Příznivé účinky rutinu, kvercitrinu a kvercetinu na nespecifické střevní záněty


Autoři: M. Rabišková 1;  T. Bautzová 1;  K. Dvořáčková 1;  J. Spilková 2
Působiště autorů: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutics, Czech Republic 1;  Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmacognosy, Czech Republic 2
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2009; 58, 47-54
Kategorie: Přehledy a odborná sdělení

Souhrn

Cílem přehledného článku bylo dosáhnout hlubšího pochopení ve vědeckých časopisech publikovaných účinků flavonolů, zejména rutinu, kvercitrinu a jejich aglykonu kvercetinu, s důrazem na jejich potenciální příznivé působení u nespecifických střevních zánětů. Výzkum v oblasti flavonoidů v několika posledních létech významně vzrostl a objevila se řada nových skutečností týkajících se jejich absorpce, metabolismu a možných mechanismů účinků. Článek uvádí nedávno publikované výsledky získané v pokusech in vitro a experimentech in vivo na zvířecích modelech. Další výzkum zaměřený na klinické účinky rutinu může být důležitý pro vývoj nové léčivé látky k terapii nespecifických střevních zánětů v humánní medicíně.

Klíčová slova:
nespecifické střevní záněty – flavonoly – absorpce – metabolismus – účinky


Zdroje

1. Katz, J. A., Itoh, J., Fiocchi, C.: Curr. Opin. Gastroenterol., 1999; 15, 291–297.

2. Grip, O., Janciauskiene, S., Lindgren, S.: Curr. Drug Targets Inflamm. Allergy, 2003; 2, 155–160.

3. Bone, R. C.: Ann. Intern. Med., 1991; 114, 332–333.

4. Feldmann, M., Brennan, F. M., Maini, R. N.: Annu. Rev. Immunol., 1996; 14, 397–440.

5. Schwertschlag, U. S. et al.: Leukemia, 1999; 13, 1307–1315.

6. Grisham, M. B. et al.: J. Investig. Med., 2002; 50, 272–283.

7. Comalada, M. et al.: Eur. J. Immunol., 2005; 35, 584–592.

8. Middleton, E., Kandaswami, C.: In: Klurfeld D. M. (Ed): Nutrition and immunology. New York: Plenum Press 1993; 239–266.

9. Mora, A. et al.: Biochem. Pharmacol., 1990; 40, 793–797.

10. Hertog, M. G. et al.: Lancet, 1993; 342, 1007–1011.

11. Nair, H. K. et al.: Clin. Diagn. Lab. Immunol., 2004; 11, 63–69.

12. Fan, P. S. et al.: Acta Pharmacol. Sin., 2003; 24, 1231–1234.

13. Nguyen, T. T. et al.: Carcinogenesis, 2004; 25, 647–659.

14. Wattel, A. et al.: J. Cell. Biochem., 2004; 92, 285–295.

15. Shen, S. C. et al.: J. Cell. Biochem., 2003; 89, 1044–1055.

16. Cruz, T. et al.: Life Sci., 1998; 62, 687–695.

17. Camuesco, D. et al.: Br. J. Pharmacol., 2004; 143, 908–918.

18. Gálvez, J. et al.: Studies in Natural Products Chemistry, 2001; 25, 607–649.

19. Day, A. J. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1199–1206.

20. Kim H. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 1499–1509.

21. Manach, C. et al.: FEBS Lett., 1998; 426, 331–336.

22. Murota, K., Terao, J.: Archives of Biochemistry and Biophysics, 2003; 417, 12–17.

23. Nemeth, K. et al.: Eur. J. Nutr., 2003; 42, 29–42.

24. Nemeth K., Piskula M. K.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2007; 47, 397–409.

25. Gee, J. M. et al.: Free Radic. Biol. Med., 1998; 25, 19–25.

26. Depeint, F.et al.: Proc. Nutr. Soc., 2002; 61, 97–103.

27. Arts, I. C. W. et al.: J. Nutr., 2002; 132, 2823–2832.

28. Berrin, J. G. et al.: Eur. J. Biochem., 2002; 269, 249–258.

29. Scalbert, A. et al.: Biomed. Pharmacother., 2002; 56, 276–282.

30. Murota, K., Terao, J.: FEBS Lett., 2005; 579, 5343–5346.

31. Crespy, V. et al.: J. Nutr., 2001; 131, 2109–2114.

32. O’Leary K. A. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 479–491.

33. Day, A. J. et al.: FEBS Lett., 2000; 468, 166–170.

34. Carbonaro, M., Grant, G.: Ann. Nutr. Metab., 2005; 49, 178–182.

35. Scalbert, A., Williamson, G.: J. Nutr., 2000; 130, 2073S–2085S.

36. Hollman, P. C. H.: Pharm. Biol., 2004; 42, 74–83.

37. Aura, A. M. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 1725–1730.

38. Kim, D. H. et al.: Arch. Pharm. Res., 1998; 21, 17–23.

39. Rechner, A. R. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2002; 33, 220–235.

40. Williamson, G. et al.: Biochem. Soc. Trans., 2000; 28, 16–22.

41. Spencer, J. P. et al.: Biochem. J., 2003; 372, 173–181.

42. Hackett, A. M.: In: Cody, V., Middleton, E., Harborne, J. B. (eds.): Plant flavonoids in biology and medicine. NewYork: Liss 1986; 177–194.

43. O’Leary, K. A. et al.: FEBS Lett., 2001; 503, 103–106.

44. Shimoi, K. et al.: Drug Metab. Dispos., 2001; 29, 1521–1524.

45. Sakamoto, H. et al.: Biochim. Biophys. Acta, 2002; 1573, 171–176.

46. Crespy, V. et al.: Am. J. Physiol., 1999; 277, G120–G126.

47. Chen, X. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 892–901.

48. Wittig, J. et al.: J. Chromatogr. B, 2001; 753, 237–243.

49. Janisch, K. M. et al.: Free Radic. Res., 2004; 38, 877–884.

50. Mullen, W. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 6902–6909.

51. Clarke, D. B. et al.: Anal. Biochem., 2002; 309, 158–172.

52. Nijveldt, R. J. et al.: Am. J. Clin. Nutr., 2001; 74, 418–425.

53. Yao, L. H. et al.: Plant Food Human Nutr., 2004; 59, 113–122.

54. Moreira, A. et al.: Biochem Pharmacol., 2004; 68, 1939–1946.

55. Yang K. et al.: Carcinogenesis, 2000; 1, 1655–1660.

56. Peres W. et al.: J. Hepatol., 2000; 33, 742–750.

57. Kwon, K. H. et al.: Biochem. Pharmacol., 2005; 69, 395–406.

58. Banerjee, T., Van der Vliet, A., Ziboh, V. A.: Prostag. Leukotr. Essent. Fatty Acids, 2002; 66, 485–492.

59. De Pascual, T. S. et al.: J. Nutr., 2004; 134, 552–557.

60. Gonzáles–Gallego, J., Sánchez-Campos, S., Tunón, M. J.: Nutr. Hosp., 2007; 22, 3–15.

61. Middleton, E., Kandaswami, C., Theoharides, T. C.: Pharmacol. Rev., 2000; 52, 673–751.

62. Ruiz, P. A., Haller, D.: J. Nutr., 2006; 136, 664–671.

63. Jiang, B. et al.: J. Biol. Chem. 2004; 279, 1323–1329.

64. Wadsworth, T. L., Koop, D. R.: Chem. Biol. Interact., 2001; 137, 43–58.

65. Wadsworth, T. L., McDonald, T. L., Koop, D. R.: Biochem. Pharmacol., 2001; 62, 963–974.

66. Cho, S. Y. et al.: Mol. Cell Biochem., 2003; 243, 153–160.

67. Odontuya, G., Hoult, J., Houghton, P. J.: Phytother. Res., 2005; 19, 782–786.

68. García-Mediavilla, M. V. et al.: Eur. J. Pharmacol., 2007; 557, 221–229.

69. Brigelius-Flohe, R., Banning, A.: Free Radic. Biol. Med., 2006; 40, 775–787.

70. Andreadi, C. K. et al.: Mol. Pharmacol., 2006; 69, 1033–1040.

71. Collins, T.: Lab. Invest. 1993; 68, 499–508.

72. Mortensen, R. F.: Immunol. Res., 2001; 24, 163–176.

73. Yoshioka, Y. et al.: Int. Immunopharmacol., 2008; 8, 1802–1807.

74. Ruiz, P. A. et al.: J. Nutr., 2007; 137, 1208–1215.

75. Ohkawara, T. et al.: Immunol. Lett., 2006; 107, 148–154.

76. Neurath, M. F., Becker, C., Barbulescu, K.: Gut, 1998; 43, 856–860.

77. Ogataand, H., Hibi, T.: Curr. Pharm. Des., 2003; 9, 1107–1113.

78. Yanand, F. D., Polk, B.: J. Biol. Chem., 1999; 274, 3631–3636.

79. Sánchez de Medina, F. et al.: Life Sci., 2002; 70, 3097–3108.

80. Walle, T.: Free Radic. Biol. Med., 2004; 36, 829–837.

81. Halme, L. et al.: World J. Gastroenterol. 2006; 12, 3668–3672.

82. McGovern, D. P. B. et al.: Inflamm. Bowel Dis. 2009; 15, 75–83.

83. Galati, G. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2001; 30, 370–382.

84. Walle, T., Vincent, T. S., Walle, U. K.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1603–1610.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 2

2009 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se