#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sledování spotřeby starších a nových antiepileptik v České republice v období 1999–2004


Consumption of old and new antiepileptic drugs in the Czech Republic in 1999–2004

Trends in antiepileptic drug (AEDs) consumption in the period from 1999 to 2004 in the Czech Republic were assessed in this study. The data from extramurally prescribed, reimbursed AEDs were obtained from the Czech Health Insurance Company Škoda Mladá Boleslav. The AEDs utilization was assessed according to ATC/DDD methodology on the fourth and fifth level of the ATC classification and expressed as the number of defined daily doses per 1000 insured per day (DDD/TID). During the study period, the AEDs consumption increased by 130 %; 76 % of which consisted of new AEDs. The most frequently prescribed drugs were carbamazepine and valproate. It correlates well with recent guidelines, where carbamazepine and valproate are licensed as the first line therapy in the treatment of epilepsy. The utilization of barbiturates and hydantoines is decreasing. Gabapentin, lamotrigine and topiramate were the most frequently prescribed new AEDs. The total cost of AEDs increased three times, 84.5 % of this increase accounted for new AEDs. The outcomes are in agreement with current recommendations. The AEDs consumption follows trends similar to those in other countries with a fast shift to new antiepileptic drugs.

Key words:
antiepileptic drugs – ATC-DDD methodology – drug utilization


Autoři: E. Tlustá;  D. Ulmanová 1;  Z. Vitásek 1;  J. Vlček
Působiště autorů: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra sociální a klinické farmacie ;  Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Mladá Boleslav 1
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2007; 56, 37-41
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Byla sledována spotřeba antiepileptik (AEDs) v České republice v letech 1999–2004 s využitím databáze Zaměstnanecké pojišťovny Škoda, Mladá Boleslav. Data vycházejí z receptů vydaných v lékárně a hrazených touto pojišťovnou. Spotřeby AED byly hodnoceny pomocí ATC/DDD metodologie na 4., resp. 5. úrovni ATC klasifikace a vyjádřeny v počtech definovaných denních dávek (DDD) na 1000 pojištěnců na den (DDD/TID). Ve sledovaném období se celková spotřeba AED zvýšila na 130 %, z toho 76 % nárůstu tvoří nová antiepileptika. Nejužívanější skupinu AEDs představují deriváty karboxamidu (karbamazepin), druhou nejužívanější skupinou jsou deriváty mastných kyselin (valproát). To koreluje se současnými doporučeními, kdy karbamazepin a valproát jsou léky první volby v terapii epilepsie. Spotřeba barbiturátů dlouhodobě klesá. Hydantoiny, kdysi u nás nejužívanější skupina AEDs, na počátku sledovaného období představovaly třetí nejužívanější skupinu, v roce 2004 už stojí na pátém místě a jejich spotřeba stále klesá. Z novějších AEDs byly nejčastěji předepisovány lamotrigin, gabapentin a topiramát. Celkové náklady na AEDs se za toto období ztrojnásobily; 84,5 % tohoto nárůstu připadá na nová antiepileptika. Výsledky spotřeb sledují stejný trend jako v dalších studiích, provedených u nás i v zahraničí, celková spotřeba AEDs u ZPŠ je však o něco nižší a můžeme sledovat poměrně rychlý přechod na novější látky.

Klíčová slova:
antiepileptika – ATC/DDD – spotřeba léčiv


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 1

2007 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#