíčních poplatků) získala Komora 36 měsíců správu webu, záruku funkčnosti (support, helpdesk, licenční poplatky) a 16 hodin práce/měsíc na drobné úpravy. Měsíčně to činí 24 800 Kč bez DPH. Zároveň má u zhotovitele Komora alokovaný čas dalších 500 hodin (na větší úpravy a předpokládaný vývoj webu), který ale nemusíme využít.

Práce na novém webu byly po podepsání smluv zahájeny v listopadu 2022 a webové stránky byly předány k testování 20. března 2023. Největším úskalím se ukázalo propojení se stávající členskou evidencí, kterou všichni využíváme při prohlížení Karty člena nebo pro přihlašování na vzdělávací akce pořádané Komorou. Po cca měsíčním testování byly nové webové stránky představeny na Poradě předsedů OSL a oficiálně spuštěny ve čtvrtek 27. dubna 2023.

Spuštěním vývoj webu nekončí, spíše naopak. Postupně jsou upravovány některé funkce, které nebylo možné otestovat bez ostrého provozu, nebo jsou upravovány některé detaily, opravovány chybějící nebo nefunkční odkazy na základě upozornění, která obdržíme. Při importu bylo ze starého na nový web převedeno 9 580 stránek a více než 10 500 příloh a obrázků a jejich stoprocentní provázanost nebylo možné zkontrolovat během testování.

Nové webové stránky mají zcela nový responzivní design (pro počítače i mobily), nové hlavní menu, a především umožňují využití funkcionalit, na které jsme v roce 2023 v online prostředí zvyklí.

Obsah webu pro veřejnost lze jedním kliknutím sdílet na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

Na webu je funkce Kalendáře, která umožňuje jeho odběr a synchronizaci pro Google calendar nebo iCalendar. V kalendáři postupně naleznete odkazy na všechny akce pořádané Komorou – vzdělávací akce, porady, krajská setkání, sjezd a další. U jednotlivých akcí přímo v kalendáři najdete kompletní informace, včetně místa konání, ceny za kurz nebo seminář a odkaz pro přihlášení na akce pořádané Komorou. Sdílet lze buď celý kalendář nebo pouze vybranou akci. Způsob přihlašování na vzdělávací akce Komory (prezenční i webináře) zůstává stejný a odkaz pro přihlašování je dostupný také z hlavního menu v sekci Vzdělávání.

Po přihlášení na web je možné nastavit zasílání notifikačního emailu o nových příspěvcích, a to buď na celém webu ČLnK, nebo podle výběru z nabízených tematických kategorií a vybraných sekcí.

Novinkou je i možnost upravit si úvodní stránku podle svých preferencí (nastavení widgetů). Do každé ze čtyř dlaždic si každý může vybrat z 9 oblastí, které ho zajímají, a nastavit si rychlý proklik do těchto částí webu.

Na úvodní stránce je vytvořena nová dlaždice s názvem „Potřebuji vyřešit“. V této části webu jsou jednom místě nejdůležitější informace, které členové potřebují od Komory při výkonu povolání, od placení členských příspěvků, přes žádosti o osvědčení a přihlašování na vzdělávací akce pořádané Komorou, k manuálům pro činnost a fungování OSL, až ke změnám údajů v Kartě člena a ukončení členství v Komoře.

Nově je vytvořen také seznam lékáren a lékárníků, vyhledávání by mělo být rychlejší než na starém webu. Inzeráty a otázky je možné vkládat v sekci Pro členy pomocí jednoduchých formulářů.

Některá zobrazení stránek zůstala stejná jako na starém webu. Jedná se o části webu, které jsou patří k webovému portálu členské evidence (karta člena, přihlašování na vzdělávací akce). Tyto části webu se v tzv. iframe (rámci) zobrazují jako tzv. stránka ve stránce. Protože se jedná o původní (také letitou) aplikaci členské evidence, načítají se tyto části stále velmi pomalu.

Tato část webu bude kompletně přeprogramována až s novou členskou evidencí. V současné době již probíhají práce na přípravách nové zadávací dokumentace.

V následujících týdnech připravíme návody pro práci s některými novými funkcemi, které usnadní orientaci na novém webu. Pokud nemůžete nějaký článek nebo informaci na novém webu najít, lze využít plně funkční funkci vyhledávání, která na rozdíl od starého webu na novém webu funguje a najde to, co hledáte. Pokud i přesto chcete využít předcházející verzi, jsou webové stránky dostupné na: test.lekarnici.cz.

Na nové webové stránky se během prvních deseti dnů přihlásilo více než 2 800 členů Komory. Věřím, že s novým webem České lékárnické komory budete spokojeni.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#